МЕДИУМ

22.09
РИАНТО (Индонезия)

Тялото е флуидно пространство и прожекционен екран на състояния, идентичности и метаморфози.

На сцената един танцьор пристъпва плахо, за да се вмъкне в образите на жена, войн и птица едновременно. Променя се, за да освободи тялото и ума от догмите. Индонезийският хореограф Рианто създава и обитава междинното пространство, в което се сливат бинарни разделения – мъжкото и женското, обичаите и религията, контролът на съзнанието и магията на транса.

Соловият спектакъл МЕДИУМ е средоточие на творческия път и виртуозните умения на Рианто. Това е вик за свобода, предаден чрез експресивния език на тялото, а вокали и музика на живо, изтръгната от екзотични инструменти, засилват въздействието на спектакъла.

Един културен феномен от сърцето на Индонезия пристига на съвременната сцена, за да не бъде изгубен. Ленгер, танцът на съблазняването от Централна Ява, е основан на фолклорен ритуал за плодородие и сила. Изпълняван предимно от мъже в женски и мъжки образи, тук танцът е обогатен със съвременни техники, за да изрази промените, които преживяваме и границите, които разрушаваме.

Рианто, специалист в „ленгер“, разглежда тялото в различни измерения – традиционно, религиозно, социално и политическо. Той е една от изгряващите танцови звезди на Индонезия и остров Ява – земя, прегърнала противоречия, мистерии и идентичности.

ОТЗИВИ

“Магия“ – The Sydney Morning Herald

“Вероятно ние, също както Рианто, очакваме собствените си метаморфози.“ – Witness

ХОРЕОГРАФЪТ

Роден през 1981-а в провинция Банюмас, северозападната част на остров Ява, Индонезия, Рианто изучава фолклорни явански танцови форми от дете. По-късно специализира в ленгер – традиционен танц на съблазняването, основан на древен ритуал за плодородие. През 2003-а младият артист се премества в Токио, където основава компания за класически явански танц.

Следват множество колаборации с известни хореографи и танцови компания, сред които известният британски хореограф Акрам Кан и проектът SoftMachine на режисьора от Сингапур Чой Ка Фаи. Рианто пътува по света, но паралелно развива уникалния си артистичен глас и стил, вдъхновен от наследството на неговата общност в централната част на Ява. Обратно в Банюмас, хореографът създава МЕДИУМ, преплитайки съвременните танцови техники и опияняващите движения на ленгер.

Продължителност: 50 минути

Хореограф: Рианто

Драматург: Гарин Нугрохо, Танг Фу Куен

Сценография: Искандар К. Лудин

Вокали и перкусии: Чахуат И

Звуков дизайн: Ясухиро Моринага

Координатор продукция: Путри Прамести Уагарингтиас

Продуцент: Джала Адолфус

Комисионери: Esplanade – Theatres on the Bay (Сингапур), Performance Space (Австралия), Национален център за изкуства Kaohsiung -Weiwuying (Тайван), deSingel Internationale Kunstcampus (Белгия), Staatstheater Darmstadt (Германия)

С подкрепата на: Kommunitas Salihara (Индонезия), Darwin Festival (Австралия)

Снимки: Wannes Cre / Bernie Ng, courtesy of Esplanade Theatres on the Bay

Рианто гостува в България с подкрепата на Посолството на Индонезия в България и Агенцията за креативна икономика (Bekraf) на Индонезия.