ONE FOR ALL

Артист на фокус: Кристъл Пайт

„Да танцуваш означава да усетиш резонанса на живота си, да изпитваш наслада от съществуването си. Да бъдеш човек означава да бъдеш движен от преживявания, енергия и емоции.“

Днес в ONE FOR ALL ви срещаме с един от най-вълнуващите и значими хореографи на 21 век – Кристъл Пайт. 

Родена във Ванкувър (Канада), Пайт започва професионалната си кариера, когато е на 17-годишна възраст, ставайки част от Балета на Британска Колумбия, а по късно и от “Балет Франкфурт”, ръководен от Уилям Форсайт. 

За разлика от повечето професионални балетисти, Пайт не посещава училището към балета, а вместо това учи в частно студио под ръководството на Морийн Истик и Уенди Грийн. През 1995 г. тя става и най-младият артист, получил престижната хореографска награда “Clifford E. Lee”. Като висококвалифицирана балерина, Пайт е “възпитаник” на класическия балет, произтичащ от придворните танци във Франция от 18-ти век. Именно големият иноватор Уилям Форсайт я запознава с нова, непозната за нея страна на танца, която тя описва като „скрито пространство“, и променя разбирането й за движението на “балетното тяло”. 

Не след дълго, след като работи с Форсайт в Канада, Пайт започва да танцува с ръководения от него “Балет Франкфурт”, привлечена от съвременната му визия за балета и използването на импровизация в хореографския процес. 

снимки: Michael Slobodian

Докато драматургията е позната в класическия балет и ранния модерен танц, то тя е по-рядко срещана в съвременния балет и изпада от хореографската “мода” при постмодерните хореографии през 60-те и 70-те години. Пайт споделя в интервю за The Guardian, че е заклет почитател на наратива, който от своя страна днес е станал тема табу.

В рамките на по-малко от 2 десетилетия Пайт създава над 40 творби за компании като Nederlands Dans Theatre I, Cullberg Ballet, Ballett Frankfurt, The National Ballet of Canada, Les Ballets Jazz de Montréal (Постоянен хореограф, 2001-2004), Cedar Lake Contemporary Ballet, Ballet British Columbia и Louise Lecavalier/ Fou Glorieux. Тя е асоцииран хореограф на Nederlands Dans Theatre I и асоцииран танцов артист на Националния център по изкуства в Канада. Oт 2013 г. е част и от престижния списък на асоциирани артисти на Sadler’s Wells, Лондон. 

снимки: Michael Slobodian

KIDD PIVOT

През 2001 г. Пайт се завръща в Канада, където основава собствената си компания – Kidd Pivot. Днес компанията има зад гърба си 8 сценични творби, многобройни награди и признания от публиката и критиците в цял свят. Интегриращи танц, оригинална музика, текст и богат визуален дизайн, изпълненията на Kidd Pivot обединяват класически танцови елементи със сложността и свободата на структурираната импровизация и се отличават със силна театрална чувствителност и изострено чувство за хумор.

„Pite структурира работата си с вълнуваща интелигентност и детайлна хореография, които ще ви накарат да чувствате едновременно страст и безпокойство.“ – The Guardian 

Хореографията на Пайт е едновременно сложна и чувствителна, както спокойна, така и хаотична. Тя умее да създава пространство там, където го няма, принуждавайки тялото непрекъснато да надхвърля себе си. Творенията на Пайт се харесват и резонират и с широката публика, което е рядко явление в света на съвременните изпълнителски изкуства. 

„Мисля, че достъпността е нещо, към което наистина се стремя“ – споделя тя. “Достъпността може да се тълкува като вид затъпяване, но всъщност чувствам обратното: това е нещо, което изисква майсторство.” 

“Най-добрият танцов спектакъл на 21 век.”

През 2019 година, спектакълът Betroffenheit (2015), копродукция на Kidd Pivot и Electric Company Theatre, хореографиран от Пайт, беше е обявен от The Guardian за най-добрият танцов спектакъл на 21 век. Трейлър на спектакъла вижте тук, а допълнителна информация – тук.

Представямe накратко някои от спектаклите на Kidd Pivot:

снимка: Michael Slobodian

Revisor (2019)

Rivisor е най-новата продукция на Kidd Pivot, в която като изпълнители участват Тифани Трегартен и Давид Реймонд от танцовата компания OutinnerSpace, която гостува на ONE DANCE WEEK през 2019 г.

Revisor е хибридна смесица между театър и съвременен танц, в който Джонатан Йънг (драматург) и Кристал Пайт ревизират архетипен комичен сюжет, който служи като основа на хореографията. В спектакъла осем танцьори от Kidd Pivot въплъщават и изследват конфликти и комични ситуации във връзката между езика и тялото. 

Трейлър гледайте тук:

The Tempest – Replica

 

Една от най-известните творби на компанията е The Tempest Replica – експанзивен, зашеметяващ и изследователски подход към „Бурята“ на Шекспир. Трейлър на спектакъла вижте тук:

The You Show:

This is a picture of you, falling. Knees, hip, hands, elbows, head. This is how you collapse. This is the sound of your heart hitting the floor.

Тази иновативна продукция включва девет изключителни танцьори и оригинална музика от дългогодишния сътрудник на Kidd Pivot – Оуен Белтън. The You Show се състои от четири кратки творби: „A Picture of You Falling“, „The Other You“, „Das Glashaus“ и „A Picture of You Flying“.

“Четирите творби, представени в The You Show, са вдъхновени очарованието ми от познати сюжетни линии на любовта, конфликтите и загубите и ролята на тялото в илюстративната форма на тези истории. Тялото може да предаде дълбоко значение чрез най-простите жестове, а анализът на познатите човешки действия дава възможност да се разпознаем един в друг.” – споделя Пайт.

Lost Action:

В Lost Action Кристъл Пайт продължава своето разследване на метафоричните последици от движението и представянето. Телата на танцьорите извайват пространство в реално време и въплъщават както танца, така и неговото изчезване. Lost Action започва като анализ на изумителното тяло и се разгръща, за да разкрие човешкия елемент в центъра на творбата: ефимерното тяло, движено от всемогъщото сърце.

Споделяме и още някои интересни видео материали: