ONE FOR ALL

ТАНЦ НА ОТКРИТO IV

В последната част от танцовата видео колекция OUTDOOR DANCES ви запознаваме с френския хореограф Кицу Дюбоа и швейцарския мултидисциплинарен артист Foofwa d’Immobilité.

Представянето на видео колекцията е част от партньорството ни с Maison de la Danse и платформата Numeridanse.tv, до която ще имаме достъп през следващите няколко месеца.

 

Trajectoire fluide – Kitsou Dubois

“Флуидна траектория” – Кицу Дюбоа

 

През 1990 г. Кицу Дюбoа тръгва на параболичен полет, организиран от CNES (Френският национален център за космически изследвания), за да изпита няколко секунди нулева гравитация. От този момент нататък разработва проекти, базирани на тялото, изправено пред състояния на изменена гравитация. Дюбоа създава подобни на сънища спектакли, които изкривяват възприятието на публиката, а телата на изпълнителите и зрителите са свързани в обща дезориентация.

“Флуидна траектория” е мултидисциплинарна творба, която съчетава танц, акробатика, жонглиране, музика и визуални изкуства и следва един основен творчески интерес: гравитацията.

В продължение на много години Дюбоа експериментира с микрогравитацията и безтегловността по време на параболични полети със своя екип от танцьори и циркови артисти. Тя потапя изпълнителите в сфери, в които гравитацията е различна. Комбинира прожекция на видеоклипове, в които танцьорите се движат под вода, скачат върху батут, използват ластици, столове и какво ли още не. Под ръководството на Дюбоа цирковите артисти и танцьори преодоляват законите на безтегловността и баланса.

Спектакълът представя сурови картини, преразгледани от опита за движение в безтегловност. Тези картини се развиват и се превръщат в истински изследователски лаборатории и пространства за експерименти. “Флуидна траектория” поставя под въпрос формата на представлението и се адаптира към различни живописни локации и класически места за представления. Сцената е замислена като пространство на циркулация, където телата на изпълнителите се сблъскват с различна плътност. Пространството има за цел да измести възприятието на зрителя, а телата на танцьорите, подложени на различна плътност, търсят начини “да съществуват”. Движенията нарушават представата на зрителя за посока и тегло, за да повлияят на възприятието, което имаме както за вътрешното пространство, така и за външното.

Видеото гледайте тук.

Kilometrix.dance run.4 – Foofwa d’Immobilité

Роден с името Фредерик Гафнер, швейцарският мултимедиен артист се определя като „танцьор, хореограф и изследовател на практиката и теорията на танца“. Променя името си на Foofwa d’Immobilité през 90-те години на миналия век, а ние бихме могли да добавим, че той е запален изобретател, мултимедиен артист и твърд защитник на танца и неговата живописна история.

Учи в Танцовата школа на Женева и работи с Ballet Junior (1981-1987) под ръководството на майка си. Танцува професионално с Балета в Щутгарт в Германия (1987-1990), а по-късно се присъединява към Merce Cunningham Dance Company (Ню Йорк), където между 1991 и 1998 участва в 13 произведения на американския хореограф.

Dancewalk © Simon Letellier

Foofwa d’Immobilité започва самостоятелната си кариера като хореограф в Ню Йорк през 1998 г., създавайки мултимедийни сола. Той изучава връзката между танца и спорта и така изобретява “dancerun” – хибриден пърформанс, съчетаващ бягане и танц.

В Kilometrix.dancerun.4  Foofwa d’Immobilité създава концепция за “тичащ танц”, представен по улиците на различни европейски градове като Париж, Лион, Цюрих, Кайро и Болоня. Своеобразен “придворен шут” на артистичния маратон, Гафнер кани страничните наблюдатели да го следват из града, използвайки всякакъв вид транспорт. През цялото време Гафнер е придружаван от видеограф на ролкови кънки, а в края на  артистичния “маратон” прожектира записа и инициира дискусия с публиката.

Видеото от пърформансa гледайте тук.