ONE FOR ALL

АРТИСТ НА ФОКУС: Оливие Дюбоа

© Frederic Iovino 

Многото лица на танца

Автор: Цветана Георгиева

Радикален – така определят Оливие Дюбоа, един от най-изявените френски хореографи за последните две десетилетия. Неговата „радикалност“ не се изразява в провокации, показност или специални ефекти за усилване на въздействието на спектаклите. Това е по-скоро радикалност в качеството на хореографската работа. Той създава танц, в който няма нищо излишно.

От първите солови пърформанси до мащабните постановки за знакови трупи във Франция, Оливие Дюбоа пленява зрителите, без да разчита особено на костюми, декори и ефекти. От тъмната страна на човешката душа той пречиства движения и експресивни жестове, които превръща в отличителен знак. Понякога първични и инстинктивни, а друг път автоматизирани, тези движения създават танцов език, който описва човечността чрез съпротива, бунт и доза хумор. Целта на неговата работа е да представи изпълнителите на сцената не като безгрешни машини, а като свободни същества – и силни, и слаби. Хора

Изненадващият хореограф на френската сцена

Оливие Дюбоа стъпва на сцената на 23-годишна възраст, което мнозина биха приели като „зрял“ дебют  за един танцьор. Възпитаник на Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж, Дюбоа първоначално обмисля дипломатическа кариера. Един ден обаче осъзнава, че има нужда да танцува. И този ден променя всичко. Тялото му притежава изключителна пластичност, а упоритостта и отдадената работа на Дюбоа бързо са забелязани. Така на съвременната сцена във Франция възниква явление, което ще генерира различни лица на танцовото изкуство.

Оливие работи с известния мултидисциплинарен артист Ян Фабр и участва в продукции на компаниите на Саша Валц, Балет Прежокаж, Цирк дьо Солей, Карин Сапорта и други. Едва 25-годишен, Оливие Дюбоа е обявен за един от най-добрите 25 танцови артисти в света от списание Dance Europe. 

Основава артистичната компания COD, с която жъне успехи на френската и на международната сцена. Поставя своя творба с награда за хореография (Élégie, 2013) за Националния балет на Марсилия. Между 2014-а и 2017-а е директор на Ballet Du Nord в гр. Рубе, Франция, а в момента е изцяло концентриран върху премиерата на своя нов спектакъл ITMAHRAG/ИТМАРАГ, вдъхновен от уличните танци (жанра “електро чааби“) на младото поколение в Кайро. Така се ражда явлението mahraganat  – музикален и танцувален бунт в Египет по време на Арабската пролет. За да представи на публиките усещането за свобода чрез огнения танц, Дюбоа работи с музиканти и стрийт танцьори от Александрия, които обучава на съвременни танцови техники. 

© Francois Stemmer

В промяната няма нищо лошо

Живеещ от години между Кайро и Париж, Оливие Дюбоа непрекъснато изненадва. Той създава както солови спектакли, така и продукции с десетки, а понякога и стотици участници. Работи с безспорни професионалисти, но също и с абсолютни аматьори. Дюбоа е майстор на иронията. Иронизира даже себе си, защото външността му “подхожда повече на борец, отколкото на танцов артист”.

В Pour tout l’or du monde (2006), с изпълнение на пилон, под звуците на „Лебедово езеро“, той предлага тялото си за продан, иронизирайки ролята на танцовите артисти извън сцената като инструменти за реклама и маркетинг. В 7XRIEN (2017) хореографът предлага забавен прочит на 7-те смъртни гряха, които разопакова и опакова отново в алуминиево фолио.

От друга страна, той изследва мрачни теми като смъртта, загубата на човечност и обезличаването. Засяга също темата за възхода и падението на властта, за революцията и мрачните крясъци на съпротивата срещу нея. Интересува се и от връзката между хореограф, изпълнители и публика – връзка, която има ограничени перспективи за успех във времето на представлението. Дюбоа не търси одобрението на зрителя от първата минута, ното иска да постави публиката в някаква зона на комфорт, а тъкмо обратното.

© Tragedie / Francois Stemmer

Спектакълът Tragedie (2012) бележи поврат в кариерата му. След премиерата в рамките на фестивала в Авиньон, творбата пътува по света и се радва на голямо внимание. Използвайки структурата на древногръцката трагедия, Дюбоа конструира хореографията чрез епизоди от повтарящи се движения, които се наслагват заедно с музиката до критична точка. Отчуждени и без да взаимодействат едни с други, танцьорите дефилират по сцената в точно определени линии и интервали от време (като на модно ревю). В един момент техните автоматизирани движения започват да засичат и накъсват, докато не се разпаднат. 

Отломките на този органичен хаос (хората) се свързват отново по различен начин. Разпад и след него ново начало – в това някои критици виждат и самата история на цивилизациите. От началото до края на спектакъла, 18-те танцьори са голи, но хореографът успява да премахне всякакви сексуални и еротични очаквания от тях. Нещо повече, той разпада техните безизразни лица, за да получи нова чувственост. За Дюбоа е трагедия, че „човек“ не означава „човечност“. Това е трагедията на съществуването. Ето защо човечността, оголена и беззащитна, следва да бъде отново отгледана в хората.

Друга значима творба във визитката на Оливие Дюбоа е Les mémoires d’un seigneur. Разделен в три тематични части, спектакълът представя възхода, падението и последното „Сбогом“ на царя, който от герой и войн става самотник и тиранин. Образът подхожда на Калигула, Чингис Хан или на всеки друг исторически владетел, допуснал да бъде толкова опиянен от своето величие, че да не види настъпващия залез. Интересното в спектакъла е, че участва един-единствен професионален танцьор – в ролята на владетеля. Останалите 40 участници са аматьори, обучени от Дюбоа да рисуват с тела и движения внушителни картини на страхопочитание, обожание, варварство, бунт…

На сцената Оливие Дюбоа е свободен да прави изкуството, което иска. Вече 20 години хореографът изненадва и публиката, и критиката, а понякога и артистите, с които работи. Оттук идва и етикета, че той е „лошото момче“ на френската съвременна сцена. За Дюбоа разбира се това е комплимент.

Защото вече 20 г всички очакват с нетърпение всяка поредна изненада на “лошото момче”.

© Mosaab El Shamy

Световната премиера на новия му спектакъл се състоя на 29 януари 2021 г. в La Filature, Мулхаус, Франция. Българската публика ще бъде първата след френската, която ще може да види ИТМАРАГ на 15 октомври 2021 в рамките на ONE DANCE WEEK.

Допълнителна информация за спектакъла ще намерите тук.

ИТМАРАГ гостува в Пловдив с подкрепата на Френски Институт в България.

Платформата ONE FOR ALL представя видео съдържание и полезна информация за света на съвременното танцово изкуство. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Виж още от ONE FOR ALL