ONE FOR ALL

Димитрис Папайоану - "2"

Мъжка вселена. Колективната самота. Търсене на себе си, в търсене на другия. Преливащи се симулирани пространства. Абсурд и рационалност. Фантазия и фетишизъм. Стереотипи и желания. Съвременни идеали в свят, пълен с парадигми.

Спектакълът “2” (2006г.) на Димитрис Папайоану гледайте безплатно във Vimeo.

“2” е впечатляващ, завладяващ сетивата кинематографичен спектакъл с изключителен заряд и с изцяло мъжки състав. Това е и първата творба, която Папайоану създава след откриването на Олимпийските игри в Атина, която постига рекорден успех в Гърция. 

В „2“ Димитрис Папайоану прави една изключително задълбочена, на моменти жестока, но много изобретателна “дисекция” на мъжката психика. Танц, движение, актьорско майсторство и зашеметяваща сценография се обединяват на фона на музиката на Константинос Вита, която няма как да ви остави безразлични. С артистичен псевдоним K. BHTA, Вита е гръцки мултидисциплинарен артист и музикант с австралийски произход, който печели широка популярност с работата си по спектакъла за откриването на Олимпийските игри през 2004 г. Премиерата на “2” е представена преди 14 години – на 24 ноември 2006 г. в Pallas Theatre, Атина, а в спектакъла като танцьори участват Euripides Laskaridis и Christos Papadopoulos – ученици на Димитрис – днес с блестящи световни кариери на хореографи. 

“С тази творба се завръщам към себе си. (…) Исках да работя с двама артисти, но се озовах с 22-ма изпълнителя, само с трима от които бях работил преди. Стартирах интензивен, 4-месечен, уъркшоп, за да натрупам материал, свързан с мъжкия свят – исках да създам “балада за момчетата”. Подреждането на целия този материал в един спектакъл беше истински ад за мен. Два месеца отчаяние. Сътрудничеството с Константинос Вита ми спаси живота. Вълнуващо е да видиш количеството солидарност, е една изцяло мъжка група. Беше много секси.

Поглеждайки назад към рекордния успех на “2”, противоречията и суматохата, които се засилиха в гръцкото общество, и любовта, и сладостта на нашите взаимоотношения като група, осъзнавам, че този спектакъл беше едно от най-важните и приятни преживявания в живота ми. Не си бях представял, че след премиерата ще присъствам на всички 73 представяния и ще репетирам поне четири пъти седмично. 

Черпих сила от безграничната си любов към проекта. Мисля, че най-значимата ми стъпка тук беше, че не се страхувах да разгледам истински творбата, докато още беше в процес на създаване. Не се страхувах да се “подигравам” с работата си и този процес наистина ми помогна да запазя визията и ума си чисти. Използвах само това, което смятах за необходимо. Трябва също да призная, че съм горд, че се справих с въпроса за мъжете и мъжеството с разбиране и нежност, но в съчетание с необходимия цинизъм.” – Димитрис Папайоану

Награди:
Athinorama People’ s Choice Awards: „Best Director“ (first prize – Dimitris Papaioannou)
 „Best Music“ (first prize – K. BHTA)
 „Best Lighting“ (first prize – Alekos Yiannaros)
„Best Production“ (second prize – Elliniki Theamaton)
 „Best Set Design“ (third prize – Lili Pezanou)
 
Concept – Direction: Dimitris Papaioannou
Music: K.ΒΗΤΑ
Set Design: Lili Pezanou
Art Direction – Costumes: Angelos Mendis
Painting Designer: Maria Ilia
Lighting Design: Alekos Yiannaros
Video: Athina Tsangari, Matt Johnson
Assistant Director – Creative Coordinator: Tina Papanikolaou
Performance – Choreography: Savvas Baltzis, Christos Delidimos, Nikos Dragonas, Altin Huta, Nikos Kalogerakis, Yorgos Kopsidas, Tassos Karahalios, Konstantinos Karvouniaris, Yorgos Kotsifakis, Euripides Laskaridis, Yorgos Matskaris, Marios Mettis, Yiannis Nikolaidis, Christos Papadopoulos, Foivos Papadopoulos, Aris Servetalis, Diogenis Skaltsas, Drosos Skotis, Pavlos Stathakis, Manolis Theodorakis, Symeon Tsakiris, Konstantinos Yiannakopoulos, Euagelos Zarkadas 
Assistant Choreographers: Nikos Dragonas, Nikos Kalogerakis, Yorgos Matskaris
Second Assistant Director: Maria Metaxaki
Assistant Lighting Designer: Linos Meitanis
Assistant Set Designer: Konstantinos Kypriotakis
Technical Director – Producer: Costas Kephalas
Assistant Creative Coordinator: Kali Kavvatha

Световната премиера на новия спектакъл на Димитрис Папайоану ще бъде представена през декември 2020 в Атина, а в Пловдив ще можете да го видите на 13,14,15 и 16 май 2021 г.

Допълнителна информация ще намерите тук.