12 октомври, 19:30 – 20:40 

AURA DANCE THEATRE (ЛИТВА); PANTA REI DANCE THEATRE (НОРВЕГИЯ)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

ФОКУС ЛИТВА: ГОДОС е спектакъл в две части

Думата „godos” отдавна е изчезнала от разговорния литовски език. Време е да оживее на сцената чрез изкуството на танца. Едноименният спектакъл от две части, дело на литовски и норвежки хореографи, е плетеница от минало, настояще и бъдеще – свят, в който се смесват женска чувствителност, митологични създания и видения от бъдещето.

AURA Dance Theatre и Бируте Летукайте, която е сред водещите хореографи от Литва, пресъздават „godos”, извиквайки популярни митове от балтийската страна. Какво се крие под козината на омагьосания върколак? Какви заклинания хвърлят днешните вещици? Кой носи късмет, ако вече не вярваме в добрите малки феи?

Танцьорите се движат във фигури, композиции и ритъм, напомнящи тракането на тъкачни станове. Преплитат се нишки, цветни като живота, и водят до размисли за това кои сме днес и кои ще бъдем утре. Защото макар да не се назовава, „godos” все още битува в чувствата и спомените на хората.

Интерпретацията на думата като „песен на сърцето“ вдъхновява норвежките хореографи Анне Екенес и Пиа Холден от Panta Rei Dance Theatre. В двете части на спектакъла музиката е различна, но авторът й един и същ – Антанас Ясенка, известен с композициите за театрални продукции в Литва и зад граница.

ГОДОС е част от ФОКУС ЛИТВА – програма от 3 съвременни литовски спектакъла, курирана от Gintarė Masteikaitė от Lietuvos šokio informacijos centras. Останалите спектакли, които може да видите са GAME OVER от  Low Air Urban Dance Theatre (13 октомври) и СЪВРЕМЕННО? от Menų spaustuvė/ Arts Printing House (14 октомври).

НАГРАДИ

Бируте Летукайте – две награди Golden Stage Cross за хореография и принос за развитие на съвременното танцово изкуство в Литва

ГОДОС

Класната, прецизна и хармонична танцувална техника е жокерът на AURA Dance Theatre. Втората част на ГОДОС представя дехуманизирана хореография по швейцарски часовник. Скорост, координация, контрол, динамика, синхронизация – всичко това отриваме в ГОДОС.“ – Кристина Апанавичуйте, www. m-puslapiai.7md.lt,

Страхотно! Прекрасно! Нямам думи да опиша чудото, което видяхме тази вечер. Благодаря, звезди. Че вдъхновявате. Поздрави и трилиони благодарности – Волф-Екарт Дитрих, германски органист

AURA DANCE THEATRE

AURA Dance Theatre е една от трибуните на съвременния танц в Литва. Танцовото студио е основано през 1980-а година по идея на Бируте Летукайте, а през 1995-а година е регистрирано като Градски театър на Каунас, втория по население град в Литва и бивша столица на страната. През годините трупата създава и оформя облика на съвременния танц в балтийската държава, като печели над 50 национални и международни награди. Студиото посреща и подготвя редица признати танцови професионалисти, а понастоящем продължава да се ръководи от Бируте Летукайте.

Трупата на AURA участва в международни проекти и сътрудничи с литовски и чуждестранни артисти от различни сфери на изкуството. От 27 години AURA Dance Theatre организира международния танцов фестивал “Aura” в Каунас. Това е най-старият и един от най-значимите танцови форуми в Литва, а също и неразделна част от градската култура в Каунас. Събитието се посещава не само от местната публика, но и от литовски и чуждестранни любители на танца, професионалисти и програматори. Фестивалът се спонсорира от Министерство на културата на Република Литва и от Община Каунас.

Продължителност: 70 минути / две части с антракт

Хореографи: Първа част – Анне Екенес, Пиа Холден (Panta Rei dance theatre, Норвегия), Втора част – Бируте Летукайте (Литва)

Композитор: Антанас Ясенка

Асистент драматургия: Силвия Чижайте – Рудокиене

Светлинен дизайн: Владимирас Серстабойевас

Костюми: Том Бара, Coal Design Studio

Автор на видеопрожекции: Саулюс Палюкас

Изпълнители: Клара Джиамбино, Киара Корбета, Ема Сенкувиене, Ерик Зарконе, Марин Фернандес, Мей Чен

С подкрепата на: EEA Grants

Снимки: Marcin Śmieszek и Ramutės Stakėnienės