Тялото като „МЕДИУМ“

Индонезийският хореограф Рианто става част от ONE DANCE WEEK 2019. Артистът, впечатляващ с уникален танцувален език от съвременни и традиционни техники от централната част на остров Ява, ще представи в Пловдив първия си самостоятелен спектакъл – „МЕДИУМ”.

На 22 септември Рианто ще излезе на сцената, съпровождан единствено от магически вокали и перкусии на живо, за да се превъплъти в различни образи – на жена, на мъж, на птица.

Специалист по ленгер, традиционен танц на съблазняването от централната част на остров Ява, Рианто е работил със знакови имена от съвременната сцена за изпълнителски изуства, сред които британският хореограф Акрам Кан и Чой Ка Фаи от Сингапур. Той е една от изгряващите танцови звезди на Индонезия и остров Ява – земя, прегърнала противоречия, мистерии и идентичности.

В „МЕДИУМ“ Рианто разглежда тялото като променлива величина към различни измерения и вдъхва нов живот на забележителен културен феномен от сърцето на Индонезия – еротичният танц ленгер, в който предимно мъже са се превъплъщавали ритуално в женски и мъжки образи, заживява нов живот.

На сцената хореографът създава и обитава междинното пространство, в което се сливат бинарни разделения – мъжкото и женското, обичаите и религията, контролът на съзнанието и магията на транса. Това е вик за свобода, предаден чрез експресивния език на тялото, а вокали и музика на живо, изтръгната от екзотични инструменти.

@ Bernie Ng, courtesy of Esplanade Theatres on the Bay

Билетите вече са в продажба онлайн, като до 15 март цената им е промоционална.

Рианто гостува в България с подкрепата на Посолството на Индонезия в България и Агенцията за креативна икономика (Bekraf) на Индонезия.

Спектакълът „МЕДИУМ“ е част от разширената програма на 12-ото издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.