5 октомври, 19:30 – 21:00 

CIRCOLANDO (ПОРТУГАЛИЯ)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

Не подценявайте нощта. Тя е по-жива, отколкото си мислите. През нощта може да се случи всичко. Навсякъде.

Предградия, тресавища, несъществуващи убежища отвъд крайните квартали. Развалини, боклуци, отломки. Леговища на всякакви корабокрушенци.

Екстремно натягане на черната дупка. Дива и хаотична енергия. Чувства, готови да избухнат. Предел, предизвикателство, преодоляване. Натрупване, напрежение, освобождаване. Спукани гуми. Тела с усти, размекната почва под краката, крилати трепети.

„Нощ“ е съвременен спектакъл, в който трима изпълнители от Португалия и един DJ прекрачват в мрака, за да търсят просветление. Този изключително физически, но същевременно и силно емоционален танц оспорва нашите изразни средства и естетика, дълбае в полето на импровизацията и избухва неочаквано, диво на сцената.

Защото през нощта зрънцето на идеите покълва най-добре. Неслучайно в мрака португалският поет Ал Берто открива тайната на писането. Първоначално артистите от Circolando възнамеряват да посветят спектакъла на неговото творчество – крайните квартали и ъндърграунда, вселената му от въпроси, онази специфичната светлина и озарение, видима единствено за онези, които не спят. Но след това нощта ги отвела по друг път.

НОЩ не се препоръчва за лица под 16 години.

“Бездната е ярка линия между нощта и здрача.”

– а някога бяхме двама приятели и куче
само за нас беше светът

– избягахме

– с порива на сърцето до пръстите

– нощ е

нека помълчим за малко

да забравим колко е часът

сега е време за мечтите

НОЩ

НОЩ, мощен, значителен и разбираем спектакъл, развива диалог между метафизичните отражения на светлината и мрака. Виждаме и естетически, и поетичен ход от страна на Circolando, възпламеняващи декори, невероятна музика – един спектакъл – плод на много работа и необикновени усилия, изпълнен до краен предел с движението и езика на тялото.

Драматургическото напрежение присъства през цялото време, но има и моменти, които ни смутиха до краен предел.

– Мануел Сесма Санц, Artezblai

CIRCOLANDO

Circolando е мултидисциплинарна компания, основана от Андре Брага и Клаудиа Фигередо през 1999-а година. Спектаклите им съчетават танц, цирк и театър с куп други изкуства – поезия, визуални изкуства, музика и видео. Първоначалното увлечение на артистичните директори по цирка обяснява името на трупата. Днес в постановките им доминира идеята за циркулация във времето и пространството – изборите, които правим, за да открием непознати територии и пространства.

През годините трупата работи активно с някои от най-престижните институции в Португалия, както и с множество артисти в областта на изпълнителските изкуства. Техни спектакли са представени по целия свят, включително в Испания, Франция, Белгия, Италия, Германия, Великобритания, Мароко, Аржентина, Бразилия, Южна Корея, Китай и други.

Circolando творят в бившата електроцентрала на Порто – Freixo, провеждайки и множество обучителни и резидентски програми. Мястото се нарича Център за подкрепа на културните предприятия или CACE Cultural do Porto.

Продължителност: 90 минути

Създатели: Андре Брага, Клаудиа Фигередо, Пауло Мота, Рикардо Мачадо

Режисура: Андре Брага

Драматургия: Клаудиа Фигередо

Интерпретация: Андре Брага, Рикардо Мачадо, Ана Изабел Кастро

DJ и звуково моделиране: Андре Пиреш

Пластика: Андре Брага, Нуно Брандао, Сандра Невес

Светлинен дизайн: Франсиско Таварес Телес

Техническа координация: Жоао Абрю

Продукция: Анна Карвальоса (режисура), Клаудиа Сантош

Фотография: Жозе Кардейра, Пауло Пимента, Лорен Маганете, Жозе Фраде, Пауло Пачеко

Графичен дизайн: Елза Оливера

Копродукция на: Circolando, Общински театър Порто, Театър “Сао Луис”, Centro Cultural de Ílhavo

Творческа резиденция: Център за култура, Гафаня да Назаре; Общински театър Campo Alegre, Порто

С подкрепата на: Държавен секретариат по културата на Португалия

Други партньори: IEFP / Cace Cultural do Porto

Снимки: Jose Caldeira и Paulo Pimenta