ONE FOR ALL

Акценти от програмата на Festival Quartiers Danses

Като част от партньорството ни с Festival Quartiers Danses представяме някои от акцентите в програмата на специалното, онлайн издание на фестивала в Монреал.
  1. Ретроспективна онлайн изложба на Festival Quartiers Danses през обективите на двамата му официални фотографи: Jackie Hopfinger (Лондон) и Romain Lorraine (Монреал). 

Jackie Hopfinger / Джаки Хопфингер

Джаки Хопфингер, официален фотограф на Festival Quartiers Danses от 2012 г. насам и базиран във Великобритания, документира течението на времето. Подобно на живи картини, той улавя емоцията от движещи се тела по време на изпълнения в рамките на изданията на фестивала.

Romain Lorraine / Ромен Лорен

Ромен Лорен, самоук фотограф, базиран в Монреал, непрекъснато търси нови техники, за да улови същността на изражението на тялото и лицето. Той разработва тази работа в рамките на фестивала като негов официален фотограф от 2017 г.

Romain Lorraine, Festival Quartiers Danses, with Charles-Alexis Desgagnés 

Изложбата разгледайте тук.

Видео от изложбата вижте тук.

  1. SHORTFILM: Engrenage³

Хореограф: Véronique Giasson

Режисьор: Étienne Cantin

Engrenage³ е проект, съчетаващ видео и танц, създаден в сътрудничество между режисьора Етиен Кантен и композитора LACRYMOBOY. Тази хореографска творба, изградена в уникален контекст, отразява този нов ритъм на живот, който беше наложен на колектива през последните месеци. Уловени в танц, регулиран като часовник, тримата изпълнители се движат в свят, в който човешкият контакт е забравен. 

Изпълнители: Морган Ле Тиек, Ема-Лин Маккей-Ронаше, Вероник Гиасон 

Видеото гледайте тук.

  1. SHORTFILM: Merging Bodies

Merging Bodies е кратък филм за танца, в който дистанцията и близостта се комбинират, за да създадат нова парадигма. 

Живеейки в настоящия свят, където ориентацията ни и отношенията ни един с друг са обърнати, двама изпълнители се стремят да се свържат въпреки невидимите бариери помежду им. Чрез течен, разединен и спазмичен език на тялото, това дуо се слива в едно, въпреки пространството, което го разделя.

Изпълнители: Полин Жерве, Дани Морисет

Видеото гледайте тук.

  1.  Кино програма:

И тази година фестивалът Quartiers Danses представя, в партньорство с Festival International du Film sur l’Art (FIFA), селекция от късометражни танцови филми: програма от 10 спиращи дъха филми, смесващи танци и кино от режисьори от Квебек, Финландия, Франция, Италия и Полша. Филмите ще бъдат на разположение за ограничен период от време на 19 септември.

Гледайте тук.

Представяме накратко и някои от филмите, които ще могат да бъдат гледани онлайн:

Time Subjectives in Objective Time от Kati Kallio

Филмът Time Subjectives in Objective Time е част от поредицата филми на режисьорката “Searching for Flow”. Това е сътрудничество с танцовата група Zonk’a и отчасти направено за биеналето на Уралското индустриално съвременно изкуство през 2017 г. (Русия). Във филма трима танцьори водят зрителите през стара фабрика, където минало и сегашно време са се вкаменили. В това медитативно пътешествие главният герой на филма е фабриката, а като танцьорите са в поддържащи роли. 

Кати Калио (Kati Kallio) е финландски режисьор, куратор, танцьор и хореограф. Тя е магистър по танци от UniArts Хелзинки – Театрална академия. Нейните артистични творби са фокусирани в танцови филми от 2008 г. насам, а филмите й са прожектирани и излъчвани по целия свят. Тя е един от пионерите на танцови филми във Финландия и е художествен ръководител на фестивала за танцови филми Loikka през 2015-2018.

Walls of Limerick от Arturo Bandinelli (Festival International du Film sur l’Art)

Този филм е изявление за психологическите ефекти, които острите политически граници имат върху хората. Той предлага на зрителя прозорец във вътрешните светове на танцьорите, където те отиват, за да избягат от своята мрачна, потискаща реалност. Привличането на гравитацията непрекъснато променя равнините в този свят, а те имат свободата да изразят своите чувства чрез движение. Както заедно, така и сами, те са в състояние да се изразят и се свържат помежду си. Докато бедствието и безпокойството се изграждат от външни сили, единственият им изход е нагоре по стената, която едновременно ги разделя и поддържа. С щит на гърба си и свобода в сърцата си, танцьорите се борят и се борят, за да преодолеят бариерите по пътя си.

Роден в Италия, Артуро Бандинели е режисьор на свободна практика, работещ в Лондон, където учи в Лондонския колеж по комуникация и завършва през 2013 г. с първокласно отличие. Непрекъснато търси нови предизвикателства, целящи създаването на уникално и ценно съдържание за редица различни видео формати. От реклами до драма, събития на живо до корпоративна видеография, целта му е да предаде ключовото послание ясно, с остри концепции и привлекателен визуален стил.

Toporzel от Iwona Pasińska (Short Waves Festival)

Красиви планински пейзажи, от които растат фигури на танцьори, скали, храсти. Строгостта на природата и нейната сила. Всичко се преплита помежду си подчертава силните връзки между природата и човека.  Планините крият тайни, те са място, където магията се смесва с реалността, където историята на легендарния планински дух все още е жива.

Проектът е вдъхновен от скулптури на Станислав Шукалски. В творбите на този художник, който предизвиква силни емоции, се появява мотивът на човешкото тяло; може да се види мускулно напрежение, движение, жест и израз. Скулптурата е направена от земя, от природа, част от която е и човекът – това е тълкувателният код на проекта.

Ивона Пасинска е хореограф, драматург, теоретик на театъра, художествен ръководител на Movements Factory и основател на Фондация Movements Factory. През 1997 г. Пасинска става главен танцьор на Полския танцов театър. От 2010 г. тя си сътрудничи като хореограф или драматург с драматични театри, опери и алтернативни театри. Завършила е теория на театъра в университета „Адам Мицкевич“, където получава и докторска степен. От 2016 г. тя е директор на Полския танцов театър.

Допълнителна информация за програмата на Festival Quartiers Danses вижте тук.