8 октомври, 16:30 – 17:30 

SPITFIRE COMPANY (Чехия)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

РАЗКАЗВАЧКАТА навлиза в най-тъмните пластове на интимния женски свят. Там, където са тайните, неизречените истини, страховете, разочарованията. Сесил да Коста танцува, пее и преживява екстремно физическо натоварване на сцената, за да разголи пред публиката най-болезнените спомени и така да се освободи от тях.

Изпълнителката се вдъхновява от романа на Атик Рахими „Камъкът на търпението“, в който афганистанска жена се осмелява да говори за насилие, сексуални посегателства, потисничество и още преживени страдания пред нейния изпаднал в кома съпруг.

Водещата чешка Spitfire Company се завръща с изключително солово изпълнение, заредено с драматизъм, омагьосваща артистичност и универсално послание. На сцената буквално и преносно ще се разбиват стени от тухли, построени от самите нас. Защото това е спектакъл за травмите на душата, белязали тялото, в които малко или много може да се огледаме.

Преживяването за зрителите е физическо по своята същност. Интензивността на емоциите, които изпълнителката овладява, е толкова силна, че не подлежи на съмнение. – Kulturissimo.cz

Опустошителен… вик от ярост срещу произволната жестокост на Вселената. – The Guardian

Този спектакъл не може да се пропусне… страхотна емоционална сила. – Everything Theatre

Удивително красиво, спиращо дъха мощно изпълнение. – Three Weeks

За компанията

Spitfire Company е артистична платформа за съвременен танцов театър, както и един от най-награждаваните творчески колективи в Чехия. Зад техните успехи стоят комбинация от оригиналност, смесване на жанрове и непрестанно въвеждане на нови форми в театралното изкуство. Компанията поставя акцент върху физическото присъствие на сцената, визуалното въздействие и диспропорцията в изграждането на персонажите.

Сесил да Коста / Cécile Da Costa

Актриса, певица, танцьор и хореограф, Сесил да Коста завършва университета „Париж-VIII“. В момента живее и работи в Прага. Французойката с португалски корени е неизменна част от колектива на Spitfire Company, като е въвлечена в голяма част от творческия процес – от концепцията и хореографията до фактическото изпълнение на сцената. Работила е също и в международното театрално студио Farm In The Cave в Прага по няколко представления, сред които „SCLAVI (the Song of an Emigrant)” и „Waiting Room“, под ръководството на режисьора Вилиам Дочоломански и хореографа от Швеция Карлота Офверхолм.

Петр Бохач / Petr Boháč

Визитката на Петр Бохач е впечатляваща – освен съосновател и артистичен директор на Spitfire Company, той е гост-директор на компанията за съвременен танц и пантомима Tantehorse, куратор на програмата на Palac Akropolis Theatrе, както и основател на фестивала за съвременен театър Zero Point в Прага.

Негови спектакли са успешно представяни на три континента и отличени с редица престижни награди, сред които Herald Angel Award и Total Theatre Award. Петр Бохач е избран за Личност на годината в Чехия, в категорията „Алтернативен театър“.

Награди

Herald Angel Award за One Step Before The Fall — Fringe Festival в Единбург, 2013
Финална селекция за One Step Before The Fall и Antiwords — Total Theatre Award, 2013
Награда за Приоритетна компания — Aerowaves (European Dance Platform), 2014
Oustanding Performance Award за The Voice of Anne Frank — Fringe Festival в Прага, 2012
Награда за най-добро изпълнение за The World of Condemned — международен фестивал  Zdarzenia, Полша

Продължителност: 60 минути

Хореограф и изпълнител: Сесил да Коста

Режисьор: Петр Бохач

Асистент – драматург: Марк Олив

Музика: Ян Шикъл и Давид Колар

Продуцент: Bezhlavi z.s

Копродуцент: Art frame Palác Akropolis

Партньори: JOHAN, DW7, o.p.s., Stanica Žilina-Záriečie, Cirqueon

Подкрепящи партньори: Община Прага, Министерство на културата на Чехия

Снимки: ©Vojtěch Brtnický

Спектакълът гостува в Пловдив с подкрепата на Чешки център в София, Посолството на Чехия в София, Министерство на културата на Чехия.