23 ОКТОМВРИ 2021 | 20:00ч.
АЛЕКСАНДРОС ВАРДАКСОГЛУ & ДАФИН АНТОНИАДУ (ФОКУС ГЪРЦИЯ)

Огледало на съществуването. Бездната на непознатото.

ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ е пътешествие в свят, който съществува на границата между въображаемото и мрачната реалност. Спектакълът е първата хореографска колаборация между Дафин Антониаду и Александрос Вардаксоглу, в която двамата артисти ясно демонстрират, че това сценично партньорство не трябва да се приема чрез конвенционалните представи за дует. Младите гръцки хореографи търсят вдъхновение както във визуалното, така и от филмовото изкуство и съумяват да включват ясни препратки в цялостната атмосфера и звуков пейзаж на спектакъла.

ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ

Хуманоидно същество се събужда от дълбините на агонизиращи спомени или от отвъдното бъдеще. Научна фантастика или кошмар, превърнал се в реалност? Сцената се трансформира в огледало на съществуването, в което се пречупват най-дълбоките страхове, извлечени от човешкото съзнание. ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ ни среща очи в очи с вечната борба между силите, които действат взаимно по противоречив и същевременно свързващ начин. 

Вдъхновени както от жанра на научната фантастика, така и от съвременната човешка съдба (индикация за наистина мрачното бъдеще, което ни очаква), младите гръцки хореографи създават живописна среда, в центъра на която поставят тялото. Тялото като външна граница на съществуването и като границата, която съзнанието ни се опитва да прескочи в борбата си да претендира за цялостен поглед върху света, в който живеем.  Хибридното тяло се появява както в митологичните разкази, така и в научнофантастичните истории. Материя, която лесно се променя – тялото често се превръща в повърхност, върху която се проектират нашите най-съкровени страхове, които са способни да съживят чудати същества, които се стремят да влязат в диалог със съвременното човечество и неговата история.

ДАФИН АНТОНИАДУ

Дафин Антониаду е хореограф и танцьор. Завършила е Гръцкото държавно танцово  училище (KSOT) през 2016 г., първа в нейния клас, a след това и Висшия образователен технологичен институт към Атинския отдел по физиотерапия през 2013 г. Интересът й към изследването на границите на съвременния танц е много силно повлиян от Буто. Този важен фактор за нейното възприемане на движението и танца, съчетан със силен интерес към нестандартните пространства и връзката между звук и образ, я довежда до създаването на първата й хореографска творба – „Материя“. Творбата, съвместна работа с композитора Константин Скурлис, е представена премиерно през май 2017 г. в галерия Beton7, Атина, a през 2018 г. е част от програмата на ONASSIS STEGI. Дафин си сътрудничи с Rafika Chawise за създаването многоизмерния спектакъл-инсталация “AnimaCaptus – Troades“ – проект, подкрепен от Националния музей за съвременно изкуство (EMST) и организация NEON. Като изпълнител си сътрудничи с Martha Graham Dance Company, Фондация Fluxum (Millisent Hodson & Кенет Арчър “La creation du monde”) и Jukstapoz (“Крехката материя”). През 2019 г. участва в произведението на Ефи Бирба „Дон Кихот, 2-ра книга, глава 23“ и хореографира „Europeana“ на Рафика Чавис, копродукция на наградите Ибсен и Гръцката национална опера.

АЛЕКСАНДРОС ВАРДАКСОГЛУ

Александрос Вардаксоглу е завършил театралното училище “Modern Times“ и Държавното танцово училище (KSOT) в Гърция, получавайки следдипломна степен по актьорско майсторство в RADA (MA Lab Course 2015-2016). Работи като танцьор и актьор от 2012 г и си сътрудничи с редица танцови компании и хореографи като Андонис Фониадакис, Мариана Кавалиератос, Йоханес Виланд, Христос Пападопулос, Анастасия Брузиоти, Лия Цолаки, компания „Ki omOs kineitai”, Мария Горгия, Ефи Бирба и др. Играл е и във филмите: „Венера в градината“ и „Царица Антигона“ от Телемахос Алексиу, „Прекъсване“ и „Трети вид“ от Йоргос Зоис и „Ще пресека утре“ от Себидех Фарси. Като театрален актьор е работил в постановката на Никита Миливоевич на „Лукреция Борджия“ от Виктор Юго за Атинския фестивал, както и с Никос Каратанос и Константинос Ригос за Националния театър на Гърция.

VANISHING POINT | CONTRIBUTORS
 
Concept: Dafin Antoniadou, Constantine Skourlis, Alexandros Vardaxoglou
Choreography & Performance: Alexandros Vardaxoglou, Dafin Antoniadou
Music: Constantine Skourlis, Stephan Richter
Costume design: Christina Lardikou
Light Design: Yiannis Kranidiotis
Costume Construction: Solo Victoria
Lights Operator: Vangelis Mountrichas
Sound Engineer: Nicholas Kazazis
Produced by: Onassis Stegi
Supported by: Bedouin Records & Res Ratio Network
Touring Support: ONASSIS STEGI „Outward Turn Program“
Production & Touring Management: Delta-Pi
 

ONE DANCE WEEK е част от Програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Представянето на VANISHING POINT в рамките на ONE DANCE WEEK 2021, както и специалният ФОКУС ГЪРЦИЯ, се реализират с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.