ДЕТЕ

Балканска премиера

Нежната струна, крехкото съкровище, първата грижа на всяко семейство. Детето.

20.09
21.09
PEEPING TOM (Белгия)

Танцьори от различни поколения и мецосопрано връщат на сцената детството, което сме забравили, надраснали или не разбираме съвсем. Борбата срещу страховете, отърсването от илюзиите, първите самостоятелни избори, физическата трансформация – това е детството без розови очила.

Белгийската компания за танцов театър Peeping Tom се завръща в Пловдив със съкрушителен портрет на онези важни първи години, когато се изгражда личността. Спектакълът отразява поведенчески модели, наука и личен опит, за да пресъздаде сложния вътрешен и външен свят на децата по пътя им към зрелостта.

ОТЗИВИ

„Peeping Tom развиват уникална движенческа лексика. […] Те тласкат абсурдния и жесток хумор към сюрреализма, излагайки на показ нашите най-лоши кошмари и неизпълнени желания.” – Lëtzebuerger Land

“ДЕТЕ е неочаквано, забавно и смущаващо представление, което на моменти стига на ръба на неудобството. То е успех.”  – Luxemburger Wort

“Театрален електрошок… техният талант е плашещ.“ – Монд

ДЕТЕ е финалната глава от семейната трилогия на Peeping Tom, след БАЩА (2014) и МАЙКА (спектакълът гледахме на ONE DANCE WEEK 2017).

Хореографите Франк Шартие и Габриела Каризо отново стигат дълбоко в пластовете на съзнанието, за да ги разместят чрез танцово изкуство от световна класа. Ще чуем звукови ефекти на живо и ще видим така характерните за PEEPING TOM хиперреалистични декори. Този път зрителите нямат да се озоват в познато пространство, а в приказна гора, където се извисяват дървета и скали. Там се преплитат очаквани и неочаквани фактори, които бележат развитието на децата – родителите, средата, мечтите, кошмарите….

Резултатът е изненадващо произведение извън времето и пространството. ДЕТЕ идва и задава въпроси извън зоната ви на комфорт. Достатъчни са ли са пътищата, които чертаем и обясненията, които даваме на децата? Как те решават кое е истина и кое е фантазия? Защо се държат по определен начин? Как се борят с трудностите, когато няма на кого да се опрат? Познаваме ли децата изобщо? По един и същи начин ли виждаме света?

ВДЪХНОВЕНИЕТО

Досега децата винаги са присъствали в спектаклите на Peeping Tom, но този път тяхната перспектива е водеща и конструира персонажите изцяло. Каризо и Шартие тръгват от творчески работилници с деца, за да изучават поведението им – деца на заможни семейства, деца със специални потребности, деца – бежанци и сираци – и от трудовете на водещия френски невропсихиатър Борис Сирулник. Освен сериозната подготовка, хореографите вплитат личен опит и истински истории, който няма как да скрият истината.

КОМПАНИЯТА

Peeping Tom е знакова компания в областта на съвременните изпълнителски изкуства, основана преди почти 20 години. Техните спектакли са наситени с психология, с безупречна движенческа лексика и най-вече – с хиперреалистична сценография, наподобяваща познато пространство. Градина, всекидневна, мазе, жилищен контейнер на фона на снежен хълм, старчески дом, музей… Сцената се оказва нестабилна вселена, която се противи на логиката на времето и пространството. В основата на всички продукции на компанията стои човекът, с неговите състояния, болки и радости, с неговата мрачна страна, която си струва да бъде осветена.

Танцовият театър на Peeping Tom произхожда от обмяната на опит между артистите, което го прави личен, динамичен и докосващ. Редом с експресивния език на движение и изразяване на сцената, артистите използват техники от киното и звукови ефекти, записани в реално време, докато текат спектаклите.

Компанията е носител на редица международни награди, сред които приз за най-добър танцов спектакъл във Франция за Le Salon (2005), награда “Mont Blanc” за млади режисьори на фестивала в Залцбург (2007), Patrons Circle Award от Международния фестивал на изкуствата в Мелбърн и отличия от други държави. Спектакълът 32 rue Vandenbranden спечели престижната британска награда Olivier Award (2015) за най-добро танцово представление, а Vader/ Баща надделя в същата категория на международен конкурс в Барселона.

Габриела Каризо и Франк Шартие основават компанията за съвременен танц Peeping Tom през 2000-та година, а понастоящем са артистични директори.

Габриела Каризо 

Габриела Каризо е едва на 10 години, когато започва да танцува в многопрофилното училище по изкуства в Кордоба, Аржентина, и в единствената тогава група за съвременен танц за деца и подрастващи. В последствие училището се превръща в Балетен университет на Кордоба. На неговата сцена Каризо танцува в продължение на две години и за пръв път се изявява като хореограф.

На 19-годишна възраст се премества в Европа и работи за майстори на танца като Каролин Маркаде и Needcompany, но остава фокусирана върху авторските си спектакли и хореографии. Първото й солово представление е E tutto sará d’ombra e di caline. След това работи по хореографията на операта Wolf на белгийската компания за модерен балет Les Ballets C de la B на Ален Плател. После режисира спектаклите The missing door (2013) на Холандския танцов театър NDT 1 в Хага и The Land (2015) на Residenztheater в Мюнхен.

Франк Шартие 

Танцува от дете, а на 15-годишна възраст вече учи класически балет при Розела Хайтауър в Кан. След като се дипломира, Шартие се присъединява към трупата на известния балетист и хореограф Морис Бежар, създател на престижния Ballet du 20ème Siècle в Брюксел. Три години по-късно Шартие става част от програмата на Парижката опера със спектакъла „Le spectre de la rose“. През 1994 г. творческите му търсения го отвеждат в Брюксел, където в последствие се установява.

Шартие участва в продукции на различни компании за съвременен танц, сред които Les Ballets C de la B, Холандският танцов театър – NDT, Needcompany и други. Създава хореографията за адаптацията на операта „Marouf, savetier du Caire“ на композитора Анри Рабо и режисьора Жером Дешан и Opéra-Comique в Париж (2013).

Франк Шартие е носител на престижната холандска награда Zwaan за най-впечатляващ танцов спектакъл (2016) за The lost room.

Продължителност: 80 минути

Концепция и режисура: Гарбиела Каризо, Франк Шартие

Изпълнители: Еурудайк дe Бел, Мари Гизелбрехт, Хън-Мок Юнг, Брандон Лагарт, И-Чун Лю, Мария Каролина Виера

Артистичен сътрудник: Лулу Тиковски

Звукова композиция: Рафаеле Латини, Йорвар Рьонвалдсон, Рено Крол, Аналена Фролих, Фун Гао, Peeping Tom

Смесване и обработка на звука: Яник Вилокс, Peeping Tom

Светлинен дизайн: Амбър Ванденхьох, Синан Пофин (стажант), Peeping Tom

Костюми: Лулу Тиковски, И-Чун Лю, Нина Лопез ле Галиар (стажант), Peeping Tom,

Сценичен дизайн: Жюстин Бужерол, Peeping Tom

Сценична конструкция: KVS-ателие, Флора Факто, Peeping Tom

Реквизит: Нина Лопез ле Галиар (стажант), Силвиа Паломо (стажант)

Технически директор: Филип Тимерман

Светлинен инженер: Адриен Лефйер

Звуков инженер: Йорвар Рьонвалдсон

Мениджър участия: Лулу Тиковски

Мениджър продукция: Ан Вар дер Донкт

Комуникация и PR: Себастиан Паризел

Мениджър: Веерле Манс

Продукция: Peeping Tom

Партньори: KVS – Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Брюксел), Национален театър на Каталуния /Grec Festival – Барселона, Theater im Pfalzbau (Лувдигсхафен)

Копродукция: Les Théâtres de la Ville – Люксембург, deSingel (Антверпен), Théâtre de la Ville –Париж, Maison de la Culture (Бурж), Festival Aperto/Fondazione I Teatri – Reggio Emilia (Италия), La Rose des Vents – Вилньов д’Аск, (Франция) , Théâtre de Caen – Кан, Gessnerallee – Цюрих, Julidans Amsterdam, La Bâtie – Фестивал в Женева, Le Manège – Мобуж (Франция).

С подкрепата на: Фламандските власти

Разпространение: Frans Brood Production

Снимки: Oleg Degtiarov, Olympe Tits

ДЕТЕ се осъществява с подкрепата на департамента за творческо насърчаване Tax Shelter на Федералното правителство на Белгия.