ONE FOR ALL

Артист на фокус: Оливие Дюбоа

В третото видео интервю от поредицата на ONE FOR ALL представяме френския хореограф Оливие Дюбоа.  Научете повече за създаването на новия му спектакъл ITMAHRAG, част от програмата на предстоящото издание на ONE DANCE WEEK.

В Itmahrag Оливие Дюбоа пресъздава на сцената образа на днешния Египет и ни кани да се потопим в душата на „mahraganat“.

Mahraganat („фестивал“ на арабски), по-известен като “електро чааби” (chaabi = „от хората“), е музикален жанр, създаден от младежи в Кайро по време на египетската революция през 2011. Днес Mahraganat е тялото и гласът на цяло едно поколение. Mahraganat говори за живота, ежедневието, бъдещето. С помощта на петима танцьори и трима музиканти Дюбоа пренася именно този жанр от улицата на сцената. 

Itmahrag е нов термин, който Дюбоа измисля сам, превръщайки думата Mahraganat в глагол, който не съществува и може да бъде преведен като „празнувай!“. Спектакълъте резултат от няколкомесечната работа на Дюбоа в Египет в партньорство с B’sarya for Arts – ново независимо пространство в Александрия, което подкрепя млади египетски музиканти и визуални артисти. Новата хореография на Оливие Дюбоа е продукт на тримесечен танцов семинар за Mahraganat изпълнители в партньорство със студиото за съвременен танц Ezzat Ezzat в Кайро, който включва и поредица от продуцентски ателиета за млади музиканти и артистичен обмен между Фаюм и Кайро.

 

ИТМАРАГ ще бъде представен в Пловдив на 15 октомври 2021, в Дом на културата „Борис Христов“, от 20:00ч.

Допълнителна информация и билети.

 
ОNE FOR ALL се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.
 
ONE DANCE WEEK 2021 е част от Програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
 

ИТМАРАГ гостува в Пловдив с подкрепата на Френски Институт в България.

2 ИТМАРАГ

Виж още от ONE FOR ALL