24 септември, 19:30 – 20:10 

Вера Ондрашикова (Чехия)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

Двама танцьори въплъщават един и същ герой в различни отрязъци от време. В младостта и в старостта те се движат по различен начин, изразяват себе си по различен начин. Те са станали различни, защото ходът на годините неизбежно променя човека. Ако пътуването назад във времето беше възможно, щяхме ли да променим нещо? Да избегнем грешките? И какво би станало?

Чешкият аудиовизуален спектакъл ГАЙД е светлинна панорама на живота, в която преди и сега се сливат, за да поканят на сцената другия аз. Представлението на хореографа Вера Ондрашикова, отличено за визуални ефекти и за фаворит на публиката, ще дебютира в Пловдив за 10-тата годишнина на ONE DANCE WEEK.

Отзиви

Спектакълът е прекрасно създаден, с елегантни светлинни ефекти и магическа точност на движенията. – Луара Кумин, директор на Certamen Coreográfico de Madrid

Не бях виждал нищо подобно досега, тази игра с очите ми, която винаги ми доставя удоволствие. Мисля, че спектакълът е интересен и находчив. Харесва ми възрастният изпълнител на сцената. Мисля, че във възрастните тела е събрано много повече знание, отколкото можем да получим просто като стоим отстрани. – Буш Хартшорн

Представлението на чехкинята Вера Ондрашикова поставя зрителите в сюрреалистичен свят с помощта на лазери и дим. Публиката е сякаш обръгната от облаци, докато двама танцьори не излизат от мъглата, за да преместят стена от светлина и да потърсят връзка между минало и бъдеще. –  Dozado dance magazine

Артистите

Вера Ондрашикова / Vera Ondrašikova

Вера Ондрашикова завършва специалност „Хореография“ в Академията за изпълнителски изкуства в Прага, както и изящни изкуства. Кариерата й като танцьор минава през общи проекти с чешки и международни продукции, за да достигне през 2005-та година до Първа награда от фестивала Masdanza в Канарските острови, Испания. Ондрашикова е номинирана и за танцьор на годината в родната Чехия, както и на конкурса Das beste Deutshe Solo в Лайпциг. Нейни спектакли са представяни на Биеналето на танца в Лион, Aerowaves Festival в Лондон, Амстердам, Дрезден и други градове. Ондрашикова живее и твори в Дрезрен от 2010-та до 2013-та година, а след това се завръща в Чехия, за да работи по хореографията на постановката по стиховете на Вацлав Хавел в Националния театър на Чехия.

Вера Ондрашикова води лекции и практически семинари за много компании за съвременен театър и танц, сред които Laterna Magica, Пражкият камерен балет, организации от Германия, Испания, Великобритания и Мексико.

Дан Грегър / Dan Gregor

Визуален артист и специалист по интерактивните светлинни инсталации на открито, Дан Грегър е основател на студиото за 3D mapping The Macula. Като отговарящ за видео продукцията в колектива, Дан участва в проекти за светлинни инсталации на часовниковата кула в Прага, New Museum в Ливърпул, фестивала Nuit Blanche в Брюксел, Skyway Festival в Торун, Полша, и други.

Негово дело са визуалните ефекти в постановката по експерименталната поезия на Вацлав Хавел в Националния театър на Чехия. През 2015-та година, заедно с норвежкия музикант Biosphere, основава творческата платформа за аудиовизуални изследвания INITI.org.

Награди

Награда на публиката – Czech Dance Platform, 2016
Награда за светлинен дизайн – Czech Dance Platform, 2016
Награда за Танцьор на годината – Яро Ондруш – Czech Dance Platform, 2016

Продължителност: 40 минути

Концепция и хореография: Вера Ондрашикова

Визуална концепция: Дан Грегър

Софтуерно програмиране на живо: Михал Ридло

Музика на живо: Филип Мишек

Изпълнители: Яро Ондруш, Мирослав Мейзлик / Йозеф Котешовски

Драматургия: Марта Любкова

Вокали: Робърт Ръсел

Костюми: Хана Фришонсова

Мениджър продукция: Луцие Шпачкова

Снимки: ©Martin Šandera

С подкрепата на: Танец Прага / център за сценични изкуства PONEC, Министерство на културата на Чехия, Община Прага, AV MEDIA, RPishop, Nethemba, DAMU.

Спектакълът гостува в Пловдив с подкрепата на Чешки център в София, Посолството на Чехия в София, Министерство на културата на Чехия.