ВАГАБОНТ

ИДИО ЧИЧАВА (МОЗАМБИК)

световна премиера

14.05.2022 – 20:00

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Спектакълът е достъпен за лица с намалена подвижност.

Снимането по време на спектакъла е забранено.

 

ВАГАБОНТ 

Миграцията е стара като света, но дали е разбрана докрай? Най-често я осмисляме чрез думи – положителна или отрицателна, доброволна или принудителна, невидима, заливаща… Тя е статистика, извънредна ситуация, тенденция, граничен контрол, тя е преди всичко друго нещо, отколкото естествен порив на човека. Мигрантът е днешният номад, заселник, откривател, но и днешният вагабонт – маргинал, скитник, безделник, разбойник.

Хореографът от Мозамбик Идио Чичава показва миграцията през призмата на тялото. За да изгради хореографията, той черпи вдъхновение от танцов ритуал на народа маконде, живеещ в Мозамбик и съседни държави, и концепцията за обединение на танцуващото и пеещото тяло на човека в едно глобално тяло. 

Според Чичава, само тялото, което танцува и пее едновременно може да изрази напълно себе си и да съществува в синергия с останалите. Това глобално тяло хореографът смята за естествено, но позабравено човешко състояние – и затова чертае път на сцената към него. Убеден в енергийната връзка между хората и вдъхновен от своите културни корени, обещаващият хореограф предлага на публиката изпълнение с мощен енергиен заряд – колкото лично, толкова и общовалидно. 

ВАГАБОНТ, неговият самостоятелен хореографски проект, е спектакъл, в който 13 танцьори не спират да танцуват и да пеят стари и актуални песни от Мозамбик, госпели и барокови мотиви, разкривайки душите си. Показвайки, че когато сме заедно, можем да надскочим потенциала си. Експлозивното въздействие на танца и гласовете не се нуждае от декори, сложни костюми и светлинни ефекти, за да докосне публиката. Единственият реквизит са вещи и предмети, които за всеки танцьор пази като спомен.

Ритуалните стъпки и движения се разпадат на съставни части, за да бъдат свързани наново в разказ за живота като постоянно пътуване, за събирането и съвместното съществуване в група, колектив, общност. Ето защо ВАГАБОНТ не е сбор, а растяща прогресия от танци, наситени с произход, наследство и идентичност, и песни, разказващи лични истории. Това е пътят към глобалното тяло – навътре в обвивката от плът до онзи енергиен заряд, който отприщва пълния ни капацитет. 

Изследвайки сценичното присъствие и експресивността на тялото, Чичава кани зрителят да намери отново своето глобално тяло, своето истинско “Аз”, което празнува живота. За хореографа по-важни са емоционалните, а не техническите измерения на танца. Затова началото и краят на спектакъла са отворени, докато публиката влиза и напуска залата. Както миграцията, така и ВАГАБОНТ няма точно определена начална и крайна точка. 

ИДИО ЧИЧАВА:

Идио Чичава е танцьор, хореограф и артистичен директор на Converge+ Dance Company от Мозамбик. След успешна кариера във Франция, той се завръща в родината си и започва активна работа за насърчаване на творческия обмен, безплатно обучение по танци за локални общности, както и за представянето на спектакли в обществени пространства. Във фокуса му попадат мултидисциплинарни продукции и творчески колаборации, така че всеки да има пространство за изследва своя вътрешен свят и да съжителства с останалите. 

Чичава е художествен ръководител на Semana da Dança и мултидисциплинарната платформа KINANI, а също така е един от двамата продуценти на Фестивала за традиционна музика Raíz в Мапуто. След индивидуалните му проекти са Veridicidade, Xithukulumukumba, Xiquelene, Inkino, Intolerance, Sentido Único, Yellow Fat Chaos!, както и представления в обществени места, музеи, галерии и други. Работил е в екипа на Culturarte, първата компания за съвременен танц в Мозамбик.

Като танцьор и хореограф е сътрудничил с редица артисти, сред които Панаибра Габриел, Орасио Макуакуа, Кристина Моура, Томас Хауерт и Давид Замбрано, Франк Микелети, Бойзи Секвана, Кудус Оникеку, Орасио Макуакуа, Марсел Гбефа, ДжоДжо Касади, Фаустин Лиенкула и други. Участвал е в творчески резиденции и турнета в повече от 30 държави от Европа, Азия и Африка. 

Отличен с Държавен диплом на Франция, Чичава живее между Мозамбик и Франция, където сътрудничи в създаването на хореографиите на френската компания Kubilai Khan Investigations от 2005-а година досега. 

КРЕДИТИ:

Company –  Converge +
Concept and Choreography – Idio Chichava
 
Assistent and rehearsal director – Osvaldo Passirivo
 
Creation and Interpretation :
Mai Juli Nhapulo
Stela Matsombe
Cristina Jaime Matola
Judith Novela
Nilegio Cossa
Martins Tuvanji
Osvaldo Passirivo
Vasco Sitoe
Diogo Igor Amaral
Fernando Machaieie
Calton Muholove
Mauro Sigauque
Patrick Sitoe ( Kazsula )
 
OutSide Eye – Pak Ndjamena, Janeth Mulapha, Lucrecia Paco and Yuck Miranda
 
Lights Creator – Ivan Mathis
 
Costumes – Sara Machado
 
Tour Manager/ Producer – Silvana Pombal
 
Production –  Converge + , Yodine
 
Co-Production – ONE DANCE WEEK & KINANI Festival, Maputo
 
Partners:
Teatro Scala
Centro Cultural Franco Moçambicano (CCFM)
Companhia Nacional de canto e dança (CNCD) / Khani Khedi
 
Photography – Mariano Silva, Idelfonso Colaço