Съпричастност в танц

ФОКУС ПОЛША на ONE DANCE WEEK 2019 среща публиката с млади полски артисти, които превръщат танцовото изкуство в апел срещу безразличието. На 19 октомври ще видим спектаклите ВТОРА ПРИРОДА на Агата Синиарска и Каролина Гживнович и солото ДОБРЕ ДОШЛИ на независимия артист Аурора Лубос.

ВТОРА ПРИРОДА

19 октомври – СКЛАД

Полските хореографи Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, нейните пречистващи сили, символи и опасности, за да представят радикален и съвременен прочит на травмата на Холокоста. Те базират своя спектакъл върху биографията на прочутата Пола Ниренска (1910 – 1992).

Полска танцьорка от еврейски произход, Ниренска напуска страната и след множество перипетии се установява в САЩ. Там тя се превръща в една от движещите сили на модерното танцово изкуство, но не успява да се освободи от спомените за геноцида.

ДОБРЕ ДОШЛИ

19 октомври – Дом на културата „Борис Христов“

Аурора Лубос
@ Maciej Sierpien

„Този спектакъл е моят коментар за имигрантите, давещи се в морето, един своеобразен пренос на тези кадри върху нашата полска реалност.“ – Аурора Лубос.

От сцената Аурора Лубос протяга ръка за състрадание, макар че мнозина вече отказаха. В родната й Полша, а и не само, темата за приема на бежанци доведе до раздори и затръшнати врати. Какво изпитваме ние, преситените европейци, към другите, чуждите, изпадналите в беда. Добре дошли ли са наистина?

По време на закриващия уикенд на фестивала ще си зададем няколко въпроса с изключителна тежест. Самоунищожителна ли е човешката природа? Безразлични ли сме към съдбата на другия? Или към тази на природата? Как да се борим с общочовешкото примирение, неведение и липса на съпричастност?

ВТОРА ПРИРОДА и ДОБРЕ ДОШЛИ са осъществени като част от проекта „Хореографски територии – нови пътеки на авангарда“, реализиран в сътрудничество между Института по музика и танц, Hellerau European Centre for the Arts, East European Performing Arts Platform, Art Stations Foundation на Гражина Кулчик и Танцовия театър в Люблин. Инсталацията е създадена в сътрудничество с Pilecki Institute.
Проектът се реализира в Институт „Адам Мицкевич“ като част от POLSKA 100 – международната културна програма, съпътстваща стогодишнината от възобновяването на независимостта на Полша. Кофинансиране от Министерството на културата и националното наследство на Република Полша като част от многогодишната програма NIEPODLEGŁA 2017–2022.

Спектаклите ВТОРА ПРИРОДА и ДОБРЕ ДОШЛИ гостуват в Пловидв с подкрепата на Полски институт – София.

Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на Easypay в цялата страна.