ONE FOR ALL

Артист на фокус: Катерина Андреу

В последното видео интервю от поредицата на ONE FOR ALL се срещаме с гръцкия хореограф и мултидисциплинарен артист Катерина Андреу.

На 15 октомври, в Пловдив, като част от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ONE DANCE WEEK 2021, тя ще представи своя спектакъл ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН. Повече за творческия процес зад създаването му научете във видеото.

ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН е танцов дует, който чрез изключителна дисциплина и психеделично въображение, свързва в едно цяло танц, движение и звук. В свят, в който състоянията “здраво стъпил на земята“ и “високо в облаците” често са приемани като методи за оцеляване, хореографът Катерина Андреу търси скритите истини за свободата и реалността, докато се фокусира върху силата на тялото, енергията и движението. Андреу поставя спектакъла в рамките на хореографирано съжителство между двама танцьори, в което главен действащ герой е непрестанното движение и приемането на различието като предпоставка за изследване на фините връзки, които ни свързват, по един или друг начин, с другия.

Спектакълът носи името на симетричния възел цепелин, използван за свързването на два края, а Андреу споделя, че тълкуването му може да бъде както метафорично – като духовно свързване, така и буквално – като възел. Заковани в реалността – търсим духовността. В основата на ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН Андреу поставя под въпрос две основни концепции: за свободната воля и за техниките и механизмите, които стоят зад физическите и духовни практики на различни култури. Механизми, чрез които възниква въпроса за строгата и сложна връзка между тялото и душата и които позволяват да предефинираме границите на свободата, връщайки се към недисциплинираната си, детска природа.

Родена през 1982 г. в Атина и базирана във Франция, Катерина Андреу е музикант, танцьор и хореограф – един от най-ярките гласове на съвременната гръцка танцова сцена. В работата си Андреу се интересува от развитието на присъствените състояния, произтичащи от непрекъснатото взаимодействие между контрасти, идеи, истини и измислици, и често поставя под въпрос отношението ни към понятия като “авторитет” и “автономия”, “комуникация” и “цензура”. След успеха на соло спектаклите “BSTRD” и “A Kind of Fierce”, Катерина Андреу продължава своето изследване на физическите практики и отново поставя под въпрос свободната воля и нейната субективна и утопична същност. През 2016 печели наградата за хореография на ImPulsTanz за соловия си танцов спектакъл “A kind of fierce“, копродукция на фестивала ATHENS & Epidaurus, а през 2019 година става част от творческата мрежа на Aerowaves със солото “BSTRD”, ко-продукция на ONASSIS STEGI. 

***

16 ОКТОМВРИ 2021
КАТЕРИНА АНДРЕУ (ФОКУС ГЪРЦИЯ)

Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив

Допълнителна информация и билети.

***

ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН е част от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ONE DANCE WEEK 2021. Спектакълът ще бъде представен на 16 октомври в Дом на културата „Борис Христов“. Билети за спектакъла ще намерите в мрежата на EPAYGO и на касите на Easypay в цялата страна. 

ONE DANCE WEEK 2021 е част от Програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Представянето на ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН в рамките на ONE DANCE WEEK 2021, както и специалният ФОКУС ГЪРЦИЯ, се реализират с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

ОNE FOR ALL се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Виж още от ONE FOR ALL