Каори Ито: Танц за баща и дъщеря

Семейство. Липса. Неизказаност. Разстояние. Авторитет. Баща и дъщеря опитват да се намерят отново, този път на танцовата сцена. В този емоционален дует, вдъхновен от премълчаните дълго въпроси в едно типично японско семейство, всъщност могат да се огледат мнозина. Спектакълът ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ на хореографа Каори Ито и скулптора Хироши Ито, неин баща, ще бъде поставен за първи път у нас на 28 септември в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив.

Каори Ито
@ Gregory Batardon

Животът по-красив ли е сега? Защо не харесваш приятелите ми? Обичаш ли мама? Защо те е страх да покажеш чувствата си? Каори Ито търси отговори от своя баща, също утвърден артист, с когото днес изкуството я свързва по-силно от емоциите. В рамките на 60 минути ще станем свидетели на личната среща между двама души от едно семейство и двама творци от различни поколения и области на изкуството. Те ще потърсят мост един към друг чрез универсалния език на танца.

“По-близо до изкуството на танцовия театър, където Джеймс Тиере, Ален Плател, Орелиен Бори и Дени Подалидес застават един до друг, Каори Ито (…) поставя грандиозна хуманистична и емоционална постановка, посветена на връзката с баща й. “ – в. „Монд“

Каори Ито изучава класически балет от 5-годишна възраст, а на 20 г. заминава за Ню Йорк, за да следва в танцовия департамент на Purchase College. Връщайки се в Токио, Ито завършва социология и получава стипендия от японското правителство за студенти по специалности в областта на изкуството. Тя се обучава в Alvin Ailey Dance Theater в Ню Йорк, а след това взема участие в различни продукции в САЩ и Европа, по-специално Франция.

Работи заедно с утвърдени артисти, сред които белгийският хореографи Сиди Ларби, Гай Касие, Ален Плател, Орелиан Бори, Джеймс Тиере и други. Авторските спектакли на Каори Ито са оценени на престижни сцени, а самата тя е носител на Ордена за изкуство и литература на Франция.

Известен с скулптор в Япония, Хитоши Ито е сценичен дизайнер на представлението, както и водачът на Каори Ито в артистичния свят. Един от ценните му уроци събужда и страстта й към съвременния танц – “Не трябва да се движиш в пространството, а да накараш пространството да затанцува заедно с теб.”

Каори Ито
@ Gregory Batardon

Билети за „ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ“ могат да бъдат закупени онлайн на Epaygo.bg и на касите на EasyPay.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата. За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitterкакто и www.onedanceweek.com.

Спектакълът гостува в Пловдив с подкрепата на EU Japan Fest Committee.