14 октомври, 19:30 – 20:35 

Goblin Party (Корея)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

За спектаклите:

ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ

Закачлив хаос между живите и мъртвите, изпълнен върху дървен ковчег

ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ черпи своето вдъхновение от традицията на погребалните ритуали в Корея и цялото суетене, объркване и противоречиви чувства, които се наблюдават при такива церемонии. Спектакълът засяга темата за хаоса между живите и мъртвите на границата на смъртта, като интерпретира всичко това чрез гротесково преувеличение, игривост и въображение.
Дори в неконтролируемия хаос на смъртта и непълнотата на съществуването, спектакълът прави трогателен и отчаян опит да даде силно позитивен поглед към смъртта.
Спектакълът ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ е селектиран и представен в рамките на програмата „История и памет: преосмислени традиции“, курирана от Корейската национална танцова компания. Спектакълът е носител на най-голямата награда на Корейската асоциация на танцовите критици и изследователи.

СРАМЕЖЛИВОСТ

Кой е той? Познавам ли го? Защо ме поздравява? Хората обикновено не ме забелязват, когато нося очила. Приятел ли ми е? Ще си сменя рамките на очилата с рогови. Преди тези очила ми помагаха да минавам незабелязан, но вече не се получава. Ох, слава Богу – тръгна си, веднага след като ме поздрави. Ако се беше опитал да ме попита – „Как си, какво правиш?” – влажните ми очи щяха да започнат да премигват от срам. Щях да се държа неловко. И освен непохватността, езикът ми щеше се шари като луд, а устата ми щеше да се напълни със слюнки. Сякаш всяка част от тялото ми се присмива над усилията ми да предотвратя този разговор. Човекът пред мен щеше да ме вземе за непрокопсаник. Да съм сред хора е все още доста болезнено за мен. Вместо да разширявам перспективите си, ще е по-добре да разширя стомаха си, като му угодя с китайска храна. Мамка му.

За компанията:

Гоблинът е чудовище от корейския фолклор, което се характеризира с вироглав и инатлив нрав. Освен това практикува магии, притежава необичайни умения и сила и обожава да твори пакости. Именно поради тези му качества, създателите на компанията го избират за свой символ и кръщават компанията Goblin Party.

В Goblin Party всички са мултифункционални – изпълняват роли както на танцьори, така и на хореографи. В компанията няма изявен лидер, а всеки проект си има водещ хореограф.

Още от самото си основаване, компанията е един от феномените на корейската танцова сцена. Активно създава танцови продукции и е част от програмата на множество фестивали и центрове за изпълнителски изкуства, между които: 92Y Harkness Dance Center (Ню Йорк), Tanzmesse (Дюселдорф), Spring Awakening festival (Холандия), Pays de Danses (Белгия), и мн.др.

ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ

Хореография и Изпълнители: Лим Джинхо, Джи Кьонг Мин, Ли Кьонг Ги, Ким Пьонг Со

Продължителност: 40 мин

СРАМЕЖЛИВОСТ

Хореография:  Джи Хо, Ли Кьонг Ги, Джи Кьонг Мин

Изпълнител: Лим Джи Кьонг Мин

Продължителност: 15 мин

Гостуването на Компания Goblin Party се случва в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул.