15 октомври, 19:30 – 20:50 

Серж Еме Кулибали / Faso Danse Théâtre & Halles de Schaerbeek (Буркина Фасо)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

Политиката, с невъзможността да избягаш от нея, получава заслужена дисекция чрез изкуството на танца. Спектакълът РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА изследва мястото и ролята на днешните творци на шахматната дъска, когато се заемат позиции, избухват революции или затихват протести. Отправната точка е една от най-ярките личности, раждани в Африка през последния век – Фела Кути.

Създател на афробийта, удивителен музикант и композитор, бохем и многоженец, Кути е прототипът на опозиционерите в Нигерия и в Африка като цяло. И на сцената, и извън нея, той остро критикува режима, армията, корупцията и колониализма – все актуални теми от 70-те насам. Кути провъзгласява имението си в покрайнините на Лагос за независима държава. Това е Република Калакута, впоследствие срината с военен щурм.

Едно ярко и звучно изпълнение от Африка, което хореографът Серж Еме Кулибали представя на зрителите с една-единствена идея – да се припознаят и да се замислят какво ще правят, когато дойде техният ред да се бунтуват за промяна.

Спектакълът

Роден в Буркина Фасо и израснал в Белгия, Серж Еме Кулибали представя спектакъл, в който политиката не е неясен подтекст или маловажен драматургически елемент, а основна движеща сила. Политиката е пречупена през тялото и разказана през танца. Вдъхновението идва от Фела Кути – известен нигерийски композитор, саксофонист, диригент, политически активист и създател на афробийта. На сцената 7 души се движат в низ от танцувални фигури и елементи, които всъщност представляват метафора на неудържимата жажда за живот.

Този танцов език, смесил традиционна култура, съвременния клубен живот и джаза, се явява качествено ново изразно средство, което бързо надраства своите корени, за да опише актуални политически и социални проблеми. За да вкара публиката в митичния Shrine – полу-бар, полу-храм, където Фела Кути чете молитви и пее за любов и революция на публиката.  

Република Калакута е неговият дом в покрайнините на Лагос, който Кути обявява за независима държава. Духът на бунтаря със саксофон в ръка, в последствие заразил мнозина не само в Нигерия, е главният герой на изпълнението, докато Серж Еме Кулибали влиза в ролята на разказвач.

Дали той се идентифицира с Фела Кути? Или е просто себе си – отдаден артист, заплетен и в проблемите на света, и в революцията на младите хора в Буркина Фасо, жадуващи за по-добър живот?

Както Славой Жижек предупреждаваше участниците в многобройните протестни движения: “Не е чак толкова трудно да обяздиш тълпата и да изкрещиш на микрофон, че нещата трябва да се променят. Важното е какво става, след като революцията свърши“.  

РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА не е нито биографично представление за Фела Кути, нито мюзикъл по неговото творчество. Това е къс от Африка без клишета, Африка в глобалното съвремие, на която Серж Еме Кулибали и неговата трупа са силно отдадени – и затова искат да ви я покажат. Това е също и изследване до каква степен артистът може да заема позиция чрез изкуството. Защото дори посланието да не е популярно или масово, артистът е длъжен да го изрази – именно върху тази непоклатима основа Кулибали гради цялото си творчество.

От началото на кариерата си досега, Кулибали черпи вдъхновение от музикалното наследство на Кути. Композиции на нигериеца постепенно намират място в музиката на спектаклите, а след това се превръщат в извор за отделна продукция. Екипът на хореографа е привлечен от превръщането на Кути в лидер на политическо движение. А това ги отправя в търсене на отговорността на артиста, когато се докосне до политиката.

Типично за творчеството на Кулибали, РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА не дава отговори, а поставя въпроси. Какви събития предизвикват хората по света да се обединяват и да искат алтернатива? Защо търсим харизматични лидери? Каква власт действително получават тези лидери и при какви условия? Колко свобода е възможна в рамките на самото движение?

Спектакълът има две части. Едната е буквално черно-бяла, озвучена от музиката на Фела Кути и вървяща по следите на неговата мотивация, поддръжници и лидерски качества. Втората част е цветна, ярка, многозвучна, така че да представи упадъка, разделението и илюзиите, които рано или късно завладяват политическите организации.

Коя от двете части е водеща? Зрителите избират сами.

След успеха на „Nuit blanche à Ouagadougou“ –  представление с изцяло африканска насоченост, чиято премиера предшества свалянето на президента на Буркина Фасо Блез Компаоре – хореографът Серж Еме Кулибали продължава темата за неотложната нужда от промяна в света. Този път на фокус не е само Африка, а целият свят.

Фела Кути – вдъхновението

Говорител на едно поколение, той превръща сцената в политическа платформа, а музиката – в оръжие. Арестуван над 200 пъти заради остра сатира срещу властта и корупцията, Фела е истинско превъплъщение на отдадеността към родината и изкуството. Противник на невежеството, потисничеството и примирението, този музикант пробужда нигерийците с неподражаем стил. Неговите композиции, някои с дължина до 30 минути, други с невероятна сложност, достигат до джаз клубовете в “далечен” Лондон. Така се ражда ново музикално явление.

По името на килията, в която е лежал за първи път, Фела Кути обявява независимата Република Калакута, която всъщност е неговото лично имение в покрайнините на Лагос. Там бенда му записва музика до 1977-ма година, когато военни щурмуват имението и разрушават студиото. Живял във Великобритания и в САЩ, бунтарят вижда от дистанция любимата си Африка и действителната й роля в световната политика. Този забележителен творец остава в историята с бурния си личен живот, с неизчерпаемото желание за свобода, с пан-африканските убеждения и с музикалното новаторство.

Музика

Наследството на Фела Кути изобилства от пътеки, в които хореографите и танцьорите могат да навлязат. В тези албуми се кръстосват не само африкански ритми, фънк и джаз, но и многобройни теми – от насилие до хармония и нежност. Стъпвайки върху тази солидна основа, музикантът и композитор Иван Таблот създава нова вселена от звуци за спектакъла на Серж Еме Кулибали.

Отзиви

В РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА Серж Еме Кулибали магически съчетава музика, танц и африканската революция. – La Libre Belgique (17/02/2017)

Прекрасна разходка, която носи неподчинение и любов. РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА танцува върху вулкана на една погубена революция и едни хора, които в края на краищата ще въстанат отново. Това политическо и поетично изпълнение става още по-темпераментно във втората половина от спектакъла, в която атмосферата напомня на дискотека – или на края на света. – Philippe Noisette, Sceneweb.fr (11/03/2017)

Хореографът

Роден в Бобо-Диуласо, Буркина Фасо, и израснал в Белгия, Серж Еме Кулибали работи по света като хореограф и танцьор повече от 15 години. Африканската култура е творческият му генератор, но също така и причината в неговите спектакли да бъдат вложени кауза, силна емоция и надежда. Заради способността да придава универсално послание и експресивност на съвременния танц, Кулибали е добре приет на няколко континента. През 2002-ра година основава компанията Faso Danse Théâtre и досега разглежда сложни теми, обвързани с желанието да провокира положителна динамика у младите поколения. Той е основател и на международното пространство за изпълнителски изкуства ANKATA в Бобо-Диуласо.

Отделно, Кулибали сътрудничи с артисти от Франция, Австралия, Индия и други държави, като междувременно преподава във водещите академии за изкуства в Брюксел и Рим. Откритостта към различията по света, любопитството и готовността да споделя натрупания опит обясняват защо хореографът е способен да създаде шедьоври на съвременния танц, в които да участват дори аматьори.

Продължителност: 80 минути

Концепция и хореография: Серж Еме Кулибали

Изпълнители: Адонис Небие, Марион Алзиьо, Саюба Сигe, Серж Еме Кулибали, Ахмед Сура, Ида Фао, Антония Науеле

Музика: Иван Талбот

Видео: Ив Мартин

Драматургия: Сара Вандериек

Асистент: Саюба Сиге

Сценография: Катрин Козм

Визуални ефекти: Херман Кулибали

Технически директор: Сам Серюи

Продукция: Halles de Schaerbeek & Faso Danse Théâtre

Изпълнителен продуцент: Halles de Schaerbeek

Букинг: Frans Brood Productions

Предпремиера – Триенале на танца в Уагадугу, Буркина Фасо – 28 ноември 2016

Световна премиера – културен център „Halles de Schaerbeek“, Брюксел – 15, 16 и 17 февруари

Копродукция на: Maison de la Danse (Лион), Torinodanza (Торино), Le Manège –Scène nationale de Maubeuge, Le Tarmac – La scène internationale francophone (Париж), Les Théâtres de la ville de Luxembourg, Ankata (Бобо-Дисуласо), Les Récréâtrales (Уагадугу), Festival Africologne (Кьолн), CC De Grote Post (Остенде).

С подкрепата на: Musée des Confluences (Лион) чрез резидентската им програма и la Fédération Wallonie-Bruxelles, service de la danse.

Снимки: ©Doune и последното изображение е от ©Sophie Garcia