23 септември, 19:30 – 20:30 

Хуанг Юи & KUKA (Тайван)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

Танцът за двама изисква доверие между партньорите. Какво обаче се случва, ако единият от тях е робот? Представлението ДУЕТ ЗА ЧОВЕК И РОБОТ идва от далечен Тайван, за да събере в неподражаем дует на сцената един мъж, израснал без емоции, и една индустриална машина с човешки интелект.

Изпълнителят Хуанг Юи и роботът KUKA сътворяват изящна демонстрация на бъдещето, или по-скоро на настоящето, в което човекът и умните машини живеят заедно. Техният танц не просто комбинира красотата на механиката с прецизното движение на тялото. Техният танц е актуален прочит на стаените чувства в технологичното съвремие. Една покана за размисъл.

Артистите

Да танцувам лице в лице с робот е като да се погледна в огледалото. Мисля, че открих начин да задвижа човешки емоции в роботите. –  Хуанг Юи

Като дете, той мечтае за приятел робот. Като професионалист, той създава робот, за да танцуват заедно. Известният тайвански хореограф Хуанг Юи и програмираният от него промишлен робот KUKА ще покажат безкомпромисна прецизност и шеметна артистичност пред публиката в Пловдив.

Събирайки в хармонично цяло изкуството на танца и науката на машинното инженерство, спектакълът ДУЕТ ЗА ЧОВЕК И РОБОТ е поетична творба със силно послание. Човешката природа се разкрива пред публиката чрез съвременен танц, визуални изкуства и роботика.

Освен Юи и KUKA, участие в спектакъла имат още двама танцьори – Ху Чиен и Лин Ю-Уен.

Хуанг Юи / Huang Yi

Родих се в богато семейство. Родителите ми фалираха заради инвестиционни загуби, когато бях на 10 години. Семейството ми, общо четирима души, трябваше да замени луксозната къща с тясна стаичка. Тогава, докато се премествах от една кутийка в друга, докато родителите ми правиха опити за самоубийство, аз растях със задължението да бъда перфектно дете.

Загърбих всички емоции – страст, гняв, тъга, за да бъда това перфектно дете, за да бъда робот – подчинен, симпатичен, изряден, внимателен. Никога да не се бунтувам и може би никога да не бъда личност. Тогава любимата ми анимация беше Дораемон – там се разказва за японска котка-робот, която винаги спасява нейния собственик и решава всичките му проблеми.

Очевидно имам нещо общо с роботите от дете. Дали защото те са лоялни? Или защото са създадени безкористни и безпристрастни?

За щастие, моите родителите ми позволиха да стана професионален артист. Това се превърна в най-добрия отдушник за моите дълго потискани емоции. Затова и исках да намеря начин да танцувам с робот. Проучих най-напредналите разработки за нуждите на индустрията и се спрях на KUKA, тъй като притежава стабилност и флуиден дизайн. Свързах се с компанията-производител през 2010-та година.

Разказах им за моята идея, а те отговориха: “Когато роботът се движи, човешките същества не могат да попадат в неговия обсег на действие. Такива са инструкциите за употреба. Ако намерите начин, тогава ще ви позволим да използвате KUKA”.

И аз открих начин. Сега, благодарение на Quanta Arts Foundation в Тайван, аз имам моя робот.

Приемам спектакъла ДУЕТ ЗА ЧОВЕК И РОБОТ като разкрасителна процедура на моето тъжно и мрачно детство. Като израз на самотата, самокритиката, самоосъзнаването и самоувереността. Опитвах да създам красива илюзия, за да уверя останалите, че всичко е наред. Исках да напомня на хората простичкото убеждение, че ние сме преди всичко деца – пораснали, но все още деца.

KUKA

Разработен в Германия, роботът KUKA с механична ръка е инженерно решение за нуждите на индустриалното производство. Една машина от серията обаче влиза в ролята на танцьор. Роботът е програмиран специално от Хуанг Юи за нуждите на спектакъла, като настройките на 1 минута от хореографията на машината отнемат около 10 часа. KUKA тежи 274 кг, но заедно с постамента и стабилизиращите тежести, общото сценично тегло възлиза на 795 кг.

Продължителност: 60 минути

Предупреждение: В представлението се използват лазери и ярка светлина.

HUANG YI & KUKA е авторска продукция на Huang Yi Studio +, разработена в 3LD Art & Technology Center, в колаборация със Sozo Artists. Commissioned by Quanta Arts Foundation

Снимки: © Jacob Blickenstaff и последното изображение е от © Summer Yen

Спектакълът гостува в Пловдив с подкрепата на Министерство на културата на Тайван.