Канада: Новите лица на танца

Bygones by OUTInnerspace

Съвременният танц от Канада очаква среща с публиката в Пловдив през октомври. Спектаклите КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ и НЯКОГА ПРЕДИ поставят фокус върху новото артистично поколение в Канада и различния им поглед върху идеята за пренасяне на чувства и емоции чрез силата на хореографския език.

На 11 октомври Клара Фюре ще превърне сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в космическо пространство. Там абсолютният вакуум не съществува, физическите феномени са предизвикани, а енергията е споделен ресурс. Чрез прожектори и минималистични декори, тя създава хореография на абстракцията, която разкрива уникалното сияние на живите тела и нов начин на общуване.

Клара Фюре е мултидисциплинарен артист от Монреал, Канада, артист – сътрудник на Par B.L.eux. “КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ” е първият й спектакъл, в който тя не е сама на сцената. 7 артисти, сред които многогодишни сътрудници на хореографа, се движат стремително и общуват с интуитивен език.

Билети ще намерите онлайн, както и на касите на EasyPay.

Photo © Mathieu Verreault

На 12 октомври компанията Out Innerspace покаже внушителен спектакъл, посветен на невидимите сили и вътрешните желания. Маски, призрачна архитектура и театрални илюзии помагат на всеки детайл от танцовото изпълнение да изпъкне. Спектакълът разглежда физическите измерения на времето и демонстрира как миналите преживявания оформят личността, как изпитанията могат да се превърнат в нещо красиво, тук и сега.


Дейвид Реймънд и Тифани Трегартен основават компанията за съвременен танц Out Innerspace през 2007 г. във Ванкувър, излизайки отвъд традиционната естетики и форми с новаторски танцови творби. “НЯКОГА ПРЕДИ”, последният спектакъл на компанията, ще гледаме в Дом на културата „Борис Христов“.

Билети ще намерите онлайн, както и на касите на EasyPay.

Photo @ David Raymond

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.