24 ОКТОМВРИ 2021 | 19:30ч.
СИЛВИЯ ГРИБАУДИ (ИТАЛИЯ)

Реакция към вековните „стандарти“ за красотата и днешните предразсъдъци, ГРАЦИИ откроява уникалността на човека и доказва, че всеки един от нас е съвършен. Силвия Грибауди ни предизвиква да се посмеем, да се погледнем, да се приемем. И да се обикнем. Такива, каквито сме.

Красотата няма мерна единица.

ОТЗИВИ

Силвия е италианският пророк на свободното тяло. Не гимнастическото тяло, така свързано с физическа сила, а наистина свободното от стереотипи тяло, които толкова много култури са му наложили.” – Quantescene! Cose di Teatro

Силвия Грибауди е изгряващата звезда на италианската хореография. Тя докосва сърцата с въображение, ирония и лекота. Зрителите напускат залата с усмивки по лицата. – Анна Кремонини, директор на Torino Danza

НАГРАДИ

Най-добър италиански спектакъл – сп. Danza&Danza 2019

ТРИТЕ ГРАЦИИ

Грибауди черпи вдъхновение от мита за древногръцките Харити – Трите грации, дъщери на Зевс, както и от известната едноименна неокласическа скулптура (1812 – 1817) на Антонио Канова, която се утвърждава като световен еталон за красота, пропорции и мерки в изкуството. Ефросина (Благоразумна), Аглая (Сияйна) и Талия (Цветуща) са представени от мъже, които заедно със Силвия търсят нови значения на думата „красота“.

Грациите въплъщават естетическия канон за съвършенство, за физическа красота, но идеята за съществуването им преди всичко е свързана с радост, великолепие и доброта. Именно натам се връща и Силвия Грибауди.

С танц и думи, но най-вече с чувство за хумор и емпатия, спектакълът ще разкрие какво се крие в сърцевината на човешкото.

СИЛВИЯ ГРИБАУДИ

Родена в Торино, Италия, Силвия Грибауди се занимава с класически балет и става част от компанията на Театро Ла Фениче във Венеция. След като тялото й се променя и не се вписва в строгите изисквания на класическия балет, тя намира вдъхновение в съвременния танц и красотата на индивидуалността. За Силвия танцът е начин на съществуване. На сцената тя вплита нестандартен хумор и освобождаваща енергия.

Пред последните 10 години тя работи върху темите за женската и мъжката идентичност, половите стереотипи и тялото отвъд повърхността им. Грибауди води и социални работилници.

През 2009 г. създава спектакъла “A corpo Libero”, с който печели наградата на публиката и журито на Giovane danza d’autore и който е селектиран от Aerowaves Dance Atross Europe, Венецианското биенале, Дъблинския танцов фестивал, Edinburgh Fringe Festival, Dance Victoria Canada, Do Disturb Festival в Париж и много други.

Продължителност: 45 минути
Хореография: Силвия Грибауди
Драматургия: Силвия Грибауди и Матео Мафесанти
Изпълнение: Силвия Грибауди, Сиро Гулиелми, Матео Маркези и Андреа Рампацо
Светлинен дизайн: Антонио Риналди
Технически асистент: Тео Лонгуемаре
Технически директор: Леонардо Бенетоло
Костюми: Елена Роси
Продукция: Zebra
Копродукция: Santarcangelo dei Teatri
С подкрепата на: MIBAC