14 октомври, 19:30 – 20:45 

Peeping Tom (Белгия)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

Тя е начало, метаморфоза и чуплива ос, около която се върти семейството. Тя е майка.

Едноименният спектакъл на белгийската компания Peeping Tom представя, почти като насън, почти като на кино, най-красивата и трудна роля и в живота, и на сцената тази на майката. Една танцувална изложба, събрала различните етапи и състояния в живота на майката. От тяло в ковчег, през уплашено малко момиче до 40-годишна жена в затвора на собствената й несигурност, това представление достига отвъд очевидното, отвъд това, което си мислим, че знаем за майката.

Това е запознанство с нейния сложен вътрешен свят, където властват страхът, лудостта и мечтите.

Замислен като откровение на хореографа Габриела Каризо за смъртта на нейната майка, в последствие спектакълът се обогатява през гледната точка на всички изпълнители. Личните спомени на екипа изграждат матрицата на представлението и отключват смущаващи размисли за това да бъдеш жена, родител и майка.

Публиката е пренесена в редица на пръв поглед познати пространства – родилно отделение, погребален дом, звукозаписно студио, музей. Тялото се оказва склад, където съзнателното и подсъзнателното непрекъснато се сливат, сблъскват и определят кои сме. Появяват се неочаквани връзки, които размиват границата между траур и празненство, ред и хаос, това да задържиш някого и това да го оставиш да си отиде.

След БАЩА (2014), МАЙКА е втората част от семейната трилогия на танцовата компания от Белгия, която ще бъде завършена с бъдещия спектакъл ДЕТЕ.

Отзиви

Peeping Tom показва кръговрата на живота в странен, но завладяващ танцов спектакъл. – De Standaard

Подгответе се да се изгубите в криволиците на тази постановка, в нишките на подсъзнанието на майчината фигура. Естетика, танц, звук – всеки елемент от представлението хипнотизира. – Le Soir

… изненада от силни, поетични метафори, които режат плътта на душата – Kölnische Rundschau

Крайно, опустошително, МАЙКА е представление, изпълнено с хиперреализъм, с разруха, със съзидание. Един разказ за образа на майката, за кошмарите и желанията на отделната личност и на обществото, за тежестта, която и животът, и смъртта могат да имат. Изложени на показ като в музей, това са майки, изпълнени с нерешителност; майки, уплашени от това да бъдат майки; майки, които крещят и пеят с пълни гърла; майки без покой; просто човешки майки.  – BlauBart Dance Webzine

Танцовият театър на Peeping Tom е много оригинален и уникален. – GB Opera

Тъй като смесва болка и гротеска, остроумие и смут, това е едно от най-въздействащите изпълнения от своята категория, които сме виждали от доста време насам. – Die Rheinpfalz

За компанията

Вече 17 години компания Peeping Tom е емблема за хиперреалистична танцувална естетика, разположена в конкретно пространство – декор. Градина, всекидневна, мазе, жилищен контейнер на фона на снежен хълм… Изглежда познато, но всъщност сцената е нестабилна вселена, която се противи на логиката на времето и пространството. В основата на всички продукции на компанията стои човекът, с неговите състояния, болки и радости, с неговата мрачна страна, която си струва да бъде осветена.

Танцовият театър на Peeping Tom произхожда от обмяната на опит между артистите, което го прави личен, динамичен и докосващ. Редом с експресивния език на движение и изразяване на сцената, артистите използват техники от киното и звукови ефекти, записани в реално време, докато текат спектаклите.

Компанията е носител на редица международни награди, сред които приз за най-добър танцов спектакъл във Франция за “Le Salon” (2005), награда “Mont Blanc” за млади режисьори на фестивала в Залцбург (2007), Patrons Circle Award от Международния фестивал на изкуствата в Мелбърн и отличия от други държави. Спектакълът „32 rue Vandenbranden” спечели престижната британска награда Olivier Award (2015) за най-добро танцово представление, а “Vader/ Баща“ надделя в същата категория на международен конкурс в Барселона.

Габриела Каризо и Франк Шартие основават компанията за съвременен танц Peeping Tom през 2000-та година, а понастоящем са нейни артистични директори.

Габриела Каризо / Gabriela Carrizo

Родена в Кордоба, Аржентина, Габриела Каризо е едва на 10 години, когато започва да танцува в многопрофилното училище по изкуства и в единствената тогава група за съвременен танц за деца и подрастващи. В последствие училището се превръща в Балетен университет на Кордоба, където в продължение на две години Каризо се изявява на сцената и за първи зад кулисите като хореограф.

След като се премества в Европа на 19-годишна възраст, тя сътрудничи на редица майстори на танца, сред които Каролин Маркаде и Needcompany, като същевременно остава фокусирана върху авторските си спектакли и хореографии. Първото й солово представление – “E tutto sará d’ombra e di caline“ – е последвано от работа по хореографията на операта “Wolf” на белгийската компания за модерен балет Les Ballets C de la B на Ален Плател. Габриела режисира спектаклите “The missing door“ (2013) на Холандския танцов театър NDT 1 в Хага и “The Land” (2015) на Residenztheater в Мюнхен.

Франк Шартие / Franck Chartier

Танцува от дете, а на 15-годишна възраст вече учи класически балет при Розела Хайтауър в Кан. След като се дипломира, Шартие се присъединява към трупата на известния балетист и хореограф Морис Бежар, създател на престижния Ballet du 20ème Siècle в Брюксел. Три години по-късно Шартие става част от програмата на Парижката опера със спектакъла “Le spectre de la rose“. През 1994-та година творческите му търсения и колаборации отново го отвеждат в Брюксел, където в последствие се установява.

Той участва в продукции на различни компании за съвременен танц, сред които Les Ballets C de la B, Холандският танцов театър – NDT, Needcompany и други. Създава хореографията за адаптацията на операта “Marouf, savetier du Caire“ на композитора Анри Рабо от режисьора Жером Дешан и Opéra-Comique в Париж (2013).

Франк Шартие е носител на престижната холандска награда “Zwaan” за най-впечатляващ танцов спектакъл (2016) за “The lost room“.

Продължителност: 75 минути

Продукция: Peeping Tom

Режисьор: Габриела Каризо  

Асистент-режисьор и драматург: Франк Шатрие  

Изпълнители: Еурудайк дьо Бел, Мария Каролина Виера, Мари Гизелбрехт, Брандон Лагарт, Хън-Мок Юнг, И-чун Лю, Симон Верснел, Шарлот Кламенс

Асистент-художник: Диана Фордриньйер

Музика и визуални ефекти: Рафаеле Латини, Реналд Кролс, Глен Вервлие, Peeping Tom

Миксиране: Яник Вилокс, Peeping Tom

Светлинен дизайн: Джакомо Горини, Амбър Ванденхьох  

Костюми: Диана Фордриньйер, Кристоф ван Хурд (стажант), Peeping Tom

Декор: Амбър Ванденхьох, Peeping Tom

Сценична подготовка и конструкция: KVS-atelier, Peeping Tom

Видеотест: Сулок Суабламбан (стаж), Гаспар Розенвайн

Запис на звук по време на спектаклите: Елиас Вервек

Копродукция: Theater im Pfalzbau – Лудвигсхафен, Performing Arts Center – Тайпе, KVS – Брюксел, Grec Festival / Mercat de les Flors – Барселона, HELLERAU – Европейски център на изкуствата в Дрезден,  Les Théâtres de la Ville – Люксембург, Maison de la Culture – Бурж (Франция),  Festival Aperto/ Fondazione I Teatri – Reggio Emilia (Италия),  La Bâtie Festival – Женева, театър La Rose des vents –Вилньов д’Аск, (Франция)

С подкрепата на: Фламандските власти

Разпространение: Frans Brood Production

Снимки: ©Herman Sorgeloos и ©Oleg Degtiaro

Майка се осъществява с подкрепата на: Theater im Pfalzbau Ludwigshafen (DE) и Taipei Performing Arts Center (Taiwan), които са основни партньори на трилогията – МАЙКА, БАЩА, ДЕТЕ.

Peeping Tom благодари на: Александре Оболенски, Жан-Филип Алтенло, Роми Бени, Хайди Ерхарт, Ина Пийтерс, Елиас Ферфеке, Франсоа Хоузе, Театър FroeFroe.