ONE FOR ALL

ТАНЦ НА ОТКРИТО III

Инферно, Танц на открито III

Когато танцът срещне архитектурата

В продължение на партньорството ни с Maison de la Danse, представяме третата част на танцовата видео колекция Outdoor Dances, достъпна през платформата Numeridanse.tv. 

Тази колекция представя визионерски творби на някои от пионерите в света на съвременното танцово изкуство: Anna Halprin (САЩ); Trisha Brown (САЩ); Thierry De Mey (БЕЛГИЯ); Romeo Castellucci (ИТАЛИЯ); Julie Desprairies (ФРАНЦИЯ); Foofwa d’Imobilité (ШВЕЙЦАРИЯ); Kitsou Dubois (ФРАНЦИЯ).

Автор на оригиналния текст: Жули Шарие

Първа част виж тук. Втора част виж тук.

Inferno – Romeo Castellucci

Адът – Ромео Кастелучи 

Inferno е ода към болката. Танцов прочит на Божествената Комедия на Данте Алигиери. 

В тъмната гора, в която попада от самото начало, той се съмнява, страхува се, страда. Но за какъв грях е виновен артистът? Ако той се изгуби, това е, защото не знае отговора на този въпрос.

Сам на голямата театрална сцена или, напротив, зазидан в тълпата и изправен пред слуховете за света, човекът, изобразен от Ромео Кастелучи, носи в себе си тежестта от загубата на самия себе си. Объркан, атакуван от насилието на образите, изгубването на собственото си тяло в материята, животните и призраците. Визуалната динамика на този пърформанс следва последователността на терора, който завладява човека, вглъбен в своята незначителност, безсилен пред лицето на силите, които го завладяват.

И все пак тази крехкост е ресурс, условие за парадоксална нежност. Ромео Кастелучи показва на зрителя, че в дъното на собствените му страхове, има тайно пространство, потънало в меланхолия.

Забележителният италиански артист Ромео Кастелучи създава оригинално сценично произведение, в което използва всички художествени изрази, освободен от призмата на текста в полза на енергията на телата, движението и материята. Кастелучи създава три творби, вдъхновени от Божествената Комедия на Данте. С Inferno (Адът), първата част на триптиха, той се среща за първи път със сцената в двора на Папския дворец. Предизвикателство се оказва как да се завземе пространството и как да се организират визуалните изобретения спрямо архитектурата на това монументално място. Благодарение на грандиозен декор, многобройни статисти, кучета и кон – той инсценира уединението и ступора на хората, изправени пред света, осъзнали колко незначителни и крехки са.

Видеото гледайте тук: 

https://www.numeridanse.tv/videotheque-danse/inferno

Là commence le ciel – Julie Desprairies

Там започва небето – Жули Депрери

Вече над 15 години Julie Desprairies разработва собствена хореографска среда, като “превзема” архитектурни обекти. Нейните изпълнения изискват няколко месеца преосмисляне, за да бъдат поставени във физическия контекст на концептуалните й намерения и в крайна сметка да предложат завършена хореография, подобна на артистичен ритуал. 

Този откъс от Là commence le ciel (Там започва небето) е огледално отражение на Roof & Fire от Триша Браун. (Повече вижте в OUTDOOR DANCES II). Движенията в пърформанса са взети от танц, открит в общинските архиви и създаден от учител за учениците му по случай Fêtes de la jeunesse villeurbanaises (Villeurbane Youth Celebrations/Празник на младостта във Вилюрбан, Франция) през 1966 г. 

Чрез хореографията си Жули Депрери превръща архитектурата на квартал във Вилюрбан, построен през 1934 г., в танцова сцена. Величието на тези бетонни небостъргачи, както и на оживения булевард, е подчертано единствено от присъствието на телата на танцьорите.

Видеото гледайте тук:

https://www.numeridanse.tv/videotheque-danse/la-commence-le-ciel-0 

Последната част от танцовата колекция OUTDOOR DANCES очаквайте скоро.