Cosmic-Love_Clara-Furey©Mathieu-Verreault05

11.10
КЛАРА ФЮРЕ (Канада)

Клара Фюре разкрива абстрактна гледна точка към феномените на физиката чрез танцовото изкуство. Благодарение на минималистичните декори и сиянието от прожекторите, предадено върху живите тела, имаме усещането, че се намираме в Космоса. Тук обаче няма вакуум, а изпълнителите превръщат енергията в споделен ресурс.

Клара Фюре е мултидисциплинарен артист от Монреал, Канада, а КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ е първият й спектакъл, в който тя не е сама на сцената. 7 артисти, сред които многогодишни сътрудници на хореографа, се движат стремително на сцената и общуват с интуитивен език, превръщайки обикновени жестове в ритуали. Сред тях е музикалният композитор Томас Фюре – той доставя на зрителите слухово преживяване, което може да се възприеме с останалите сетива и да разкрие нови полета за въображението.

Както ледът се превръща във вода, а след това в пара, изпълнителите преживят продължителен процес на трансформация, озарени от сиянието на любовта. Като океан от въпроси, едновременно трудни и лесни, като желязна и чуплива машина, като ядрото на неразрушима енергия. Като свързването на звездите на небосклона с невидими линии, КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ е спектакъл за емпатията и за чуването помежду ни.

ОТЗИВИ

“Космическа любов е многолика, дива и чувствителна.” – Quartier des Spectacles.

“Това е най-лудото ми начинание. От този абстрактен спектакъл извира много любов. Това е танц на празнотата, в която се отразява любовта.” –  Клара Фюре

КЛАРА ФЮРЕ

Преди да влезе в света на танцовото изкуство, Клара Фюре се занимава с композиране на музика и с пеене. Учи в Парижката Консерватория, а по-късно в Школата по съвременен танц в Монреал. От началото на танцовата си кариера тя работи с хореографи като Джордж Стамос, Дамиен Жале и Беноа Лашамбр, които оказват значително влияние върху артистичните й възгледи.

През 2011-а Фюре започва да създава авторски хореографии, развивайки творчеството си около сетивното възприятие. Търси абсолютната физическата и жестова прецизност в микро и макро детайлите, които формират като дадения индивид, но също така го свързват и обединяват с останалите. 

Фюре се вълнува от непрестанната трансформация на енергия, оставяйки място за комуникация и свободна интерпретация от зрителите. Работи върху това да представи хореографията по еднакво вътрешно скрит и осезаем начин. Използва музейни пространства, смесва визуални, изящни изкуства и хореография в опит да прескочи отвъд границите на танца. Клара Фюре се интересува от диалога между различни форми, които правят артистичната творба жива.

През 2016-а Клара Фюре поема по нов път на артистична режисура и хореография със спектакъла КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ. По него тя работи заедно с изпълнителите, създавайки интуитивни и поетични образи на феномените от физическия свят на фона на оголената сцена, където всички форми на комуникация стават възможни.

През същата година е поканена да направи цикъл от 90 солови изпълнения за Музея за съвременно изкуство в Монреал със заглавие “When Even The” като част от изложба в памет на Ленард Коен – „A Crack In Everything”. В тази първа солова творба Фюре се заема с екзистенциална рефлексия върху паметта, преминаването във времето и смъртта – все големи теми от наследството на Коен.

Спектаклите й са представени на множество фестивали, включително Венецианското Биенале, Les Rencontres Chorégraphiques в Париж, FTA (Festival TransAmériques) в Монреал, ImpulsTanz във Виена, Performance Mix в Ню Йорк. Гостувала е в Литва, Чехия, Словакия, Испания, Холандия, Белгия.

“Ръководя се от убеждението, че красотата може да се появи след дълъг и труден процес. Това не е красотата, която изниква от нищото. Това е красотата, която съществува тук, под пластовете”, казва тя.

Клара Фюри е артист – сътрудник на Par B.L.eux.

Продължителност: 70 минути
Концепция и режисура: Клара Фюре
Хореография: Клара Фюре в сътрудничество с Франсис Дюшарм, Петер Яско, Уини О, Бенжамин Камино, Саймън Портигал, Зои Фос
Изпълнители: Франсис Дюшарм, Клара Фюре, Томас Фюре, Уини О, Петер Яско, Бенжамин Камино, Зои Фос
Танцьор по време на творческия процес: Франсис Дюшарм
Композитор и музикант: Томас Фюре
Светлинен дизайн: Александър Пилон-Ге
Технически директор: Карин Готие
Драматургия: Кристофър Уилес
Драматургия и артистичен съветник: Анжелик Уилки
Художествени съветници: Софи Кориву

Продукция: Par B.L.eux

Партньори: Conseil des Arts et des Lettres du Québec, Conseil des Arts du Canada, Par B.L.eux, CCOV, Garage Nardini (Bassano del Grappa), Usine C, Espace Marie Chouinard, Danse à la Carte, MAI (Montréal, arts interculturels), Arsenal, art contemporain / Danse Danse, Circuit-Est centre chorégraphique

Копроукция: Danse Danse
Разпространение: Par B.L.eux

Фотография: Cosmic Love / Clara Furey © Mathieu Verreault

Clara Furey :
https://www.clarafurey.com
https://vimeo.com/user60345996
https://www.facebook.com/ClaraFureyOfficiel/

Par B.L.eux :
http://www.parbleux.qc.ca
https://www.facebook.com/parbleux/

CCFA_RGB_colour_e-600x150
CALQ