Танцът на Фортуна

Една осъвременена класика пристига от Унгария на 29 септември в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив. Сегедската компания за съвременен танц създава пищно зрелище по музиката на едно от най-изпълняваните класически произведения и му дава съвсем различен живот. „КАРМИНА БУРАНА” е ода за човешките състояния и неизбежната Съдба.

Варвари се борят за оцеляване върху руините на мъртва цивилизация. Едно момиче може да обича и да бъде щастливо, но Фортуна не цени красотата на момента. Хореографът Тамаш Юронич изправя невидимо огледало на сцената, за да отрази нашите емоции и да ни помогне да разберем себе си.

@Tarnavölgyi Photography

Танцовата компания от Сегед е емблематична с изпълнителски си стил, в който ефектната майсторска техника на артистите съжителства пълнокръвно със сценичните закони и с всички театрални средства спектаклите се превръщат в преживяване. Репертоарът включва танцови творби по класически композитори като Бетовен, Чайковски, Барток, Орф и Стравински наред с хореографии по съвременни автори.

За повече от 30 години прочутият Сегедски модерен балет, днес под името Сегедска компания за съвременен танц, е създал 126 спектакъл с над 200 унгарски и чуждестранни балетисти и е гастролирал в 29 страни. Носител е на много професионални награди.

Билети за “КАРМИНА БУРАНА” се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter.

12-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и ONE DANCE WEEK ще представи през септември и октомври разширена програма в рамките на събитията в Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Танцовата компания от Сегед гостува за трети път в България след 2011-а, годината на унгарското Председателство на ЕС, и 2016-а по случай 60-тата годишнина от Революцията през 1956 г.

КАРМИНА БУРАНА” гостува в Пловдив с подкрепата на Посолство на Унгария в София, Унгарски културен институт, Национален фонд за култура на Унгария и Унгарската академия на изкуства.