ГЛАВА ТРЕТА: ЖЕСТОКИЯТ ПЪТ НА СЪРЦЕТО

05.10
06.10
L-E-V Company (Израел)

Миг. Тишина. Апатия. Празнина. Страх. Цялост. Укриване. Копнеж. Черно. Луна. Вода. Ъгъл. Мирис. Демон. Пролука. Студенина. Очи. Напрежение. Импулс. Прегъване. Прикриване. Цвят. Крайност. Сол. Колосалност. Страна. Зашиване. Любов. Смисъл.
Шарон Еял

Най-новият спектакъл на една от знаковите израелски компании на съвременната танцова сцена става част от ONE DANCE WEEK 2019. L-E-V Company, чието име на иврит означава „сърце“, на хореографа Шарон Еял и мултимедийния дизайнер Гай Бехар ще представи в Пловдив последното си творение – CHAPTER 3. Спектакълът ще гледаме на 5 октомври в Дом на културата „Борис Христов“, броени седмици след световната премиера на 26 и 29 септември в Германия.

“…нещата се чупят и понякога биват поправяни, и в повечето случаи осъзнаваш, че без значение какво се е сринало, животът се нарежда така, че да компенсира твоята загубата, понякога по очарователен начин.”
– Ханя Янагихара | Малък Живот

CHAPTER 3 продължава темата за любовта, която е водеща в последните две продукции на компанията – OCD Love и Chapter 2. И двете части от трилогията впечатлиха критиците и публиката по света, описвайки дълбочината, красотата, невъзможността и горчивината на най-силното човешко чувство – любовта.

OCD Love е може би най-разпознаваемата продукция на L-E-V Company. В нея се преплитат градска еротика, електронна музика и екстремни движения, съответстващи на екстремни емоции. Това е любовта, изпуснала своя шанс. Това е липсата на любимия тук и сега. Това е дупката във времето, която разделя. Това са различните честоти и различното темпо, които трябва да се слеят, за да не останеш сам.

Това е също една от „болестите на съвремието“ – Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР; бел. ред – ОCD на анг. ез), с неговите мании, тревожност и натрапчиви мисли. То може да срути „любовта от поглед“, както пише поетът Нийл Хилборн. Неговата прочута поема описва как човек с ОКР вижда и преживява влюбването – от запознанството до „перфектната целувка“ на жената до него. Докато той сортира храната по цвят и брой колко пъти е затворил вратата, навиците му се оказват по-силни и любовта си отива.

LOVE Chapter 2, както пишат авторите, „те кара да плачеш“, защото е още по-наситена приказка за самотата, отчаянието и опитите за човешко сближаване. Спектакълът обърква и покорява, защото е демонстрация на човешката чувствителност от най-висока степен. Да функционираш на парчета, след като загубиш любовта. Да мечтаеш в тяло, което не чува и не усеща.

CHAPTER 3 е посветен на превъзмогването на раздялата, на възстановяването на счупеното и новите пътища. Засега компанията се подготвя усилено за световната премиера в края на септември, а подробности за спектакъла със сигурност предстоят в следващите седмици и месеци. Премиерата е очаквана с огромен интерес.

ОТЗИВИ

„Тези израелски танцьори отварят широко сърца“ – New York Times

“L-E-V отвеждат любовта стъпка напред“ – The Times

“Основното наследство на Шарон Еял и Гай Бехар, е речникът от движения, който ги различава от останалите артисти. Това е техният език, изпълнен едновременно със страст и изумителна прецизност“ – Haaretz

НАГРАДИ / ШАРОН ЕЯЛ

Млади създатели на танц – Министерство на културата на Израел, 2004

Отличен артист – Israeli Cultural Excellence Foundation, 2008

Награда Jovan Ćirilov – Белградски танцов фестивал, 2017

Fedora Prize, 2017

Шарон Еял

Днес хореографът Шарон Еял е един от най-интересните творци в света на съвременния танц. Тя си служи с прецизност на движенията, електронна музика и мода, за да интерпретира в дълбочина живота на днешния човек.

Шарон Еял е родена през 1971-а година в Ерусалим. Тя се присъединява към Batsheva Dance Company в началото на 90-те години, малко след като Охад Нахарин е назначен за артистичен директор. Той въвежда нов танцов език, известен като „Гага“. Еял и досега използва и надгражда този стил, при който водеща е импровизацията, за да гради своите хореографии.

Гай Бехар

Гай Бехар е продуцент на музикални събития и важна част от клубната сцена в Тел Авив. Той е куратор на множество мултижанрови събития от 1999 до 2005, когато се присъединява към Шарон Еял и до днес участва в създаването на творбите на компанията.

L-E-V COMPANY

От 2006-а насам, дуото на Еял и Бехар е значим глас в артистичната общност. Хореографът и мултимедийният дизайнер създават серия творби, оценявани високо по света. L-E-V Company e кулминацията трупана с години творческа енергия, която, заедно с музикалния акомпанимент на Ори Лихтик, е прецизно извлечена на сцената чрез таланта на танцьорите.

L-E-V се чувстват еднакво добре и на клубната сцена, и на театралната, и на оперната такава. Компанията е пресечна точка на танц, музика, светлинни ефекти, мода, изкуство и технология. Всеки един от тези елементи е изкусно приложен, както и емоционално свързан с останалите.

Досега компанията е представила свои продукции над 200 пъти по света, включително на знакови сцени и международни форуми като The Joyce Theatre (Ню Йорк), фестивалът Jacob’s Pillow в САЩ, Театър Sadler’s Wells – Лондон, Танцовият фестивал в Монпелие – Франция; Julidans – Амстердам и други.

Автор: Шарон Еял
Съавтор: Гай Бехар
Музика: Ори Лихтик
Костюми: Мария Грация Кюри – Christian Dior Couture
Светлинен дизайн: Алон Коен
Танцьори: Марико Какизаки, Лео Лерус, Клайд Емануел Арчър, Гон Байран, Керен Луи Пардес, Даниел Норгрен Дженсен, Ребека Хатинг, Дарен Девани, Алис Годфри

L-E-V Company гостува в Пловдив с подкрепата на Посолството на Израел в България.

LOGO-EMBASSY-SOFIA-BG_Page_1-600x303
New-life-logo_en-CMYK-01-01-1200x568