ONE FOR ALL

ПОГЛЕД ОТ РЪБА

Screen Shot 2021 04 27 at 18.02.30 ПОГЛЕД ОТ РЪБА

Филмът „Поглед от ръба“ с премиера на фестивала Master of Art в София

„Поглед от ръба“ e поетична приказка за шестима души разпръснати из палитра от внушителни пейзажи. Чрез езика на съвременния танц те се борят да открият своето място, принадлежност и общност на фона на спиращата дъха красота на България. Лентата, заснета на 12 културно-исторически локации из страната, събира на едно място режисьорите и хореографи Коста Каракашян и Стефани Ханджийска с международен екип от Ню Йорк, Шотландия и Тунис.

В главните роли са съвременните български танцьори Васил Зелямов, Гергана Илиева, Цвета Дойчева, Петър Грудов (заедно с Коста и Стефани), а специално в България от Ню Йорк за проекта пристигат операторът Kevin Chiu и композиторът Jude Icarus. Допълнително в пост-продукцията се включват шотландския DJ с български корени Андро Матюсън и тунизийския композитор Saifeddine Helal.

Пътищата на Коста и американските артисти не се срещат за първи път. След като успешно реализират късометражния филм WAITING FOR COLOR, отличен с над 20 фестивални селекции и голямата награда “Люмиер” от фестивала Cinédanse, те продължават успешната си колаборация на български терен.

Screen Shot 2021 04 27 at 17.46.02 ПОГЛЕД ОТ РЪБА

Screen Shot 2021 04 27 at 18.02.02 ПОГЛЕД ОТ РЪБА

Филмът използва езика на съвременния танц, за да разкаже емоционална история за лутането и търсенето на нашето място в света. Локациите, които филмът обживява с танц са крепост Овеч, скалната арка край Тюленово, Слънчев бряг, Музея на религиите в Стара Загора, Потопената църква до язовир Жребчево, лавандуловите полета до Казанлък, Стария град в Пловдив, Мраморното езеро до Православ, Проходна пещера до Трън и панелните блокове в София.

 „Ако след филма хората излязат, и им се прииска да танцуват, значи сме изпълнили целта си“ казват създателите Стефани и Коста.

Световната премиера на филма ще бъде в София на 29 април в Дом на киното в селекцията ART HORIZONS на фестивала за документално кино за изкуство – Master of Art. Филмът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура” и благодарение на резидентската програма на Derida Dance Center.

Официален трейлър:

За екипа:

Стефани Ханджиийска е хореограф, изпълнител и режисьор, алумни на магистратура “Хореография” в London Contemporary Dance School в Лондон. Работи между България, Великобритания, Египет, Япония, Австрия и Виетнам. Носител е на престижната стипендия ATLAS на ImPulsTanz 2019. Работата й като хореограф е селектирана за Dance Umbrella 2020 във Великобритания и номинирана за награда “ИКАР” за съвременен танц през 2017та година. Стефани е основател и председател на неправителствена организация за танц фондация “Човек с шапка”, която има за мисия за развива съвременния танц и танцовия филм в България. В работата си тя се интересува от женствеността, капитализма и идентичността. 

Повече за Стефани: https://stephaniehandjiiska.com/ 

Стефани беше и вторият гост на нашия ONE FOR ALL Podcast. Слушайте епизода тук.

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и танцов артист, завършил “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и „Права на човека“ в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Като танцьор и хореограф, Коста е работил в сферата на спортните и съвременните танци в България, Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Носител е на награда “Люмиер” от Канада за филма си WAITING FOR COLOR – документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня. Хореографията му е представяна от Columbia Ballet Collaborative (Ню Йорк) и балет „Арабеск“ (София) и работата му е отразявана от The Guardian, Elle, them, GLAAD и Свободна Европа.

Повече за работата му: http://kostakarakashyan.com

Screen Shot 2021 04 27 at 17.46.36 ПОГЛЕД ОТ РЪБА

ПОГЛЕД ОТ РЪБА
Премиера: 29 април от 19:30ч. – Дом на Киното
 

Кадри: Благовест Сотиров

Виж още от ONE FOR ALL