АДОРАБИЛИС

ЖОНАШ & ЛАНДЕР (ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ)

29.05.2022, ДК „Борис Христов“, Пловдив

Начало: 18:00

Продължителност: 1 час

Спектакълът е подходящ за деца над 6-годишна възраст

Снимането по време на спектакъла е забранено

Добре дошли във въображаемия свят на бледорозовия октопод

Когато преди три десетилетия учените откриват непознат бледорозов октопод, те започват да търсят име на това симпатичното дребно създание в морските дебри. Наричат го Opisthoteuthis Аdorabilis – Прелестния. Когато хореографите Жонаш Лопеш и Ландер Патрик започват работа по спектакъла, те търсят хореографско въплъщение на своя Адорабилис, подобно на някогашните разказвачи, които чрез алегории са описвали реални или въображаеми животни със символично за хората значение. След няколко години интензивна работа, спектакълът вече прилича на танцов лабиринт, изграден върху разнообразието в идеен, културен и биологичен смисъл. Жонаш и Ландер преплитат контрастни вдъхновения – от медитативния кръгов танц на дервишите до изразителните “джаз ръце” в мюзикълите на Боб Фоси, от природата и животинския свят до социални норми, добродетели и хумор.

Също така, португалските хореографи преплитат и теми от своя творчески път, например връзката между симетрията и асиметрията, физическите възможности и изразни средства на тялото, разпокъсването на сюжета, използването на човешкия глас като елемент на танца и други. Така тримата изпълнители създадат церемониално пространство чрез своите тела, експресии и интензивни движения. На сцената се редуват ритуали и разкази, а осветлението, звукът и образите влияят на танцьорите така, както дъждът, нощта или сезоните влияят на животните. Във въображаемата машина на АДОРАБИЛИС тримата мъже са изправени пред невидимо напрежение в извънредна ситуация. И сякаш през цялото време ги наблюдава едно могъщо виртуално око. Макар обвит в мистерия, този четвърти виртуален изпълнител може да се намеси и да промени динамиката на сценичното действие, без значение дали то е прецизно или първично изпълнено.

ЗА ЖОНАШ И ЛАНДЕР:

Жонаш Лопеш е роден на 6 юни 1986-а година в Лисабон, а Ландер Патрик – на 19 януари 1989-а в Рио де Жанейро. Двамата се запознават през 2010-а, докато учат в Escola Superior de Dança в Лисабон и така започва съвместната им работа в областта на танцовото изкуство. 

Творбите на дутото се открояват на португалската танцова сцена с неповторим артистичен почерк, с уникалната им способност да сливат елементи от различни сценични изкуства, а също и със специалното внимание, което обръщат на музиката. Последното е особено видимо в Cascas d’OvO (2013), първата им сценична творба, в която на ритмичното чувство е отдадена главозамайваща роля, за да служи като “диригент” на спектакъла. 

Днес Жонаш и Ландер са утвърдени артисти, чиито произведения са признати от критиците и получават подкрепата на културни структури в Португалия и Европа. Във визитката на двамата стои широк списък от авторски произведения, сред които Matilda Carlota (2014), Arrastão (2015), Adorabilis (2017), Lento e Largo (2019), Coin Operated (2019) и Bate Fado (2021); проекти с местни общности като спектакъла Playback, създаден за Фестивала на изкуствата Materiais Diversos (2013), или Caruma (2014) – по покана на Културната платформа Estufa.

Два от спектаклите им са избрани за Aerowaves Priority Company, печелят 2-ра награда в конкурса за хореография No Ballet International Choreography Competition (AL), а спектакълът Lento e Largo е определен от вестниците Público и Expresso като една от 10-те най-добри продукции за 2019-а година и получава номинация за най-добра хореография от Съюз на авторите в Португалия (Sociedade Portuguesa de Autores). Със спектакъла Bate Fado двамата реализираха интензивно турне в Португалия и в чужбина през 2021-а и 2022-а, като междувременно получават и приза на в. Expresso за спектакъл на годината за 2021-а година. Изявите им на международно ниво включват страни от Европа, Латинска Америка, Азия и Африка.

КРЕДИТИ

Автори: Jonas & Lander
Изпълнители: Jonas Lopes, Lander Patrick, Lewis Seivwright
Костюми: Carlota Lagido, based on ideas from Jonas&Lander
Светлинен дизайн: Carlos Ramos
Звуков дизайн: Lander Patrick
Дигитална анимация: Web4Humans
Продукция и мениджмънт: Patrícia Soares
Участия в страната: Produção d’Fusão

Изпълнителен продуцент и международни участия: Inês Le Gué
Копродукция: Teatro Maria Matos e Centro Cultural Vila Flor
Резиденции: O Espaço do Tempo, Alkantara (PT), Centro Cultural Vila Flor (PT),
Centro de Experimentação Artística no Vale da Amoreira/Câmara Municipal da
Moita, Artemrede/Projeto Odisseia (PT), DeVIR/CAPa (PT), Câmara Municipal de
Lisboa/Polo Cultural | Gaivotas Boavista, PACT Zollverein (AL), Sín Culture Centre
Budapeste (HU), Graner/Mercat de les Flors (ES), Nave (CL)
Подкрепа за международни участия: Fundação Calouste Gulbenkian (PT)
Aerowaves 2017 Artists

Фотограф: Mariano Silva

ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ се реализира с подкрепата на Посолство на Португалия – Embaixada de Portugal em Sófia.

ONE DANCE WEEK 2022 е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.