ONE FOR ALL

ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЪВРЕМЕННАТА ТАНЦОВА СЦЕНА В ГЪРЦИЯ 

Онлайн лекция на Стериани Цинцилони, част от паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ

Неочакваният бум на гръцката сцена за съвременен танц без съмнение е едно от най-забележимите  събития в света на изпълнителските изкуства. Тласък на това все по-категорично присъствие дава гениалният Димитрис Папайоану, който създава първите си творби още през 80-те години, но получава световно признание едва през 2012 г. със спектакъла PRIMAL MATTER. Забележителният принос на Папайоану към гръцката сцена е и неговото менторство на следващото поколение изпълнители в страната. Изключително талантливите Еврипидис Ласкаридис и Христос Пападопулос, бивши сътрудници на Папайоану, днес са част от програмите на най-влиятелните фестивали и театри в света.

За да акцентира върху тази вдъхновяваща история на успеха, ONE DANCE WEEK 2021 чрез своя ФОКУС ГЪРЦИЯ, представя съвременната гръцка танцова сцена. Чрез паралелна програма от лекции, филми, уъркшопи, прожекции и онлайн  представяния на спектакли,  ще се опитаме  да дадем контекст и да обясним как се ражда този неочакван балкански феномен.

В основната си програма ONE DANCE WEEK 2021 ще представи  спектаклите НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ на Димитрис Папайоану, LARSEN C на Христос Пападопулос, ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН на Катерина Андреу и ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ на Александрос Вардаксоглу & Дафин Антониаду.

Снимка: ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ на Александрос Вардаксоглу & Дафин Антониаду

ЗА ЛЕКЦИЯТА:

По време на лекцията си Стериани Цинцилони изследва и представя набор от взаимосвързани проблеми (исторически, социално-политически, артистични), които засягат съвременната танцова сцена в Гърция през последните три десетилетия.

Има ли танцовата сцена в Гърция специфични характеристики? Какво означава международна видимост? Има ли противоречия и конфликти в една танцова сцена? Лекцията ще има за цел да картографира подобни идеи, да открие диалог с българските артисти и публика и да ни запознае в  детайл с контекста, в който са създадени спектаклите от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ONE DANCE WEEK 2021.

ЗА СТЕРИАНИ ЦИНЦИЛОНИ:

Стериани Цинцилони е теоретик на танца, преподавател, артист и куратор. Базирана в Атина, тя съчетава академични изследвания, художествено куриране, писане и изнасяне на лекции със специален интерес към танцовата сцена в Гърция. Цинцилони завършва докторска степен в университета в Рохемптън, изследвайки съвременния танц в Гърция през 90-те години, както  и понятието „европеизация“ и „модернизация“ в артистичен, социален и политически контекст. Изнася лекции по теория и история на танца в Атинския университет, Танцовата школа на Гръцката национална опера и Гръцката държавна школа по танци. В периода между 1998 и 2015 година е ко-програматор на Международния танцов фестивал в Каламата, a през последните 4 години е куратор на програмата на фестивала Athens and Epidaurus.

В работата си като независим куратор, участва в различни артистични проекти и е съорганизатор на международни срещи и изследователски събития за Duncan Research Dance Center (Атина), Performance Studies International (PSi Regional Research Cluster) и European Dancehouse Network (EDN). Тя е и активен член на комисията към програма за стипендии на фондация Stavros Niarchos 2020 и бивш член на художествената комисия на New Italian Dance Platform (2019). Публикува в международни списания и представя презентации на конференции, а голяма част от академичната й работа е фокусирана върху историята и практиките на танцовата сцена в Гърция.

Паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” .

ФОКУС ГЪРЦИЯ  на ONE DANCE WEEK 2021 се осъществява с подкрепата на ONASSIS Stegi.

logo ncf site ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЪВРЕМЕННАТА ТАНЦОВА СЦЕНА В ГЪРЦИЯ Onassis

Виж още от ONE FOR ALL