29.09
Сегедска компания за съвременен танц (Унгария)

Варвари се лутат сред руините на цивилизацията.

Едно момиче открива любовта, но красотата на момента сякаш е обречена в прегръдката на мрака. Влюбените и останалите бродници ще изпитат надежда, огорчение, щастие, страх и… смъртта. Оцелявайки на сцената, те ще преживеят цялата палитра от човешки състояния, докато могъщата Фортуна крои своите планове за тях.

Една класика пристига от Унгария осъвременена, с безупречни движенчески техники и отчетливо театрални декори. Хореографът Тамаш Юронич изправя невидимо огледало на сцената, за да отрази нашите емоции и да ни помогне да разберем себе си.

Днес една от най-известните и адаптирани сценични творби, „КАРМИНА БУРАНА“ завладява света през 30-те години на миналия век. Композиторът Карл Орф създава внушителна кантата по стиховете от едноименния средновековен поетически сборник. Най-популярният откъс е посветен именно на Фортуна.

Съдбата може да бъде щедра, измамна или жестока, но винаги е неизбежна. И това не се променило досега.

С изживените разочарования, радости, страхове всички научават все повече за самите себе си, за съдбата си, за възможностите си – за човешката си същност“ – Тамаш Юронич

НАГРАДИ

Награда „Кошут” – Тамаш Юронич

Награда „Харангозо” – Андраш Патаки

ХОРЕОГРАФЪТ

Тамаш Юронич е един от водещите съвременни унгарски хореографи. Автор на 67 творби, почеркът му включва прецизност и чистота в изпълнението на техники от модерния балет и съвременния танц. Театралните декори, специалните ефекти, музиката и осветлението са също толкова важни.

КОМПАНИЯТА

Сегедският модерен балет е основан през 1987 г, а от 1993 г. носи името Сегедска компания за съвременен танц. Компанията предлага пъстър репертоар, започващ от танцови творби по класическите произведения на композитори като Бетовен, Чайковски, Барток, Стравински, Орф до хореографии по музиката на съвременни композитори като Дьорд Лигети, Петер Йотвьош, Арво Перт, Унсук Чин, Томас Адес. От 2000 г. компанията действа като самостоятелна формация под формата на фондация с идеална цел. Директорът на трупата Андраш Патаки е носител на наградата „Харангозо”, а художественият ръководител Тамаш Юронич, носител на наградата „Кошут”, играе специална роля във формирането на специфичния и оригинален художествен облик на състава.

Сегедският модерен балет е постоянен гост както на унгарски, така и на чуждестранни сцени, носител е на множество професионални награди и отличия на публиката. В Унгария изнася по 80 – 90 представления годишно. За повече от 31 години съставът гостува в 29 държави, изнасяйки близо 2000 представления. През това време са създадени 126 самостоятелни продукции за балет и танцов театър със съдействието както на Тамаш Юронич, така и на 26 унгарски и 23 чуждестранни хореографи. Над 200 унгарски и чуждестранни балетисти участват в продукциите досега. 

Художествен профил на състава днес е добре разпознаваем. Определяща черта на представленията е зачитането на сценичните закони, използването на театрални средства, в истинския смисъл на думата, засилващи силата и въздействието на визията. Трупата смята за първостепенна задача да възпитава младите поколения в почит към културата, театъра и танца, поради което непрекъснато изнася въвеждащи в изкуството театрални вечери.

Хореография: Тамаш Юронич

Изпълнители: Жофия Такач (момиче), Лотар Винце (момче), Тамаш Юронич (Смъртта), Гергей Цар, Венцел Четени, Сандра Сидярто, Тамаш Хегедюш, Роберт Киш, Петер Ковач, Жофия Такач, Петра Бочи, Клаудия Елветико, Габриела Бачо, Далма Венингер, Жолт Аради

Музика: Карл Орф

Декори, костюми: Жужа Молнар

Осветление: Ференц Щадлер

Балетен директор: Андраш Патаки

Снимки @Tarnavölgyi Photography

“КАРМИНА БУРАНА” гостува в България с подкрепата на Посолство на Унгария в София, Унгарски културен институт, Национален фонд за култура на Унгария и Унгарската академия на изкуствата.

КАРМИНА БУРАНА
КАРМИНА БУРАНА