ПОД НЕБЕТО НИСКО

Българска премиера

27.09
УАЕЛ АЛИ (СИРИЯ)

ПОД НЕБЕТО НИСКО е поредица от необичайни, познати или невъзможни срещи под формата на фрагментирани разкази. Като парчета от пъзел, тези спомени опитват да съживяват лични истории и Сирия от миналото. Двама приятели – авторът и режисьор Уаел Али и документалистът Джамал, тръгват на пътешествие във времето, стигайки назад до колониалните архиви на територията на страната, където се намира цялата й история.

Как да се справим с днешния ден, ако вчерашният е изгубен? Как се създава театър в период на война, когато се намираме извън страната? Какъв е контекстът на изкуството, което творим и за кого? Произведението смесва два вида писане – лично и политическо – и поставя под съмнение границите, които ги разделя. Създава диалог между различните измерения на времето и многобройните начини, по които можем да гледаме на един и същи обект, на една и съща територия в бягство.

КАЛЕНДАР

РЕЗИДЕНЦИИ

28 март– 28 април 2019: Марсилия (Франция)
20 – 24 май 2019: Париж (Франция)

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА
21 и 22 юни 2019 – Napoli Teatro Festival Italia, Италия

8-9-10 юли – Международен фестивал Shubbak (Лондон)
30-31 август – Фестивал на изкуствата Kunstfest във Ваймар (Германия)
27 септември – ONE DANCE WEEK, Пловдив
16 ноември – BOZAR, Брюксел (Белгия)
23-24 ноември – Фестивал Dancing on the Edge (Холандия)
29-30 ноември– Фестивал Les Rencontres à l’échelle, Марсилия (Франция)

УАЕЛ АЛИ

Автор и режисьор, Уаел Али е роден през 1979 г. в Сирия. През 2004 г. завършва института за сценични изкуства в Дамаск, след което продължава обучението си във Франция, където получава втора магистърска степен по сценични изкуства в университет Люмиер Лион. Между 2003 – 2006 г. Али работи като драматург и част от интерактивен театър в Сирия, където ръководи обучения в различни провинции. През 2014 г. пише и режисира спектакъла “Je me souviens plus”, представен в Бейрут, Ливан и редица фестивали, включително и Gorki в Берлин, Maison d’Europe, Toneelhuis в Антверпен, Белгия, Тунис и други. През 2016-а той режисира постановката Titre Provisoire по текстове, написани в сътрудничество с ливанската актриса Кристел Кодр.

Спектакълът е на френски и арабски езици с български субтитри

Текст и режисура: Уаел Али

Изпълнители: Шариф Андура, Нанда Мухамад
Сценография и костюми: Бисан ал Чариф
Драматургия и превод: Кристел Кодр
Светлинен дизайн: Камил Мапльо
Видеография: Гази Фрини, Бисан Ал Чариф
Музикално изследване: Язан Чариф
Музикална композиция: Акад Низам Един, Базил Пфлуг
Видео монтаж: Базил Пфлуг

Продукция
Les Bancs Publics – festival Les Rencontres à l’échelle

Копродукция
Performance beyond two shores – проект, подкрепен от Европейската комисия чрез програма Творческа Европа (The Public Benches (Франция), Bozar (Белгия), Shubbak (Великобритания), Dancing on the Edge (Холандия), Kunstfest Weimar (Германия), Napoli Teatro Festival (Италия)
Pole of the Performing Arts – Friche la Belle de Mai
Арабски артистичен фокус с подкрепата на Stiftelsen Studio Emad Eddin и
Ford Foundation в Кайро

Асоциирани партньори
One Dance Week Festival, Пловдив, България
LOOP organisation, Атина, Гърция
Studio Emad Eddin Foundation, Кайро, Египет
Разпространение и продукция: Шарлот Клари

Фотографии @ FONDAZIONE CAMPANIA DEI FESTIVAL

Performances beyond two shores e проект, подкрепен от Европейската комисия в рамките на програма Творческа Европа. Целта на проекта е да насърчи създаването на продукции, разпространението и професионализацията на млади арабски артисти, пристигнали наскоро в Европа, както и динамичния и разнообразен творчески процес, насочен към всички публики, продължавайки проекта Performance(s) between two shores: Arab artists in Europe, който бе успешно изпълнен между юни 2016 и декември 2017-а година.

Проектът има три направления: нова продукция на сирийския режисьор Уаел Али; поредица от срещи с млади арабски артисти, отскоро базирани в Европа, за обмен на артистични практики и идеи за реализация в сферата на културата; работни срещи между представители на партньорите по проекта за обмяна на опит и изграждане на професионален капацитет.

ПОД НЕБЕТО НИСКО
ПОД НЕБЕТО НИСКО