30 октомври, 18:00 – 19:00 

Йожеф Трефели и Майк Уинтър (Швейцария)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

За спектакъла:

НАГОРЕ понася към енигматично състояние, което заразява и вдъхновява с мигновен ентусиазъм. В представлението шест невероятни изпълнители ползват динамичен движенчески речник, основан на повдигания и преплетен със сурова мъжка енергия, а резултатът е наистина впечатляващ. НАГОРЕ има интелигентен подход към височината и повдигането – като физическо усилие и като емоционално състояние. Чудата движенческа лексика е заредена с много жизнерадостност и метафорика.

Много добре хореографски изграден, спектакълът е истинско физическо предизвикателство за изпълнителите, които през буквалното физическо повдигане един на друг, се заиграват с идеята за духовното извисяване, която „подхвърлят” на публиката. Ползвайки средства като действие и противодействие, ритъм и риск, с акцент върху виртуозността и оригиналността, НАГОРЕ гарантира особено вдъхновяващо преживяване за публиката си.

Едно от големите естетически предизвикателства за спектакъла е до публиката да достигнат мъжката сила и техниката на изпълнителите, без това да попречи на усещането за лекота и грация на изпълнението. Оригиналният дизайн на повдиганията се противопоставя на баналността на тези много специфични движения, често употребявани както в класическия, така и в модерния танц. Спектакълът съзнателно се занимава с цялата натрупана биография на това движение, което има своето важно, дори основно място в историята на танца, като същевременно се опитва да го зареди с нова енергия и смисъл. Резултатът е оптимистична, позитивна и енергична творба, която разведрява и забавлява, повдига духа и настроението на публиката. Драматургичната структура и темите, които се прокрадват в творбата, събуждат у зрителя размисли за собствените му нагласи към света и хората наоколо. В идеалния случай публиката напуска залата, усмихвайки се нагоре към звездите.

За хореографите:

Йожеф Трефели е унгарец по произход, роден в Австралия. Завършва университета в Мелбърн с  бакалавърска степен от департамента по Изкуства и танц. Преди да се присъедини към световно-известната швейцарска компания Аlias (вече гостувала на SOFIA DANCE WEEK) през 1996 г., за която работи в продължение на осем години, Трефели работи три години в Австралия.

В спектаклите си, показвани на 6 континента в повече от 40 държави, Трефели впечатлява с разнообразните танцови стилове, които владее като изпълнител, и хореографското си въображение и иновативност. В широкия спектър от стилове и жанрове, в които Трефели работи, влизат съвременен танц, кабаре, театър, мюзикъл, театър, опера. Хореографът е работил многократно и в проекти на огромни компании с повече от 50 човека на сцена, сред които Alias, Skree Wolf, Greffe, Drift, Utilité Publique, Philippe Saire, Da Motus и Company Korpüs Animüs.

През 2005 г. хореографът основава собствена компания, като хореографира спектакли за Асоциацията за съвременен танц (Association for Contemporary Dance – ADC) в Женева. Представленията му са гостували на едни от най-престижните сцени в Австралия, Централна Америка, Африка, Европа, Швейцария и др. Йозеф Трефели води многобройни класове и уъркшопи за професионални и непрофесионални танцьори и танцови компании от цял свят.

Компания József Trefeli получава признанието на критиците и за една от последните си продукции – JINX 103, която също ще видим в Пловдив на 28 октомври.

Роденият в Кардиф, Уелс, Майк Уинтър има нетипичен житейски път като хореограф и танцьор. Започва университетската си кариера в сферата на международните финанси и информационните технологии, но след това печели стипендия от Даяна, Принцесата на Уелс, която по това време е президент на Английския национален балет (1989-1997г.) и това му позволява да развие скрития си талант.

Завършва Laban Trinity в Лондон с бакалавърска и магистърска степен „Танцов театър“. Започва да участва в международни проекти, а от 1997 г. се установява в Швейцария. Майк продължава да твори и да пътува като независим изпълнител, хореограф и преподавател в областта на танца, театъра, операта и цирковото изкуство, като работи както с танцови компании, така и върху солови проекти. Зад гърба има участия в над 50 нови творби с изпълнители като Wendy Houstoun, Omar Porras, Stuart Hopps, Philippe Saire, Nicole Seiler, Robert Bouvier, Guilherme Botelho, Kylie Walters, Vasco Wellenkamp, Carmen Werner, Ursula Meier, Rui Horta, Claude Brumachon, Yolande Snaith, Lea Anderson, Stephan Koplowitz.

Дълго време работи под псевдонима Mister Winter, който е свързан най-вече със световно известни артисти от ранга на Лойд Нюсън, покойната Пина Бауш, Марина Абрамович и Sean Kelly Gallery в Ню Йорк. През 2016 г. Mister Winter ще обяви премиерата на дългоочаквания си творба The Belief Series – една амбициозна танцово-театрална трилогия, която се осъществява в сътрудничество с Католическата Църква във Ватикана. В момента Mister Winter е на турне в Европа с израелската прима-балерина Талия Паз и Haunted by the Future – невероятното дуо, дело на покойния Найджъл Чарнок (DV8 Physical Theatre).

Закупените билети за спектакъла НАГОРЕ нямат номер на ред и място, тъй като всички места са разположени на самата сцена.

Продължителност: 60 мин

Концепция и хореография: Йожеф Трефели и Майк Уинтър 

Танцьори:Гюла Шерепеш, Лийф Фърнхабър, Давид Мико, Амари Риот, Карл Стааф, Майк Уинтър

Музика: Чарлз Мъгъл

Осветление: Лорън Джуно

Осветител: Виктор Хунцикер

Костюми: Тони Тикшера

Администрация: Компания József Trefeli, Laure Chapel Лор Чапъл, Paquis Production 

Разпространение: Лила Ередикс

Копродуцент и резиденция: Association pour la Danse Contemporaine – adc Geneva, Switzerland, Pôle Sud CDC Strasbourg, Théâtre du Marché aux Grains, Bouxwiller, France & SüdPol Luzern, Switzerland

Резиденция : Théâtre Sevelin 36 Lausanne, Швейцария

Фондове за финансиране: DC Département de la Culture of the City of Geneva, Loterie Romande, the Swiss Arts Council Pro Helvetia, Pour-cent culturel Migros, Ernst Göhner Stiftung, Fonds des Intermittents, SSA 2014 спонсорство за хореография, с подкрепата на Swiss Dance Collection – награда за видео документиране.

Проект в сътрудниество с: adc-Genève, Dampfzentrale Bern, Teatro Dimitri Verscio, eviDanse, Südpol Luzern, Théâtre du Passage Neuchâtel, Performa Festival Losone, Tanz in Winterthur, Rote Fabrik Zürich, Théâtre Sévelin 36 Lausanne / Reso-Réseau Danse Suisse.

С подкрепата на: Pro Helvetia, Ernst Göhner Stiftung.

Фотография: © Gregory Batardon

Представянето на спектакъла НАГОРЕ е част от  „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ – проект на Фондация “Едно за култура и изкуства”, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд “Партньорство” (TF PF).