СОМА

04.10
МАРТИН ТАЛАГА (Чехия)

Картини от тела – жива плът и имитация. За да покаже несъвършенствата на човешкото тяло, хореографът Мартин Талага експонира движещи се крайници и части от манекен – тези пластмасови парчета на пръв поглед изглеждат перфектни и съразмерни. Манекенът може да се движи, но е студен, бездушен, бездиханен. Неговата роля в спектакъла е на чучелото, което да напомни, че твърде много се прекланяме пред външността на тялото, красивата му фасада, перфектна му форма. Че забравяме важните неща. И онова, което е скрито зад обвивката на плътта.

Без да се усетим, ставаме по-студени, по-безчувствени, по-роботизирани от всякога. И бавно, но сигурно губим това, което ни прави хора.

В това танцувално дефиле главният герой е тялото. Ще го видим в цялата му прелест и грозота, възможности и ограничения. Какво може да каже човешкото тяло? И какво не може да изрази?

Бог създаде човека по свой образ и подобие. Адам бе създаден, но обречен на физическа смърт. Той умря. Ние го накарахме да се разпадне на парчета.

НАГРАДИ

  • Танцова продукция на годината – Чешка танцова платформа, 2018
  • Откритие в танца – Чешка танцова платформа, 2017
  • Най-добър танцов спектакъл на годината – Чешка танцова платформа, 2017

ОТЗИВИ

„Събудени, смутени тела. Без следи от човечност. Те се различат едно от друго по специфичните жестове, потрепванията, нервните тикове, линията на движение. Изпълнителите непрекъснато успяват да объркват зрителя, защото разполагат с техническа прецизност. В миговете на силни пристъпи горната част на тялото не може да се проследи, единствено огледални отражения на разпокъсани торсове са оставени за почуда на зрителя….“

„Най-силната страна на спектакъла е в играта на асоциации с публиката, в подсказките, отлитащите за миг жестове и абстракциите, които въздействат на въображението.“ – Лувдиг Пиза

„За пореден път Мартин Талага не се опитва да угоди, удовлетвори или – съзнателно или неволно – да възнагради зрителя. Ето защо неговата творба се усеща толкова искрена и чиста… Освежаващи, изчистени движения, функционално осветление, пространството, декорите, концепцията на хореографията – сурово и ново. Това ни води до една неочаквана дестинация – инсталация от движения“ . – Ян Кодет

МАРТИН ТАЛАГА

Мартин Талага работи в областта на физическия театър и съвременния танц като хореограф и изпълнител. Интересува се още от експериментални и визуални произведения, както и от фолклорни танци.

През годините сътрудничи с утвърдени танцови и театрални компании, сред които LATERNA MAGIKA – Национална танцова компания на Чехия, чешките компании VerTeDance, Spitfire Company, Radim Vizváry и Вера Ондрашикова, както и Csaba Molnár (Унгария) , Матю Роджърс (САЩ), Alexandra Karabelas (GE), Stefan Drehrer (GE), Mia Lawrence (GE,BE) ,SAJU HARI (UK), Jaro Viňarský (SK), Peter Šavel (BE/SK) и други.

Автор на няколко самостоятелни продукции – Thirsts, SYNovial (колаборация с Малек Зелинка), BOI (колаборация с Матей Матейка), FAUNUS, SOMA , носител на две чешки награди за танц. Освен авторските си творби, Талага създава хореографии за други театри и компании – от камерни спектакли до големи продукции и мюзикъли.

Хореография, визия: Мартин Талага
Изпълнители: Радим Класек, Антон Елиаш, Марек Меншик
Музика: Mико
Светлинен дизайн: Карлос Шимек
Костюми: Катержина Ирманова Соукупова

Продукция: Доминика Скалова

Фотография: Петр Куречка, Михал Ханчовски

Мартин Талага гостува в България с подкрепата на Чешки център и Посолството на Чешката Република в София.

czech_centre
vcr_en_lg_mu