13 октомври, 19:30 – 20:30 

LOW AIR VILNIUS CITY DANCE THEATER (ЛИТВА)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

Преди малко повече от век е роден Хулио Кортасар – писателят, създал правилата на игрите с въображението. Днес магическият реализъм владее доста територии отвъд книгите, а две от многобройните му полета за изява са компютърните игри и съвременната сцена. Точно тях обединява литовският колектив за градски танцов театър LOW AIR, вдъхновен от богатото литературно наследство на аржентинеца. Прескачайки от едно ниво в друго, двамата герои в GAME OVER се изправят пред неочаквани предизвикателства и фантастични сценарии. Включително и в капана на един син пуловер – препратка към известния разказ на Кортасар за мъжа, заклещен в любимата му връхна дреха.

С минималистични декори и контрастна динамика, дирижирана от барабани и електронна музика, спектакълът поставя зрителите на ръба на действителността и художествената измислица. Всичко може да се случи. Ако това е играта, приемате ли да се включите?

GAME OVER е част от ФОКУС ЛИТВА – програма от 3 съвременни литовски спектакъла, курирана от Gintarė Masteikaitė от Lietuvos šokio informacijos centras. Останалите спектакли, които може да видите са ГОДОС от Šokio Teatras Aura (12 октомври) и СЪВРЕМЕННО? от Menų spaustuvė/ Arts Printing House (14 октомври).

НАГРАДИ

Golden Stage Cross Award за най-добър танцов спектакъл в Литва, 2016.
Награда на Асоциацията за съвременен танц на Литва за хореография, 2016

GAME OVER

Това беше страхотно – толкова много страст и чувственост, и виртуозност в телата, и хумор, и ирония. Сякаш сънувах едновременно картини на Рене Магрит, компютърни игри и рейв партита, а Хулио Кортасар, както обещаха, също беше тук. – Оля Жук, Филмов център „Довженко“, Украйна

Естетично, точно, завършено. Колективната работа е навярно тайната рецепта, така че образите, музиката и движенията да образуват хармонично цяло. – Года Дапшите, dance.lt

LOW AIR VILNIUS CITY DANCE THEATER

LOW AIR е иновативна компания за градски танцов театър, представяща по-младото артистично поколение в Литва. Съчетавайки елементи от градския и съвременен танц в своите произведения, колективът внася нови форми и синтез на съвременната сцена в Литва. Хореографите Лауринас Закевичюс и Айрида Гудайте основават първия танцов театър в страната, за да отключат скрития потенциал на градските танци и да запознаят с тях местната публика.

LOW AIR дебютират със спектакъла „Feel Link“ в програмата за млади артисти на Arts Printing House през 2011-а година. Отразяваща недоловимите чувства в съвременното общество, постановката е номинирана за най-голямата награда в областта на изпълнителските изкуства в Литва – Golden Stage Cross Award. През 2014-та година Айрида и Лауринас печелят отличието за най-добра хореография за втората им сценична творба – “Home Trip”, смесица от танц, театър и музика.

Айрида Гудайте

Айрида Гудайте е професионален танцьор с магистърска степен по танцово обучение от Университета за образователни науки във Вилнюс.

Лауринас Закевичюс

Лауринас Закевичюс е социален педагог и насочва творческия потенциал на танца към социална реинтеграция на младежи.

Продължителност: 55 минути

Идея: Лаурина Лиепайте, Айрида Гудайте, Лауринас Закевичюс

Хореография и изпълнение: Айрида Гудайте и Лауринас Закевичюс

Композитор и музика на живо: Адаc Гецевичюс

Сценография: Лаурина Лиепайте

Светлинен дизайн: Повилас Лауринайтис

Премиера: 3 Декември 2016, Arts Printing House, Литва

Снимки: Laura Vanseviciene