ONE FOR ALL

ТАНЦ НА ОТКРИТО

Anna-Halprin_Dance-Office_Flash-Art-02
© Anna Halprin, Dance Deck

Като част от партньорството ни с Maison de la Danse, представяме танцовата видео колекция Outdoor Dances, достъпна през платформата Numeridanse, до която ще имаме достъп през следващата година.

Ще ви запознаем с невероятни и визионерски творби на някои от пионерите в света на съвременното танцово изкуство: Anna Halprin (САЩ); Trisha Brown (САЩ); Thierry De Mey (БЕЛГИЯ); Romeo Castellucci (ИТАЛИЯ); Julie Desprairies (ФРАНЦИЯ); Foofwa d’Imobilité (ШВЕЙЦАРИЯ); Kitsou Dubois (ФРАНЦИЯ).

Автор на оригиналния текст: Жули Шарие

 

ОТВЪТРЕ – НАВЪН

През различни периоди на 20-и век алтернативните движения “преместват” танца далеч от сцената и театъра, за да преоткрият образа на тялото и да възвърнат суровия и органичен език на танца. Танц, извънредно личен и вдъхновен от ежедневните реалности за членовете на танцовия театър Джъдсън. Градски танц, който отразява общността и средата, в която тя се развива до ден днешен.

Общността в Монте Верита – Никълъс Кауфман, Вилхелм Прагер

В началото на миналия век век художници и мислители от различни направления се обединяват в търсенето на нови пътища на творението и живота в отговор на кодексите и конвенциите на тогавашното буржоазно общество.

Представете си само – една общност, разположена в швейцарско-италианските планини, където ще се срещнете с психоаналитика Карл Густав Юнг, художника Паул Клее, писателите Херман Хес и Джеймс Джойс, танцьорите Рудолф Лабан, Мери Уигман, Айседора Дънкан и Сюзан Перотет.

В тази общност, фокусирана върху натурализма (схващане за живот, близък до природата), спиритизма, вегетарианството и безброй утопични идеали, развитието на психоанализата отваря вратите към индивидуализма и индивидуалния подход. Мери Уигман създава Danses extatiques (Ecstasy Dances) и добре известния си Danse de la sorcière (The Dance of the Witch) в Монте Верита. Именно там, в общността, тя разработва своята импровизационна техника.

„Пътища към силата и красотата“ (на немски: Wege zu Kraft und Schönheit) е филм, режисиран от Никола Кауфман и Вилхелм Прагер, който има за цел да покаже мястото на тялото в съвременното общество, където както мъжете, така и жените не се грижат достатъчно за своята красота и здраве. В Германия Körper Kultur или “културата на тялото” процъфтява, преди да бъде превзета от нацизма.

ways to strenght and beauty
© Ways to strength and beauty

Действието e идеализиранo – красива симфония към здравето и красотата в съответствие с природата. Филмът предлага контраст с доста безнадеждния начин на живот в Берлин и други големи градове в Германия през двадесетте години на миналия век и пожънва непосредствен успех още от самото си появяване. В крайна сметка, той се превръща в най-популярния и най-важен немски културен филм за този период, най-известен с това, че е първият с участието на Лени Рифенщал като един от първите артисти, които танцуват голи в балета.

Видеото гледайте тук: https://www.numeridanse.tv/videotheque-danse/les-chemins-de-la-force-et-de-la-beaute 

Dancing my cancer –  Anna Halprin / Танцувам рака – Ана Халприн

My lunch with Anna / Моят обяд с Ана

Откакто започва да твори през 40-те години на миналия век, Ана Халприн се стреми към танц, който съответства на личността й. Танц, в който движенията биха били най-верните пратеници на нейното отражение. 

По време на дългата си кариера Халприн създава над 150 произведения и пише три книги. Много от творбите й са плод на личен опит. 

В отговор на бунтове от 60-те години тя събира групи от чернокожи и бели танцьори в съвместно представление, наречено Ceremony of Us. Така тя създава първата мултирасова танцова компания и постепенно се фокусира върху теми, свързани със социалната справедливост. Когато е диагностицирана с рак в началото на 70-те години, тя включва танца в лечебния си процес и впоследствие създава иновативни танцови програми за пациенти с рак и СПИН.

Anna Halprin Anna and her husband Larry
© Anna Halprin / Anna and her husband Larry

Със съпруга си, ландшафтния архитект Лорънс Халприн, Ана създава техники за генериране на колективно творчество. В края на 60-те и началото на 70-те години тя провежда няколко семинара, наречени „Експерименти в околната среда“, които събират танцьори, архитекти и други художници и изследват груповото творчество, свързано с природата в селска и градска среда. Спектаклите на Ана Халприн все по-често излизат от залите и стават част от общността, помагайки на хората да се справят със социални и емоционални проблеми.

В Dancing my cancer Халприн се изправя срещу болестта пред очите на няколко роднини, събрани в дома й. Битка, която започва с рентгеновата снимка на нейния рак. Халприн цели да се върне към същността на движението, такова, каквото е съществувало преди появата на зрелищния и кодифициран танц, срещан в театрите. Тя започва с практикуване на “ежедневни” движения, които сама нарича „задачи“ и ги илюстрира чрез различни импровизации, чийто сценарии проследява в небезисвестните си работилници. Нейното доверие в силата на тялото, бива изпитано на лично ниво, докато се бори с рак на матката и развива собствен лечебен танцов подход, който по-късно нарича „Лечебен танц“.

В Северна Каролина със съпруга си построяват къща от дърво, която става дом на открива танцова сцена с изглед към природата. Там, танцовият език, който тя развива в хода на своите работилници, срещи и размишления, живее и диша и се простира до плажовете на Тихия океан.

Видеото гледайте тук:

https://www.numeridanse.tv/videotheque-danse/dancing-my-cancer-out-boundaries 

Допълнителна информация:

https://www.annahalprin.org/resources 

Втора част от видео колекцията ТАНЦ НА ОТКРИТО очаквайте следващия четвъртък, 10 септември.