8 октомври, 20:00 – 20:50 

SPITFIRE COMPANY & Damúza (Чехия)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

 Движи се като пеперуда, жили като оса. – Мохамед Али

Неповторимият Мохамед Али вдъхновява шампионския спектакъл СТЪПКА ПРЕДИ КРАЯ на чешката Spitfire Company. В това контрастно солово представление танцовото изкуство си служи с крошета от тежка категория, за да събуди боеца във всеки от нас. Експлозивните движения на Маркета Вацовска и хипнотичната музика на Ленка Дусилова въвличат публиката в драматична интерпретация на триумфа и неизбежното падение, оставайки й възможност да се разпознае.

Историята на легендарния Али – от зенита на ринга до заника от болестта на Паркинсон – всъщност е историята на всеки, който някога е понасял ударите на живота. Тялото и умът се съпротивляват с цената на всичко – и точно това показва динамичният спектакъл, който ще дебютира в Пловдив. Сцената е превърната в боксов ринг, където, също както в живота, се редуват победи и загуби, а съдбата води безмилостен дуел срещу отказа да се предадеш. До последно.

СТЪПКА ПРЕДИ КРАЯ дебютира през 2012 г. в Трутнов, Чехия, за да спечели година по-късно Herald Angel Award на британския вестник “The Herald”, обирайки овациите на Fringe Festival в Единбург. Концепцията и хореографията са дело на Маркета Вацовска и Петр Бохач, основател и артистичен директор на Spitfire Company.

СТЪПКА ПРЕДИ КРАЯ е динамичен и завладяващ солов спектакъл, в който Маркета Вацовска разказва чрез танц за триумфа и падението на Мохамед Али. С бързи и насечени движения, със скоростно въртене до замайване, Маркета (Танцьор на годината – Чехия, 2013) бродира с напрежение сцената – боксов ринг, докато музиката и вокалите на Ленка Дусилова подсилват още повече емоцията на изпълнението.

Повторенията на сюжетни линии и движения може и да не се харесат на всекиго, но именно непокорството и настойчивостта на артиста да се издигне след поражението изграждат историята, която се разказва. Това представление изправя публиката на крака и напълно заслужава възторжените й аплодисменти.

Време е за театрален нокаут. В този спектакъл, завоювал награди и почитатели от Стокхолм до Пекин, две жени чрез танц и музика се борят на боксовия ринг за своята съдба. Болезнено майсторство. – The Herald

Спектакълът е вдъхновен от Мохамед Али – от непобедим шампион до пациент с болестта на Паркинсон. Вплитайки хипнотична музика и танц в едно цяло, това уникално театрално преживяване ни отвежда право до сърцето на боксьора.

Страстта, отчаянието, устремеността, радостта, изтощението, страданието … едно изследване на това да бъдеш боксьор, но без клишета и дежурните сюжетни линии. – Total Theater

Торнадо от звук и движение. – Fest Magazine

Невероятна постановка. – The Wee Review

 За компанията

Spitfire Company е артистична платформа за съвременен танцов театър, както и един от най-прогресивните творчески колективи в Чехия. Зад успеха на техните спектакли стои желязна формула – оригиналност, смесване на жанрове и непрестанно въвеждане на нови форми в театралното изкуство. Компанията поставя акцент върху физическото присъствие на сцената, визуалното въздействие и диспропорцията в изграждането на персонажите. Всичко това отличава Spitfire Company и обяснява успеха на продукциите им.  

Петр Бохач / Petr Boháč

Съоснователят, артистичен директор и ръководител на Spitfire Company Петр Бохач е истински двигател на изпълнителските изкуства и заслужено може да се похвали с успешни продукции в повече от 11 европейски държави, САЩ и Африка. Той е гост-директор на компанията за съвременен танц и пантомима Tantehorse, куратор на програмата на Palac Akropolis Theatrе, както и създател на фестивала Zero Point, който събира в Прага най-добрите физически, визуални, мимически и мултижанрови форми на съвременния театър. Негови представления са отличени с редица престижни награди, сред които Herald Angel Award и Total Theatre Award, а самият той е определен за Личност на годината в Чехия заради своя принос към развитието на алтернативния театър.

Маркета Вацовска / Markéta Vacovská

Маркета Вацовска се присъединява към Spitfire Company през 2008 г. като танцьор и хореограф. Досега тя участва активно в повечето спектакли на колектива. Заедно с Петр Бохач, Вацовска работи по концепцията и хореографията на успешния спектакъл СТЪПКА ПРЕДИ КРАЯ. 2013-та година се оказва изключително успешна за нейната кариера – наградата за изпълнител на годината на Чешката танцова платформа, Herald Angel Award от фестивала Edinburgh Fringe, както и приза за Личност на годината в категорията „Танц и хореография“ на Czech Theatre Times.

Освен успехите на сцената, Маркета Вацовска преподава в Театралната академия по изпълнителски изкуства в Прага, а от 2006 г. води курсове като сертифициран Бикрам йога инструктор.

Ленка Дусилова / Lenka Dusilová

Наричат я феномен на чешката музикална сцена. Ленка Дусилова пленява сърца, защото е нещо повече от музикант и композитор, нещо повече от рок и поп звезда. Творческите й търсения излизат отвъд канона на стиловете и навлизат дълбоко в личния опит и душевност. Четвъртият й солов албум „Baromantika“ зададе нов музикален стандарт в Чехия с оригинална симбиоза между врящо и ледено, акустично и електронно звучене. Албумът донесе на Дусилова пети приз за Най-добър изпълнител на годината (2011) и номинация за наградите за новаторска музика Appolо. Предшественикът му “Between Worlds”, записан в Сан Франциско с участието на американски изпълнители и продуциран от Бен Йонас, получи няколко награди Angel през 2005 г.

Награди

Номинация за Thália Award 2012
Танцово представление и светлинен дизайн на годината — Czech Dance Platform, 2013
Награда за концепция и режисура — Czech Theatre Times, 2012/13
Награда за хореография — Czech Theatre times, 2012/13
Herald Angel Award на британския вестник “The Herald” — Fringe Festival в Единбург, 2013
Финална селекция — Total Theatre Award, 2013
Награда за Приоритетна компания — Aerowaves (European Dance Platform), 2014
Награда от Dance Transit Festival, 2015
Oustanding Performance Award за “The Voice of Anne Frank“ — Fringe Festival в Прага, 2012
Grand Prix Zdarzenia за “The World of Condemned“ — International Festival Zdarzenia, Полша

Продължителност: 50 минути

Концепция и режисура: Петр Бохач

Хореография: Маркета Вацовска

Танц: Маркета Вацовска

Музика/вокали: Ленка Дусилова

Сценография: Петр Бохач, Йеник Бубал

Светлинен дизайн: Мартин Шпетлик

Продуценти: Тереза Хавличкова, Барбора Калинова

Продукция: Studio Damúza o.s., Bezhlaví o.s.

Ко-продуценти: UFFO – SCT, Experimental Venue Roxy / NoD

Снимки: ©Martin Mařák и последното изображение е от ©Jiri-Strebl

Спектакълът гостува в Пловдив с подкрепата на Чешки център в София, Посолството на Чехия в София, Министерство на културата на Чехия.