Картини от тела

Чешкият хореограф Мартин Талага представя спектакъла СОМА на 4 октомври в Дом на културата “Борис Христов” – Пловдив. В това танцувално дефиле главният герой е тялото. Ще го видим в цялата му прелест и грозота, възможности и ограничения. Какво може да каже човешкото тяло? И какво не може да изрази?

Мартин Талага работи в областта на физическия театър и съвременния танц като хореограф и изпълнител. През годините си сътрудничи с утвърдени танцови и театрални компании, сред които LATERNA MAGIKA – Национална танцова компания на Чехия, чешките компании VerTeDance, Spitfire Company, Radim Vizváry и Вера Ондрашикова, както и Csaba Molnár (Унгария), Матю Роджърс (САЩ) и много други.

Автор е на няколко самостоятелни продукции, сред които Thirsts, FAUNUS и SOMA – носител на две чешки награди за танц. Талага създава хореографии за други театри и компании – от камерни спектакли до големи продукции и мюзикъли.

Спектакълът СОМА, който е част от специалната програма на ONE DANCE WEEK 2019, e носител на голямата награда на Чешката танцова платформа през 2018 г.  Целта на хореографа е да покаже, че тялото е само обвивка, а външността, дори и перфектна, сама по себе си не е достатъчна. Без да се усетим, ставаме по-студени, по-безчувствени, по-роботизирани от всякога. И бавно, но сигурно губим това, което ни прави хора.

За пореден път Мартин Талага не се опитва да угоди, удовлетвори или – съзнателно или неволно – да възнагради зрителя. Ето защо неговата творба се усеща толкова искрена и чиста… Освежаващи, изчистени движения, функционално осветление, пространството, декорите, концепцията на хореографията – сурово и ново. Това ни води до една неочаквана дестинация – инсталация от движения“ . – Ян Кодет

Билети за COMA ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay. Събитието във Facebook следете тук.

Мартин Талага гостува в България с подкрепата на Чешки център – София.