22 октомври, 16:00 – 16:45, 20:30 – 21:15 

Anarchy Dance Theatre (Тайван)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

За спектакъла:

360-градусова прожекция в реално време с покана за пътешествие към нова дефиниция на тялото

Абсолютна тъмнина – на сцената няма нищо друго. Изведнъж от нея изплува електронен звуков пейзаж от стъпки, дишане и едва доловими движения. Усеща се присъствието на човешко тяло. Появява се лице със затворени очи. Започва да се долавя телесна скулптура, която седи точно пред публиката. Оформилата се глава започва бавно да се движи, осъзнавайки собственото си присъствие. Част по част, крайник по крайник – тялото, застанало в средата на сцената сякаш започва да (пре)открива себе си и да осъзнава собствената си структура и природа.

360-градусова прожекция на изкуствено тяло нахлува на сцената, създавайки усещане за движение, различно от движенията на първото тяло. Как истинското тяло привиква към това  ВТОРО ТЯЛО? Как възприема собствената си трансформация, предизвикана от изкуственото ВТОРО ТЯЛО? На публиката й предстои да открие нова дефиниция за телесността и физическите измерения на света.

„Концепцията за ВТОРО ТЯЛО е вдъхновена от шофирането на кола“. – разказва Сия Тия Хуа, артистичен директор на компанията. – „Когато върти кормилото, натиска спирачките или дава газ, човек не мисли съзнателно върху това действие. Преценява големината на колата, когато преминава през тесни улички и знае къде точно са четирите гуми, докато се движи. Управлението на кола се превръща в рефлекс, който не изисква активна мозъчна дейност. Напомня на начина, по който движим ръцете и краката си – естествено, без да има нужда да разсъждаваме върху това. Когато сме малки се учим как да използваме телата си – да стоим изправени, да се движим, да бягаме. Сборът от знания, концепции и упражнения ни позволява да ги използваме, без това да изисква съзнателна мисъл. Същото се случва и когато се учим да шофираме – след достатъчно практика действието се превръща в процес, който не изисква допълнителни размишления, а колата, т.е. предметът – в продължение на тялото ни.

ВТОРО ТЯЛО е спектакъл, който започва и свършва с тялото – първичното, естественото и материалното, от една страна, и вторичното, илюзорното и дигиталното, от друга. Двете не престават да се движат и да си взаимодействат.  Дали по време на комуникацията между тези две тела изграждаме ново знание, с което да дефинираме собствените си тела чрез промяна в гледната ни точка? И как второто тяло замества определението и съществуването на първото тяло в цялостния процес?“. – разказва за проекта хореографът за спектакъла.

„Спектакълът създава поглъщаща физикално-дигитална среда, която прескача границите между реалното и виртуалното пространство” – Hyperallergic, Ню Йорк.

„Двама танцьори в битка за любовта, поставени в променяща се интерактивна визуална среда. Визуализациите се свързваха и реагираха перфектно с всички техни движения, правейки ги дори по-наситени и хипнотични” – Dots Magazine, Холандия.

За компанията:

Компания Anarchy Dance Theatre е основана през 2010 г. от архитекта и хореограф Сия Тия Хуа, чийто артистични търсения попадат в сферата на съвременния танцов театър.

В работата си Anarchy Dance Theatre се стреми да създаде уникален танцов речник и да действа като платформа, която позволява колаборации между артисти от всички сфери на съвременното изкуство.

Названието „anarchy” произлиза от серия танцови творби, които Хуа създава, за да дискутира структурата на властта в човешкото общество. След премиерата на движенчески-чувствената продукция СЕДМО ЧУВСТВО (2011), компанията започва интензивни турнета в цял свят – Великобритания, Холандия, Испания, Хонг-Конг, Южна Африка, Китай и Ню Йорк, като получава редица признания от професионалисти в сферата на изпълнителските, дигитални и визуални изкуства. Премиерата на СЕДМО ЧУВСТВО II през 2012-а се случва по време на Фестивала за дигитално изкуство в Тайпей, където се откроява като една от най-значителните творби за годината. Спектакълът е последван от втора танцово-дигитална творба – ВТОРО ТЯЛО, създадена отново в сътрудничество с Ultra Combos, която получи позитивна критика и изключителни ревюта.

Сия Тия Хуа – артистичният директор на Anarchy Dance Theatre, е базиран в Тайван. Независимият хореограф завършва Архитектура, а магистратурата му е Танцова хореография. Уникалното устройство и силни структурни характеристики на хореографските му творби са вдъхновени от опита му в архитектурата. Творбите му се фокусират върху усещането за тялото и неговата връзка с времето, пространството и обществото. Още с първите си творби от 2006 г. талантливият хореограф е забелязан от публиката и печели престижни награди за хореография.

През 2010 Хси е поканен от Frontier Danceland в Сингапур, където си сътрудничи с артистичния директор Low Mei Yoke. През 2012 г. започва работа като хореограф на Western Australian Academy  of  Performing Arts. Една от последните му творби, In  Freedom (2015), е възложена от National Theatre & Concert Hall Taiwan, а предишните му – СЕДМО ЧУВСТВО (2011) и СЕДМО ЧУВСТВО 2 (2012), са възложени от Министерство  на културата на Тайван.

Други негови хореографски творби са:  Anarchy’s  Dream (2009), Anarchy (2008), Gray Mass (2006) и Falling Kiss (2006).

Ultra Combos

Ultra Combos е интерактивен дизайн колектив за нови медии, основан през 2010 г. Името идва от комбинацията на легендарните три пророчески дарби в Древен Китай. От 2006 г. насам членове на екипа участват активно в артистични събития, между които Ars Electronica, Digital Art Festival в Тайпей, SIGGRAPH US, Kaohsiung International Container Arts Festival, International  Festival  of  Electronic  Art  404, FILE Electronic  Language International  Festival  в Бразилия, TSONAMI  Festival  of  Sound  в Аржентина, TodaysArt Festival в Холандия и WSD World Stage Design във Великобритания.

www.ultracombos.com

Яник Дауби

Базиран в Тайван от 2007 г., Яник изучава звуковите пейзажи на острова, като прави записи на открито, документални аудио филми и социални проекти. Композира електро-акустична музика (musique concrète) и прави музикални импровизации с намерени предмети, аналогови устройства и цифрови процесори. Дауби създава звукови среди и музика за съвременен танц, публично изкуство и филми. Включва се в инициативи, свързани с екология, местни традиции и култура.

www.kalerne.net/yannickdauby

We Do Group

Екипът на We Do Group включва таланти от различни сфери и дисциплини на съвременното изпълнителско изкуство, които използват изразните средства на светлината. We Do Group са част от различни проекти, между които такива в сектора на архитектурното осветление, публично изкуство и проекти за интериорно осветление. Екипът се стреми да използва опита си в професионалния дизайн на осветление в създаването на креативни начини на живот.

www.wedogroup.com.tw

Ривър Лин

Роден през 1984, Ривър Лин е независим куратор и артист, който работи в сферата на изпълнителските и визуални изкуства. Следвайки стратегията си да не поставя артистични граници, работата на Ривър включва пърформанси, създадени специално за специфично място, театър-танц и изграждане на инсталации. В интердисциплинарната си практика, Ривър се занимава с културните различия между поколенията, съвременното психологическо състояние и тялото на изпълнителя по време на ритуал.

www.riverperformance.com

Хоум Шау Тинг/ изпълнител

Хоум Шау Тинг умело намира своята интерпретация на концепциите на хореографите и изразява собствената си личност чрез честността и семплотата на движенията. Тя продължава да търси нови възможности за интерпретация в работата си без да губи собствената си преценка. Завършва Департамента по Танц в Националния университет по изкуства в Тайпей, работи като танцьор в Танцовия Форум (2005–2010) в Тайпей. Работила е с Lin Hwai-min (Директор на Cloud Gate Dance Theater), Rose Parkes,  Ming-Shen  KU  (Основател на  Ku & Dancers). Шау Тинг е също така част от проекта СЕДМО ЧУВСТВО.

Закупените билети за спектакъла ВТОРО ТЯЛО нямат номер на ред и място, тъй като всички места са разположени на самата сцена.

Продължителност: 45 мин (без почивка)

Продукция: Anarchy Dance Theatre

Концепция и хореография: Сия Тия Хуа

Разработка на софтуер, визуален и звуков дизайн: Ultra Combos

Звуков дизайн: Яник Дауби

Драматургия: Ривър Лин         

Светлинен дизайн: We Do Group, Чан Ти Янг

Компютърен техник: Линг Ю Хуей

Визуален артист: Чънг Уей Ан

Костюми: Йотек Янг

Сценичен мениджър:  Ченг Синг Тинг

Технически ръководител & оператор: Грейс Шан Тинг Тън

Изпълнител: Хоум Шау  Тинг

Тур мениджър: AxE Arts Management, Чанг Синг Ий

Поддръжка: QA Ring 

Ментор на проекта: Жюстин Боржуан

Консултант: Кевин Кънингам

Фотография: © Ching-Ju Cheng

С подкрепата на Министерството на културата на Тайван.