20 октомври, 19:30 – 20:45 

Фредерик Гравел/ GROUPED’ARTGRAVELARTGROUP (Канада)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

За спектакъла:

В спектакъла ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ, СКЪПА Фредерик Гравел представя живота на съвременния американец, който може да бъде открит на всяко едно място и във всяка една среда – от скучните предградия на големия град през прашните американски пътища до каубойските ферми. В екстравагантната компания на: Стефан Буше – мултиинструментален музикант, който създава истинска какофония на сцената, Дейв-Сейнт Пиер – „ужасното дете” на траш хореографията, и Никола Кантин – актьор, който черпи вдъхновение от клоунадата; Гравел очертава измеренията на американската „мъжественост“ с похватите на иронията и гротеската. „Всичко отива по дяволите, скъпа” е смешна, бутафорна, на моменти тъжна, но и искрена до крайност история за съвременния американски живот, ценности и общество.

Самият Фредерик Гравел – музикант, сценограф или, както обича да казва, „лош танцьор, който се надява да стане интересен лош танцьор”, също е на сцената, за да се включи в „панаира”. Музиката се изпълнява на живо – „бичат” тежки акорди, осветлението е живописно, а основните артистични похвати са иронията и дистанцията. Четиримата „шоумени” разказват съвременната приказка за обърканите мъже. Те са най-обикновени, средностатистически северноамерикански мъже с обичайните атрибути на ежедневието си – сплъстени коси, мръсни тениски, бейзболни шапки, каубойски ботуши, бирени шкембета, потопени в маранята на алкохолни изпарения, разкъсвани от несигурности, колебания и комплекси, избухващи в ирационални агресии, объркани и безпомощни, залитащи наляво-надясно, клатушкащи се напред-назад в съмнително самочувствие и жалко перчене.

За хореографа:

Фредерик Гравел завършва Факултета по танц към Университета на Квебек в Монреал през 2009 г. със заглавие на дипломната си работа: „Ролята на танцовия изпълнител в демократичното общество“. Хореограф, танцьор, музикант и светлинен дизайнер – Гравел несъмнено е ключова фигура за монреалската танцова сцена през последните 10 години. Стилът му е бунтарски и в почти всички свои продукции (пре)обръща традиционната хореография с главата надолу, смесвайки различни и разностранни елементи както по отношение на музикалната среда, така и по отношение на танцовите движения.

Tout se pète la gueule chérie, Gravel Works, Usually Beauty Fails и последното му представление, Thus Spoke…, получават множество национални и международни позитивни отзиви и покани от най-големите танцови форуми. Гравел поставя спектаклите си в тясно сътрудничество с членовете на компания Grouped’ArtGravelArtGroup/GAG – един постоянно променящ се колектив от танцьори, които активно участват в световната съвременна изпълнителска сцена.

Продължителност: 75 мин

Концепция и режисура: Фредерик Гравел / Grouped’ArtGravelArtGroup

Танцьори и музиканти: Никола Кантин, Дани Дежардин, Томас Фюри, Фредерик Гравел

Оригинална музика: Стефан Буше

Осветление: Александър Пилон-Ги

Драматург: Катя Монтаняк

Директор репетиции: Ан Лебо

Артистични консултанти: Ивана Миличевич, Ан Лебо, Клод Поасон, Хюго Гравел

Изпълнителен продуцент: Daniel Léveillé danse

Копродукция: Festival TransAmériques в сътрудничество с Place des Arts; Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, Accueil studio Steptext Dance Project, et la Place des Arts

Фотография: © Grouped’ArtGravelArtGroup

С подкрепата на: Conseil des arts et des lettres du Québec; Canada Arts Council

Фредерик Гравел получава подкрепата на танцова компания Daniel Léveillé (Монреал), като част от неговата програма за спонсориране на турнета.