В търсене на Сирия

Спектакълът ПОД НЕБЕТО НИСКО на сирийския автор и режисьор Уаел Али ще бъде показан за първи път в България на 27 септември в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив. Пътешествие в миналото и настоящето чрез лични спомени и документални източници, ПОД НЕБЕТО НИСКО смесва театър, танц и видеография, за да възстанови спомена за Сирия – една пленена държава, която доскоро познавахме.

На сцената ще видим 40-годишния Джамал – базиран във Франция от десетилетие, той наблюдава как местата от спомените му биват изоставените или унищожени, а приятелите му се разпръскват по света. Тръгвайки от личните си спомени и заедно с Уаел Али, те ще стигнат назад до архивите от колониалната история и раждането на Сирия.

Двама танцьори – Шариф Андура и Нанда Мухамад – изпълняват завладяващ дует на сцената, докато на видеостената зад тях до публиката достигат серия от въпроси. Как да гледаме към настоящето, когато нямаме достъп до миналото? Как да се справим с днешния ден, ако вчерашният е изгубен? Как се създава театър в период на война, когато се намираме извън страната? Защо и за кого?

©FONDAZIONE CAMPANIA DEI FESTIVAL

Уаел Али е един от водещите сирийски писатели, драматурзи и режисьори. Базиран в Лион, той се интересува от теми, които не развличат, а подтикват към размисъл. Неговите творби са представяни в Париж, Берлин, Антверпен, Бейрут, Тунис, Кайро и други.

Билети ще намерите на касите на ЕasyPay и онлайн в мрежата на EpayGo

ONE DANCE WEEK, който тази година се провежда между 20 септември и 19 октомври в Пловдив, е асоцииран партньор на проекта.

Млади арабски хореографи на фокус

Performances beyond two shores e проект, подкрепен от Европейската комисия в рамките на програма Творческа Европа. Целта на проекта е да насърчи създаването на продукции, разпространението и професионализацията на млади арабски артисти, пристигнали наскоро в Европа, както и динамичния и разнообразен творчески процес, насочен към всички публики, продължавайки проекта Performance(s) between two shores: Arab artists in Europe, който бе успешно изпълнен между юни 2016 и декември 2017-а година.

Проектът има три направления:

  • нова продукция на сирийския режисьор Уаел Али
  • поредица от срещи с млади арабски артисти, отскоро базирани в Европа, за обмен на артистични практики и идеи за реализация в сферата на културата
  • работни срещи между представители на партньорите по проекта за обмяна на опит и изграждане на професионален капацитет.

Водеща организация: Les Bancs Publics, Франция

Партньори:
Dancing On The Edge, Холандия
Kunst Fest Weimar, Германия
Napoli Teatro Festival, Италия
Shubbak Festival, Англия
BOZAR Center for Fine Arts, Белгия

Асоциирани партньори:
One Dance Week Festival, Пловдив, България
LOOP organisation, Атина, Гърция
Studio Emad Eddin Foundation, Кайро, Египет