14 октомври, 17:30 – 18:30 

ARTS PRINTING HOUSE (ЛИТВА)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

Колкото повече го гледаш, толкова повече не го разбираш. Що е то? Тримата изпълнители във ФОКУС ЛИТВА: СЪВРЕМЕННО? иронизират творческия процес, гилдията и танцовата сцената в родната им Литва. От първите хореографски хрумки до дребните детайли по костюмите, на показ и на прицел е онова, което обикновено остава скрито зад кулисите. Злободневия от репетиционните зали, клиширани движения, досадни разговори и смешни ситуации… да не забравяме, че иронията също е изкуство, само трябва да я разпознаеш.

Какво представлява съвременният танц, наистина? Как се създава едно такова представление? Кои са задължителните му елементи? Зрителите разбират ли посланието? Трябва ли то да им се обяснява? Най-добрият отговор може да дойде от танцовите артисти. Не когато говорят, а когато действат. Не като демонстрират умения, а като осмиват сами себе си.

СЪВРЕМЕННО? е част от ФОКУС ЛИТВА – програма от 3 съвременни литовски спектакъла, курирана от Gintarė Masteikaitė от Lietuvos šokio informacijos centras. Останалите спектакли, които може да видите са ГОДОС от Šokio Teatras Aura (12 октомври) и GAME OVER от Low Air Urban Dance Theatre (13 октомври) и СЪВРЕМЕННО?

НАГРАДИ

Golden Stage Cross – Феномен в изпълнителските изкуства, Литва, 2013

СЪВРЕМЕННО?

Спектакълът се препоръчва на хора, които се страхуват от или не харесват съвременния танц. Още повече се препоръчва на публиката във възхита от това изкуство. Не съветвам да го гледат хора без чувство за хумор и ирония – Года Дапшите, Magazine 370

Тук няма да откриете много последователност в разказа, нито брилянтни хореографски решения. Може би точно „земното“ и „човешко“ качество на спектакъла привлича зрителите. Освен това, усмивките на изпълнителите вършат страхотна работа. – Угне Качкаускайте, Menų faktūra

Добрият пародиен спектакъл трябва да включва четири елемента – да разсмее публиката; да я изненада със сценария, пародията да бъде по-добра и с по-високо качество от оригинала; и да не се свежда до подигравка или самоцелно търсене на публичност. СЪВРЕМЕННО? отговаря на всички тези критерии. – Ернестас Парулкис, kauno.diena.lt

Агне Раманаускайте

Тя е танцьор, актьор и преподавател, а в последно време се изявява успешно като хореограф. Агне изучава съвременен танц в Литовската театрална и музикална академия, която завършва през 2009-а. Участва в различни танцови работилници и ателиета, развивайки своите професионални умения.

Мантас Стабачинскас

Като един от най-известните танцьори в Литва, а също преподавател и хореограф, Мантас Стабачинскас може да се похвали с 16-годишна кариера, повече от 30 авторски сценични роли и творчески колаборации с хореографи от цял свят. В продължение на 11 години той е част от Aura Dance Theater, а понастоящем работи на свободна практика и продължава да преподава.

Паулюс Тамоле

Познат повече като театрален и телевизионен актьор, Паулюс Тамоле също наскоро дебютира на съвременната танцова сцена като хореограф. Досега е развил и представил 10 роли в постановки на различни сцени, като междувременно работи в сътрудничество с известни театрални режисьори, сред които Йонас Вайткус, Оскарас Коршуновас, Яна Рос и други. Кариерата му започва в трупата на Националния драматичен театър на Литва, където постъпва през 2005-а. Три години по-късно е номиниран в категорията „Най-добър млад артист“ на театралните награди в Литва.

Заедно с Агне и Мантас, негови дългогодишни сценични партньори, участват в програмата за млади артисти “Open Stage’13” на Arts Printing House с ироничния танцов спектакъл СЪВРЕМЕННО?. За последните няколко години продукцията е представена в повече от 10 европейски държави, както и в Китай.

Първата държава от турнето ни беше Естония. Публиката там беше наистина интересна. По време на спектакъла хората ни гледаха без никакви емоции, но накрая дойдоха при нас да се запознаем и да поговорим. Същото се случи и в Берлин – половината от зрителите останаха след представлението. Беше наистина неочаквано, но много приятно. – П. Тамоле

Продължителност: 60 минути

Идея, хореография и изпълнение: Агне Раманаускайте, Мантас Стабачинскас, Паулюс Тамоле

Драматургия: Сигита Ивашкайте

Светлинен дизайн: Повилас Лауринайтис

Снимки: Matvejevas, Ā.