ONE FOR ALL

КЪНИНГАМ

 scene from the documentary “Cunningham.” (Photo courtesy of Magnolia Pictures.)Сцена от филма “Cunningham” 

Днес, 8 октомври, от 18:00ч, в Дом на Киното, ще се състои прожекцията на документалния 3D филм на Ала Ковган, посветен на една от най-влиятелните фигури в историята на съвременния танц – Мърс КънингамПрожекцията е част от 13-ото издание на Sofia Film Fest.

Мърс Кънингам е безспорно един от най-знаковите артисти на 20-ти век. Многостранната му творческа практика му се разпростира върху 7 десетилетия и се отличава с безгранична иновативност, с която той завинаги променя образа на съвременното сценично, музикално и визуално изкуство.

През 40-те години Кънингам и неговият партньор в живота, композиторът Джон Кейдж, разработват нова радикална концепция: музиката и танцът могат да съществуват независимо в рамките на едно и също изпълнение. Движенията на танцьорите вече няма да бъдат обвързани с ритмите, настроението и структурата на музиката. Вместо това всички форми на изкуство биха могли да съществуват сами, споделяйки общо пространство и време. Тази идея ще се превърне в крайъгълен камък в художествената практика на Кънингам и ще даде начало на неговото сътрудничество с редица визуални артисти, композитори, режисьори, танцьори и дизайнери.

Кънингам основава своята танцова компания през 1953 г., с която създава стотици неповторими хореографски произведения. Дефинирани от прецизност и сложност, творбите на Кънингам съчетават интензивна физичност с интелектуална строгост. Той оспорва традиционните идеи за танца, като ролите на танцьорите и публиката, ограниченията на сцената и връзките между движението и красотата. 

За филма:

Сътрудничеството на Кънингам с композитора Джон Кейдж и визуалния артист Робърт Раушенбърг се превръща в основна движеща сила за драматичните промени в танцовото изкуство. Кънингам отказва да го наричат „авангарден“ или да му слагат какъвто и да било етикет. „Аз не го обяснявам. Аз го правя“ – казва той. Във филма режисьорът Ала Ковган събира последното поколение от танцьорите на Кънингам (водени от Дженифър Гогънс – асистент главен хореограф на танцовата трупа „Мърс Кънингам“), които представят най-добрите образци от неговия репертоар. Фокусът е върху танците, създадени между 1942 и 1972 г., които утвърждават репутацията на Кънингам. Прекрасно заснет в 3D, филмът представя тези творби по невиждан досега начин.

Режисьор – Ала Ковган

Сценарий – Ала Ковган

Оператор – Мико Милкасян

Музика – Фолкер Бертелман

Продуценти – Хелге Алберс, Елизабет Делюд-Ди, Кели Джилпатрик, Илан Жирар, Ала Ковган, Дерик Ценг

Продукция – Arsam International

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

Хемптънс ’19 – Награда „Златна морска звезда“ – почетен диплом.

Допълнителна информация ще намерите тук.

Официален трейлър: