Archived: КРАСОТАТА В ТАНЦА

Представяне на брой 1 на СПИСАНИЕ ЗА ТАНЦ на ONE DANCE WEEK
21 септември, 18:00 часа, Vintage House, Дом на културата „Борис Христов“

Тази година се появи единственото по рода си Списание за танц в България. В 120 пълноцветни страници изданието представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц в България и по света. Обръща внимание на историята на танца в страната и за първи път на български език в него се публикуват преводи на важни теоретични текстове.

Успешни примери за подобни специализирани издания има в много държави. Един от най-емблематичните сред тях е на немското списание “tanz”, чийто главен редактор Арнд Веземан също е сред авторите в брой 1 на Списание за танц.


Самостоятелно списание, посветено на танц, съществува в България за известно време през 20-те години на миналия век, появява се за кратко и през 90-те години, но подобна медия досега отсъстваше. Поради това екипът на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” – Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редактор) – се заемат със задачата да създадат съвременно, атрактивно и насочено към различни читатели издание, което да ги въведе в различни идеи в богатия свят на танца и многообразието от събития.

На 21 септември в 18:00 часа Ангелина Георгиева и Вили Прагер гостуват на ONE DANCE WEEK, за да разкажат повече за това начинание и да поговорим по водещата тема на брой 1 на Списание за танц: красотата в танца!

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.