ONE FOR ALL

Танц за камера: ЕКСТАТИЧЕН ТЛАСЪК

Изабела Манолова

Танцова терапия в търсене на себе си

Екстатичен тласък е новият съвременен танцов пърформанс на независимите артисти Станислав Генадиев и Виолета Витанова, едни от добре познатите и открояващите се фигури на българския съвременен танц. Предназначен за гледане на екран и създаден спрямо пространствените специфики на “Studio EW”, концептуалният пърформанс изследва темата за вътрешната борба, консуматорството и потиснатата жажда за насилие. Премиерата на Екстатичен тласък  се състоя онлайн на 30 септември и ще остане достъпен за публиката в дигиталното пространство. 

През тялото и спецификите на пространството Екстатичен тласък задава въпроса „как постъпваме, когато искаме да демонстрираме отказа си да приемем безсмислеността на консуматорския начин на живот?“. Един от възможните пътища, по които човек може да премине е чрез физическото и психологическото усилие да доминира и да преодолее друго тяло. Екипът преминава през предизвикателството да осмисли вътрешната борба в контекста на съвсем различна и нетипична локация – пространството за независими изпълнителски изкуства в София – “Studio EW”. Пърформансът включва потенциала и конкретиката на пространството и използва като вдъхновение и отправна точка възможностите, които то предлага. 

В пърфромаса участват танцьорите Валери Миленков и Филип Миланов, оператори-камера са Васил Стоилов и Чавдар Карапачов, монтажът е дело на Владислав Илиев. Фотограф е Изабела Манолова. Освен хореограф, Станислав Генадиев е автор и на звуковата среда, а драматургичен консултант на проекта е Елена Ангелова. Продукция – Stream Dance.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“.

Екстатичен тласък гледайте онлайн тук.

Допълнителна информация за проекта ще намерите тук.

За екипа:

Станислав Генадиев и Виолета Витанова са танцови артисти от сферата на независимите изпълнителски изкуства. Завършват Националното училище за танцово изкуство в София и след това работят в редица международни и български театрални и танцови трупи („Линга“ (Linga), Швейцария; театралната работилница „Сфумато“, София и др.) От 2007 г. участват като танцьори и хореографи в Проект „Кинестетик“ (Kinesthetic Project), като общата им работа започва още през 2006 г., докато Станислав танцува в „Линга“. Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006 г.), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ за дебют за танцов спектакъл. През 2013 г. печелят Икар за танцов спектакъл за хореографията на „Мишеловката“ в „Хамлет“ с режисьор Явор Гърдев. Освен като практикуващ танцов артист, Виолета Витанова преподава и в Националното училище за танцово изкуство в София, а Станислав Генадиев работи по свои авторски музикални проекти.

Филип Миланов завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност – Театър на движението и по време на обучението си работи активно с българския хореограф Живко Желязков („Mayday“, „Zen play“ и др.), участва в различни фестивали и международни проекти в колаборация с различни европейски и азиатски артисти.

Валери Миленков завършва Национално училище за танцово изкуство и съвременна хореография в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Работил е с международно признати съвременни хореографи като Морис Кози (Холандия), Лиам Стийл (Великобритания), хореографи от танцовите компании „Alvin Ailey“, „2Faced“ и др.

Елена Ангелова има докторска степен по Театрознание, публикува критически текстове в различни издания. Работи като координатор на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” и други проекти от сферата на независимите изпълнителски изкуства.

Един от двамата оператори-камера е Васил Стоилов. Занимава се професионално с кино от 2001 г. Сред проектите, в които участва са спектаклите на Станислав Генадиев и Виолета Витанова „Imagо“ и „Sky camp“. Оператор е на чуждестранните филми „Rira Bien qui rira le dernier“ и „Le coffre“ и др.

Владислав Илиев (монтаж) завършва Художествената гимназия и Сценичен и Екранен дизайн в НАТФИЗ. Интересува се от различни форми на съвременното изкуство, движещите се пиксели и образи. Владислав е сред съоснователите на Studio Phormatik.

© Изабела Манолова