ONE FOR ALL

Новият Христос на движението

Ученикът на Димитрис Папайоану, който вече покорява световните сцени

Христос Пападопулос е един от най-силните гласове на младото поколение гръцки хореографи и една от новите звезди на европейската съвременна танцова сцена. На 22 октомври, като част от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ОNE DANCE WEEK 2021, Пападопулос ще представи новата си сценична продукция – LARSEN C.

Билети за спектакъла ще намерите на касите на Easypay в цялата страна, както и онлайн от мрежата на EPAYGO.

ТЯЛОТО КАТО МЕТАФОРА НА ВРЕМЕТО

На пръв поглед, LARSEN C е измамно семпла творба, съсредоточена върху упоритото изследване на ритмичните нюанси на движението. Човешкото тяло се превръща в метафора на абстрактни понятия като „време“ и „живот“ или в природни явления като потока на водата, ерозията на земята или избледняването на светлината при залез слънце. 

©Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi

Хореографските идеи на Христос Пападопулос произтичат от феноменологична перспектива, която поставя тялото в основата на всяко изследване. Театралните елементи като сценография и костюми са сведени до минимум, а звукът и осветлението играят незначителна роля. Неговият подход често изисква постоянството на погледа и преосмисляне на начина, по който възприемаме танца и света около себе си.

В работата си Пападопулос проучва състоянието на преход от едно движение в друго, от интуиция до действие и задава въпроса дали малка разлика в ритъма, светлината телесното движение или дори незначителна промяна на силата на звука могат да променят изцяло нашето възприятие за това, което виждаме и по този начин да предизвикат нашето пристрастие?

Допълнителна информация за LARSEN C ще намерите тук.

ХРИСТОС ПАПАДОПУЛОС:

“Хореограф-изследовател, Пападопулос показва съпротивата на индивидуалността в рамките на унисони, синхронизирани до най-малкото движение. Неговите творби разкриват противоречивото ни желание да се слеем с тълпата, докато следваме личния си път.” 

Thomas Hahn, Théâtre de la Ville 

Христос Пападопулос завършва танц и хореография в SNDO (School for New Dance Development) в Амстердам през 2003 г., а преди това учи театър в Драматичното училище на Националния театър на Гърция и Политически науки в Университета Panteion. Неговите творби OPUS и ELVEDON (първото му соло) срещат голямо признание след представянето им в Театър Porta в Гърция, както и и на редица европейски фестивали.

Спектакълът ELVEDON е първият спектакъл, селектиран от паневропейската мрежа Aerowaves 16 Dance Across Europe, а по-късно е представен в знаковия Théâtre de la Ville, Париж. OPUS – друго отличителна негова продукция е селектирана от Aerowaves 18, а март 2018 г. бележи началото на международното турне на ION – спектакъл, възложен от ONASSIS STEGI, копродуциран от Theatre de la Ville – Париж и Le Lieu Unique-Scene nationale de Nantes.

Христос Пападопулос, заедно с Димитрис Папайоану, е част от хореографския екип, който работи по церемониите за откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2004 г., както и на Европейските игри в Баку през 2015 г. Бил е преподавател по движение и импровизация в Драматичното училище на Атинската консерватория и член-основател на танцовата компания The Lion and the Wolf.

©Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi

Гледайте LARSEN C на 22 октомври в Дом на културата “Борис Христов”. Билети за спектакъла ще намерите на касите на Easypay в цялата страна, както и онлайн от мрежата на EPAYGO.

 

ONE DANCE WEEK 2021 е част от Програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Представянето на LARSEN C в рамките на ONE DANCE WEEK 2021, както и специалният ФОКУС ГЪРЦИЯ, се реализират с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

ONE FOR ALL e дигитална платформа, която цели да сближи публиката със съвременното танцово изкуство.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.