ONE FOR ALL

Великата красота на "грозното" тяло

v

Артист на фокус: Силвия Грибауди

Ако съвременният танц е бунт, то какъв по-силен бунт има от този за свободата на тялото? Основен инструмент на танцовото изкуство, тялото се възприема най-вече като физически обект, а след това като разказвач на истории, създател на въображаеми пространства, изразител на чувства и послания. Защото нали тялото на сцената трябва да бъде на първо място красиво, съразмерно, гъвкаво – и чак след това всичко останало? Танцьорът не може да има коремче, излишни килограми и прекалено къси крака. А защо да не може?

От 12 години този въпрос задава хореографът, изпълнител и преподавател Силвия Грибауди. И му отговаря с хаплив хумор на сцената, подканяйки зрителя не толкова да критикува, колкото да се забавлява, да приеме другия и себе си. Творбите й са много далеч от нарочната провокация, твърде далеч от гротеската и парещо близо до позагубеното умение да усещаме и да разбираме собственото си тяло.

Нестандартните спектакли на Грибауди с още по-нестандартни изпълнители печелят награди и стават част от програмите на престижни форуми като Биеналето във Венеция, фестивалите Edinburgh Fringe, Do Disturb в Пале дьо Токио, Париж, Танцовият фестивал в Дъблин и други. Тя е сред първите избрани артисти за подкрепа от мрежата Big Pulse Dance Alliance, обединяваща 12 европейски танцови фестивали и институции.

Срещу течението

Пресичайки танца, театъра и пърформанса, Грибауди следва последователна еволюция в култивирането на съвършеното като нещо естествено, нормално, човешко. Работата й може да се определи като иронична реакция срещу култа за атлетична красота и предразсъдъците към хората, които изглеждат различно. Може да се определи и като танцов  език от естествени движения за специфични тела със специфични възможности. Приобщаващата концепция за тялото е широко застъпена тема в съвременните изкуства, но отвеждането й на танцовата сцена – там, където на пръв поглед най-малко й е мястото, всъщност я прави по-силна и по-въздействаща. 

Посланието е ясно. Да, всички сме красиви. Просто трябва да се приемем и да се заобичаме – такива, каквито сме.

Още с творбата A CORRO LIBERO (2009) Грибауди печели както наградата на публиката, така и наградата на журито в конкурса Giovane Danza d’Autore, а спектакълът е селектиран от мрежата Aerowaves Dance Across Europe за изданието през 2010 г. Тук акцентът пада върху меките части, така че да постави изкривено огледало пред движещото се тяло. Смешни, преувеличени и едновременно непринудени, жестовете на италианката пленяват публиката. В продължение на няколко години тя представя спектакъла на публични места в различни градове.

Силвия Грибауди кани хора със старчески, закръглени, необичайни и дори “грозни“ тела в творчески работилници, уъркшопи и резиденции. Особен заряд намира в работата с жени над 70-годишна възраст и/или от малки населени места. В техните уморени тела Грибауди вижда заключени емоции, копнежи, радости и страхове. Вижда красотата на съществуването, запечатана върху ограниченото физически, но волно по дух тяло. 

Има ли тялото граници? 

В спектакъла WHAT AGE ARE YOU ACTING? Грибауди си партнира на сцената с 69-годишен мъж. Междувременно създава и театралната постановка ELOGIO DELLA LEGGEREZZA съвместно с италианския режисьор Роберта Торе. Сюжетът разказва за щастливи едри богини, които имат силата да летят. Ако си представяте клоунада и комични диалози, представете си първо колко смелост имат тези дами.

Силвия Грибауди създава спектакъла R. OSA (2016) за талантливата актриса Клаудия Марсикано, която притежава изключителна физикалност. Облечена в тюркоазен бански костюм, Марсикано пее, говори, танцува и бързо разчупва ледовете, подканяйки зрителите да повтарят нейните движения, които съвсем не са безобидни по сложност – подскоци, загрявки, упражнения. Солото е изградено от забавни драматургически сцени, доказващи каква лекота може да има в движението на отделните части на едно тяло, което си тежи на мястото.

Красотата на малките големи неща

Във времето, когато всички искат да изглеждат перфектно, Силвия Грибауди избира да твори в обратната посока. Емпатична и забавна, тя умело се движи по тънката червена линия между срама и самочувствието, хумора и язвителността, изкуството и социалните норми. Тя показва отклоненията от нормата и несъвършенствата, които въпреки себе и сами по себе си могат да създават красота и грация.

ГРАЦИИ e спектакъл на Силвия Грибауди, в който тя излиза на сцената заедно с трима мъже в търсене на красотата. В своите опити те ще изпадат в нелепи ситуации и смешни моменти. И ще откроят един важен детайл – една шега е добра, когато има кой да я схване. 

Гледайте ГРАЦИИ на 24 октомври 2021 г. в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив. Спектакълът е част от предстоящото издание на фестивала ONE DANCE WEEK.

Платформата ONE FOR ALL представя видео съдържание и полезна информация за света на съвременното танцово изкуство. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”. 

текст: Цветана Георгиева

Виж още от ONE FOR ALL