17 октомври, 19:30 – 20:30 

DOT504 (Чехия)

Драматичен театър Пловдив – Голяма сцена

За спектакъла:

КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА е изключително представление, впечатляващо както с естетическите си достойнства, така и с нивото на техническо изпълнение. Част от изследователския процес, през който преминават хореографите Ленка Отова, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа, е завръщането към архетипни теми, образи и наративи за доброто и злото. За изграждането на цялостното въздействие на спектакъла особено значение имат оригиналната музика и светлинният дизайн.

Тримата хореографи – Ленка Отова, артистичен директор на DOT504, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа от компания RootLessRoot Company се събират отново след няколко успешни общи проекта. Равнопоставеното съучастие по отношение на творческия процес и концептуалната основа на проектите на DOT504 е един от важните компоненти на това артистично сътрудничество. Проектът стартира с голям кастинг на участници, в който се събират близо 500 танцьори от цял свят. Концентрацията на танцьорски талант, от който проектът избира най-доброто, категорично се отразява на резултата – в проекта са поканени да се включват петима изключителни и отличителни със своята техника изпълнители.

Йозеф и Линда дълги години танцуват за световноизвестната белгийска компания Ultima Vez на Вим Вандекейбус, което обяснява склонността им към динамични хореографски серии, почти на ръба на опасността, в които физическата издръжливост и техническо умение са базови условия. Новият проект, който артистите описват като „изследване на провокацията”, включва петима изпълнители от различни части на света – Израел, Белгия, Франция, Швеция и Словакия. Какво ще донесе тази интернационална среща, в която се дискутират темите, свързани с насилието в съвременното общество?

„Заедно с петимата страхотни изпълнители ще се потопим в изследване на мощния социален феномен, а именно огромното удоволствие, което човешките същества получават от участието си в актове на насилие и убийства. Ще се занимаем с тази банална тема през оптиката на историята на изкуството и особено през критическата му рефлексия, видима в изящните изкуства и културния сектор като цяло. Представлението ще изследва провокацията, като не се докосва до очевидното, а по-скоро се занимава с неуловимите аспекти на еволюцията на човешкото поведение. Като част от тази еволюция ще се запитаме какви напрежения сме преживели и продължаваме да изпитваме в съвременния си живот, основно ориентиран към доставянето на егоистични моментни удоволствия”. – споделят Линда и Йозеф

За компанията:

Съвместната дейност на тримата хореографи – Ленка Отова, артистичен директор на DOT504, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа от компания RootLessRoot Company започва с проекта HoldinFast (2008г.), който получава престижната номинация за Total Theatre Award за най-добра млада компания на фриндж фестивала в Единбург, а една година по-късно спектакълът 100 Wounded Tears (2009г.) получава наградата The Herald Angels Award отново в Единбург. Новият проект на тримата артисти се реализира в ко-продукция с големия международен танцов фестивал Tanec Praha.

Чешката компания DOT504 Dance Company, работеща в областта на физическия театър и танц, се характеризира с високо ниво на техническа подготовка и изпълнение, креативност и силно персонално присъствие на артистите, които работят в проектите, инициирани от компанията. Заличаването на границите между театър и танц е една от основните линии на естетиката на компанията, заедно с акцента върху творческото съучастие на танцьорите на концептуално и интерпретативно ниво.

Йозеф Фручек

Йозеф е един от основателите на компания RootlessRoot. Той завършва Академията за Музика и театър в Братислава, където получава докторска степен. Между 2002 и 2005-a Фручек танцува за компанията на Вим Вандекейбус Ultima Vez, участва в спектаклите Blush (сценичната и филмовата версия), Sonic Boom и др. През 2005-2006 той работи върху собствени проекти в сътрудничество с Royal Flemish Theater, Брюксел. От 2012 г. Фручек е член на преподавателския състав на University Ludwik Solski State Drama School в Краков.

Линда Капетанеа

Линда Капетанеа завършва гръцкото държавно танцово училище в Атина, а по-късно заминава да учи в Ню Йорк в студиото на Мърс Кънингам, в Movement Research и Dance Space. През 2002 г. тя получава наградата на гръцкото министерство на културата за „най-добър изпълнител” за сезон 02/03. Между 2002 и 2005 г. работи с Ultima Vez и участва в спектаклите на Вим Вандекейбус Blush, Blush Movie, Sonic Boom, Puur, Here After Movie. От 2006 г. до 2012 г. Линда преподава в Атинското държавно училище за танц.

Компания RootlessRoot

През 2006 г. Йозеф Фручек и Линда Капетанеа основават компанията RootlessRoot, като инструмент за реализирането на собствените си артистични проекти, изследователска и преподавателска работа. Двамата развиват изследователската програма Fighting Μonkey – приложна методология за ползването на бойни изкуства при обучението на танцьори, актьори и практици на движението. Заедно провеждат уъркшопи в рамките на международни фестивали, както и в програмите на професионалните танцови училища. От 2006 г. до 2011 г. преподават в Athens State School for Dance.

Продължителност: 60 мин

Концепция и хореография: Йозеф Фручек и Линда Капетанеа [RootLessRoot Company]

Изпълнители: Найтън Жарден (Белгия), Йона Каакинен (Финландия), Кнут Викстрьом Прехт (Швеция), Дано Рачек (Словакия), Том Векслер (Израел)
Оригинална музика: Василис Манцукис (Гърция)

Сценография: Йозеф Фручек

Светлинен дизайн: Давид Прокопич

Костюмограф: Ленка Коварикова

Концепция костюми: Линда Капетанеа

Продукция: Клаудия Наслиова

Ко-продуцент: Tanec Praha

Резиденция: Duncan Centre Athens 

Фотография: © Petr Otta / © Marilena Stafylidou 2014

Гостуването на Компания DOT504 се случва с подкрепата на Чешки Център София и Министерство на културата на Чешката република.