ΑΝΩΝΥΜΟ | Дзени Аргирио (ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА, ФОКУС ГЪРЦИЯ)

Комуникация извън дигиталното?

Като част от паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ представяме „ΑΝΩΝΥΜΟ“ на Tzeni Argyriou / Дзени Аргирио. Филмът, продукция на ONASSIS Stegi, ще бъде достъпен в YouTube канала на Фондацията в рамките на само 24 часа, до 29 септември, в 19:00 часа.

КОГАТО ТЕХНОЛОГИЯТА ОПРЕДЕЛЯ НАШИЯ ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЯ, НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ЗАПОЧНЕМ ОТНАЧАЛО? 

ΑΝΩΝΥΜΟ се връща към времето, когато изкуството не е нещо, създадено от конкретни индивиди, а практика, която обединява хората – и държи общностите заедно. ΑΝΩΝΥΜΟ ни потапя в танците и методите за себеизразяване на тези общества, коренящи се в човешкия контакт, сплотеността и споделената радост. В работата си Дзени наблюдава живота чрез колективната телесна памет, предаването на традиционните танци и тяхното пълно превръщане в съвременна идиома на движението. Това е танц, който въпреки че има създатели, настоява да се определи като „анонимен“.

Работата е подкрепена от изследвания, проведени от Дзени Аргирио по време на резиденцията й в Onassis Stegi през 2016-17 г., а материалът вече е представен на международни събития.

Как можем да бъдем част от общността и все пак да чувстваме индивидуална сила? Как да танцуваме заедно, като не се познаваме? Как да се справим със срама, когато ни наблюдават? Как да докоснем Другия? Можем ли да се превърнем в едно синхронизирано тяло, което се състои от много отделни части? Какво се случва, когато музиката спре?

Tzeni Argyriou © Murto Apostolidou

БЕЛЕЖКА ОТ ХОРЕОГРАФА:

“През последното десетилетие създадох хореографска работа, която се фокусира върху интеграцията на сценичните и медийни изкуства. Постоянна мания в творческия ми процес беше търсенето на средства, които разглеждат проблемите на общество, доминирано от медии. В тези проекти присъствието на тялото на изпълнителите обикновено е функционирало като устройство, което изследва и обитава изградена цифрова реалност. След това технологично насищане изпитвам желание да се върна към „аналогията на тялото“. Художествената сила, която движи този проект, идва от необходимостта да се предефинират начините за свързване с хората отвъд дигиталната комуникация, да се преоткрие свързващата сила на физическите тела и да се използва танца като колективен катализатор. Като културна форма танцът ни свързва чрез физическо преживяване, като е далеч от дигиталната култура, която сякаш ни разделя.

Хореографията в „ΑΝΩΝΥΜΟ“ е под формата на физическа церемония, съвременен ритуал, който припомня силата на телата, които танцуват заедно. Приемайки традиционните танцови форми като източник на вдъхновение, ние надхвърляме официалните движения, модели и ритми, за да се съсредоточим върху колективната среща на споделено преживяване.”

Биографията на Дзени Аргирио ще намерите тук.

 

Паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” .

ФОКУС ГЪРЦИЯ  на ONE DANCE WEEK 2021 се осъществява с подкрепата на ONASSIS Stegi.

Onassis